« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ДО УЧАСТІ В ПРОЕКТІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ ФЕРМЕРИ

ДО УЧАСТІ В ПРОЕКТІ ЗАПРОШУЮТЬСЯ ФЕРМЕРИ

М іністерство аграрної політики готове підтримати ініціативу одного з гіпермаркетів, який уже в жов­тні п. р. запускає пілотний проект з умовною на­звою «Фермерські товари». На практиці це означає відкриття нової торговельної точки, де реалізовуватиметься якісна й свіжа продукція, що виробляється малими та серед­німи українськими фермерами.


«Підтримка малого та середнього виробника в Україні є пріоритетом для Міністерства аграрної політики сьогодні. В рамках проекту головну перевагу матимуть саме невели­кі українські фермерські господарства, які виробляють якіс­ні продукти, в тому числі перероблені та готові для продажу в супермаркеті. Безумовно, це стане перспективним шляхом виходу малого та середнього виробника на мережі супер­маркетів, а це – стабільний канал збуту продукції для агро­бізнесу, а отже, стабільний виторг і прибуток», – стверджує заступник профільного міністра Ольга Трофімцева.

Експерти ж до переваг проекту додають ще й зручність для покупців. Адже від осені вони зможуть без побоювання за своє здоров’я купувати те, що раніше не зважувались купувати на великих міських ярмарках. Хоча за задумом, саме великі місь­кі ярмарки мали б допомогти фермерам збувати вирощене. Од­нак товар на таких ярмарках продається без належної саніта­рії, часто під відкритим небом, тож швидко псується. До того ж, не кожен фермер міг надати відповідний сертифікат якості.

Пілотний проект наявність сертифікату ставить на чіль­не місце.

Також виробники-учасники повинні надати накладні та пакет документів, що підтверджують якість продукції: декларацію виробника, свідоцтво якості, карантинне і фі­тосанітарне свідоцтво тощо. Серед критеріїв відбору ви­робників-учасників – виробництво продукції без ГМО та використання гормонів росту. Тварини, м’ясо або молочна продукція яких буде продаватися, мають утримуватися в максимально природних умовах, а виробники повинні су­воро дотримуватися санітарних норм. Причому, сам гіпер­маркет береться здійснювати не тільки перевірку товару, а й умов, у яких він був вироблений.

Передбачається, що пріоритет надаватиметься свіжому м’ясу, курятині, ковбасним виробам, молоку і кисломолоч­ним продуктам, сиру, яйцям, олії, меду, кондитерським ви­робам, а також джему і варенню.

Власники мережі магазинів обіцяють, що умови співпра­ці для фермерів будуть вигідними. Для малого і середнього виробника з’явиться можливість співпраці із супермаркета­ми світового рівня. Є надія, що фермери рано чи пізно розбав­лять фактично монопольний ринок молочної продукції, м’яса та яєць, що дозволить створити йому конкуренцію та, врешті-решт, здешевити продукцію. Адже вартість зазначе­них товарів уже давно обігнала європейські ціни. Щоправда, за якими саме цінами планують продавати фермерську про­дукцію, ні міністерство, ні власники супермаркету поки не повідомляють. Поки що тривають перемовини, як стабілізу­вати ринок фермерської продукції в окремо взятому проекті. Аби спокуса здати вигідно товар у сезон не перемагала в по­рівнянні з домовленостями про стабільну поставку продукції протягом року. А це означає, що у фермерів з’являється мож­ливість освоювати ази справжніх ринкових відносин. Бо, стверджують експерти, якщо їх не дотримувати, можна від­стати в тому ж фермерстві на довгі десятиліття або, ще гірше, не мати куди збувати свою продукцію.

Проект «Фермерські товари» спершу випробують у Ки­ївській області. Якщо його старт буде вдалим, досвід по­ширять на всю країну.

 

У ЧЕРКАСАХ СТРАЙКУЮТЬ ЕНЕРГЕТИКИ


У м. Черкасах та Черкаській об­ласті склалася надзвичайна ситуація навколо роботи ПАТ «Черкасиобленерго», в якому протягом 4 місяців п. р. не ви­плачується заробітна плата праців­никам. Станом на 1 травня 2017 року сума боргу складає близько 95 млн грн. Персонал не отримує заробітної плати із січня 2017 року. Крім того, відсутні матеріали, пальне, спецодяг та інше для виконання ремонтних ро­біт у діючих електроустановках.

Вступивши в колективний трудо­вий спір з адміністрацією ПАТ «Черка­сиобленерго», провівши всі визначені законом примирні процедури, праців­ники оголосили СТРАЙК. Із квітня ц. р. у ньому бере участь поки що один підрозділ, а це 350 працівників, а з 22 травня, якщо заборгованість не буде ліквідовано, до них приєднаються ще 11 підрозділів, у складі яких 3200 пра­цівників. Такий масштабний страйк створить загрозу припинення електро­постачання всього регіону.

Враховуючи те, що керівництво ПАТ «Черкасиобленерго», яке здій­снює постачання електричної енер­гії на території області, порушує умови і правила здійснення ліцензо­ваної діяльності з постачання елек­тричної енергії та інших обов’язків, передбачених Законом України «Про електроенергетику», з огляду на зобов’язання щодо забезпечення захисту прав споживачів електрич­ної енергії та проведення розрахун­ків за закуплену постачальником електричну енергію, голова Чер­каського обласного об’єднання орга­нізацій роботодавців Б. С. Райков, голова Федерації профспілок Чер­каської області П. В. Шевченко, го­лова обласної організації «Укрелек­тропрофспілка» О. Б. Молдованов, голова профкому ПАТ «Черкасиобленерго» О. Г. Чорний і голова страйкового комітету Черкаського міського РЕМ ПАТ «Черкасиобленерго» В. М. Антонюк звернулися до голови НКРЕКП Д. В. Вовка з вимогою відповідно до ст. 24 За­кону України про електроенерге­тику «Обв’язки та відповідаль­ність енергопостачальників» призначити тимчасового керую­чого (адміністрації) на ПАТ «Чер­касиобленерго», а також виріши­ти питання щодо ліквідації за­боргованості із заробітної плати трудовому колективу.

З приводу кризової ситуації, що склалася на ПАТ «Черкасиобленер­го», учасники III пленуму ЦК Проф­спілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України звернулися до Президента України П. О. Порошенка щодо сприяння у вирішенні питань віднов­лення фінансового стану підприєм­ства та виплати заборгованої заробіт­ної плати працівникам.

У разі невиконання законних ви­мог працівників вони обіцяють вда­тися до більш рішучих дій.

Прес-центр ФПУ

 

ПОБУТОВА ТЕХНІКА – ЧЕРЕЗ КАСОВІ АПАРАТИ

В ід 8 травня побутові товари в Україні повинні продаватися виключно через касові апа­рати. Це стосується всіх без винятку: і великих спеціалізованих крамниць, і підприємців, які торгу­ють на ринках. У переліку – понад 300 одиниць техніки: холодильники, плити, котли, кондиціонери, телефо­ни, колонки тощо. І хоч постанова Кабміну вже набрала чинності, не всі підприємці поспішають її виконува­ти. Навпаки, шукають нових лазівок, аби проігнорувати рішення Уряду.

Чому взагалі виникла потреба врегу­лювати торгівлю складною побуто­вою технікою? По-перше, зростання частки сірого імпорту. Полиці укра­їнських магазинів наповнив контра­бандний та контрафактний товар. По-друге, великі учасники ринку на­магаються всіляко ухилятися від по­датків. Експерти підрахували, що частка сірого імпорту вже сягнула 25%. Продавці техніки зазвичай мас­куються під офіційних представни­ків міжнародних компаній-поста­чальників. Та якщо офіційні пред­ставники прагнуть захистити свою марку, продаючи сертифікований то­вар, то «тіньовики» завозять товар нелегально. Тож годі чекати від них гарантій на той чи інший товар. За­звичай на користування приладами немає навіть інструкції українською мовою, не кажучи про рівень якості холодильника, пральної чи посудо­мийної машини. А штрафи за нена­дання вичерпної інформації про то­вар – мізерні. Вони жодним чином не лякають продавців.

Відтак нова законодавча норма має сприяти детінізації ринку і за­хисту прав споживачів. Представ­ник компанії LG Олександр Шаба­нов зауважує: «Мінімізація сірого й чорного імпорту – найпотужні­ший стимул інвестувати в ринок. Чим швидше ми наведемо тут по­рядок, тим швидше повернемось до тих обсягів, які були в нашій компанії у кращі часи».

Побутова техніка імпортується в Україну практично повністю. І за найскромнішими підрахунками – кожен п’ятий планшет, смартфон, ноутбук, який продається в Україні, завозиться нелегально.

Менеджер комітету побутової електротехніки Європейської біз­нес-асоціації Вікторія Куликова переконана, що впровадження ка­сових апаратів сприятиме знижен­ню кількості нелегального імпор­ту до України, збільшенню обсягу офіційного ринку та, в перспекти­ві, зменшенню вартості одиниці продукції для споживача. Останнє зауваження досить важливе, адже нині лунають голоси противників новації, що постанова Кабміну не­одмінно призведе до здорожчання товарів. Прихильники ж ствер­джують зворотне: за рахунок збільшення частки білого ринку і конкуренції продавці будуть зму­шені відкоригувати цінники в бік зниження.

Якщо проаналізувати перспективу запровадження законодавчої норми про касові апарати, то вона вигля­дає так: бюджет отримає додаткові гроші, споживачі – захист своїх прав, а дрібний бізнес – додаткові витрати на придбання й обслугову­вання апаратів.

 

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ


Дмитро ДЕРЕВ’ЯНКО, директор Асоціації виробників:

«Закон істотно усклад­нить життя тільки тим, хто ввозить нелегаль­ний, сірий або чорний товар. Важливо розріз­няти: виживають завдя­ки єдиному податку чи зловживають ним? Чи можна назвати малим бізнес, який продає ай­фони по 30 тис. грн? Звісно, ні. Просто недо­бросовісний великий бізнес не хоче платити до бюджету і печаткою фізичної особи – під­приємця прикривається від податкової».

В’ячеслав ЧЕРКАШИН, експерт з питань по­даткової і бюджетної політики Реанімацій­ного пакета реформ:

«Встановлення касо­вих апаратів, звичай­но, не панацея, але це важливий крок до детінізації бізнесу в країні. Також необ­хідно реформувати митну і фіскальну служби, ліквідувати податкову міліцію тощо. Необхідна ці­леспрямована, а не тотальна фіскалізація ризикових сегментів економіки. Крім цьо­го, варто було б штрафувати і найма­них працівників».

Лілія СТИРЕНКО,

тимчасово виконуюча обов’язки голови Держпродспожив­служби:

«У 2016 році ми отри­мали більше 5 тис. скарг споживачів на продавців складної побутової техніки, з них ми розглянули 60% звернень і допо­могли вирішити про­блему, а 40% залиши­лися без розгляду, оскільки більшість з них не були підтвер­джені розрахунковим документом, або ж документ не мав усіх реквізитів».

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання