« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

СИГНАЛ ДЛЯ СКОРОЧЕННЯ СУБСИДІЙ

СИГНАЛ ДЛЯ СКОРОЧЕННЯ СУБСИДІЙ

З настанням весняного тепла почнеться пере­рахунок субсидій для більшості українських сімей, переконують екс­перти. Причина полягає в тому, що доходи укра­їнців з початку року іс­тотно зросли, відтак кількість домогоспо­дарств, що потребують державної підтримки, зменшилась.

Р аніше субсидії вирахову­вали за доходами 2015 року, коли середня зарплата становила близь­ко 4,3 тис. грн, проте наприкін­ці минулого року вона збіль­шилася до 6,4 тис.

Знижки на комунальні пла­тежі, згідно з розпорядженням Кабміну, повинні розраховува­тися як мінімум двічі на рік – у травні і жовтні, себто після за­кінчення і перед настанням опалювального сезону. Тож у травні субсидії будуть розрахо­вувати за доходами минулого року.

Приміром, родина з чоти­рьох осіб, де двоє дорослих пра­цюють, в середньому сплачува­ла за комунальні послуги з ура­хуванням субсидій трохи біль­ше тисячі гривень. Наступного опалювального сезону такій родині доведеться платити вже трохи більше 2 тис. грн. Якщо точно, ця сума складе 2033 грн. Якщо сума повністю покриває вартість комунальних послуг у межах соціальних норм, субси­дію в такої сім’ї і зовсім мо­жуть забрати. Якщо субсидія вже оформлена, органи соці­ального захисту перерахунок зроблять автоматично.

«Якщо обставини в сім’ї не змінилися, якщо не з’явився за минулий рік безробітний серед її членів, якщо кількість про­писаних у квартирі не змінила­ся, якщо не було покупки на суму від 50 тис. грн, перераху­нок зроблять органи соціально­го захисту самостійно. Якщо щось в умовах родини змінило­ся, потрібно про це повідомля­ти органам соціального захис­ту», – пояснюють на урядовій гарячій лінії.

Але навіть тим сім’ям, чий дохід за минулий рік жодним чином не змінився, у наступно­му опалювальному сезоні дове­деться сплатити більше. Пов’язано це насамперед із скоро­ченням соціальної норми на опалення житла. Починає дія­ти новий норматив – 5 кубоме­трів газу на 1 кв. м (було 5,5 куб. м). Він набуде чинності вже в травні цього року. Нині субси­дія покриває 330 кубів на опа­лення квартири площею 60 кв. м, але вже в наступному опа­лювальному сезоні «комуналь­ну знижку» будуть нараховува­ти тільки на 300 кубів. Якщо при цьому продовжити спалю­вати 330 кубів, доведеться 30 кубів оплачувати без субсидії. За чинним тарифом, це ще 204 грн. У квартирі такої ж пло­щі з центральним опаленням субсидія буде покривати за­мість 3,28 всього 2,5 Гкал тепла. Якщо не скоротити споживан­ня, за 0,7 Гкал доведеться пла­тити без субсидії. У Києві та­кий обсяг тепла обійдеться в 1411 грн.

Експерти підрахували, що з нового опалювального сезону кількість домогосподарств, які отримують допомогу від дер­жави, скоротиться приблизно на півтора мільйона, а ще для 3 млн родин субсидії змен­шаться. Усе через те, що з 1 січ­ня поточного року мінімальна заробітна плата зросла вдвічі.

Фахівці у сфері комуналь­них послуг переконані, що сис­тема субсидій у нас недоскона­ла, але визнають, що заходи, запропоновані владою, боляче вдарять по споживачах. Прези­дент Українського аналітично­го центру Олександр Охрімен­ко нагадав, що, за даними Каб­міну, борг держави перед кому­нальниками за субсидії стано­вить 25 млрд грн: «Очевидно, що влада не розрахувала сил і тепер думає, як державну допо­могу урізати. Але відсутність субсидій породить інші борги – за «комуналку» не зможуть платити вже споживачі послуг. Як виходитимуть із замкнуто­го кола, сказати важко».

 

ФОРСАЖ ДЛЯ РЕФОРМИ

Д о кінця квітня Україна має ухвалити пенсійну рефор­му. Це головна вимога Міжнародного валютного фонду, закріплена в тексті Меморан­думу між Україною та МВФ. Експер­ти практично одностайно висловлю­ють занепокоєння, що вкластися у дедлайн навряд чи вдасться.

Розмови про пенсійну реформу вже набили оскому всім. Зрушення у пен­сійному забезпеченні мали б почати­ся ще 2003 року, однак кожен новий склад Уряду відсуває розв’язання проблеми на потім. Однак нині від­ступати нікуди, адже МВФ заручив­ся підтримкою Києва, а той, своєю чергою, пообіцяв законодавчо закрі­пити зміни у пенсійній системі до кінця поточного місяця. Ясна річ, що часу на амбітну реформу катастро­фічно бракує. В усякому разі, для по­вноцінного запуску реформи з 1 січ­ня наступного року. Найперше ма­ють запрацювати накопичувальні пенсійні рахунки, виходити на пен­сію дозволять за наявності трудово­го стажу незалежно від віку. Зараз показники такі: 35 років стажу для чоловіків і 30 – для жінок. Влада пла­нує збільшити єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду для представників шкідливих професій.

Експерти радять звернути увагу на кілька нововведень. Українці змо­жуть обирати термін та умови вихо­ду на пенсію. Реформа передбачає новий перелік варіантів виходу на пенсію із ширшим діапазоном пен­сійного віку порівняно з діючим. Крім того, планують ввести додат­кові пенсійні виплати для стимулю­вання тривалішої зайнятості грома­дян і пізнішого виходу на пенсію.

У цьому напрямі МВФ пропонує се­редній ефективний вік виходу на пенсію 58,5 року для чоловіків і 55,9 – для жінок. Посилаються на євро­пейський досвід. Там вік виходу на заслужений відпочинок у середньо­му становить 63,5 для чоловіків і 62,5 року для жінок.

Підвищення пенсійного віку – надто болюча тема для українців. Особли­во, якщо зважати на тривалість жит­тя за нинішніх складних економіч­них умов. Прем’єр - міністр України Володимир Гройсман запевняє, що в тексті Меморандуму немає пункту про підвищення пенсійного віку. Таку ж позицію підтримує і про­фільний міністр Андрій Рева. Він наголошує, що йдеться виключно про плани впродовж 10 років лікві­дувати дефіцит Пенсійного фонду.

Економічний експерт Віталій Мель­ничук категорично проти того, що питання пенсійного віку є основним. «При запровадженні накопичуваль­ної пенсійної системи пенсійний вік значення не має. Скільки ти накопи­чив на своїх персональних рахунках – стільки й отримаєш. Це у солідар­ній системі вік має значення». Влас­не, наразі йдеться не про глобальну реформу, а про вдосконалення діючої солідарної системи, стверджують аналітики. Можна говорити, що українців очікують параметричні змі­ни солідарної пенсійної системи та приведення її до нормального стану.

Чи вдасться Україні виконати «структурний маяк» по пенсійній реформі до травня нинішнього року – запитання з розряду риторичних. Якщо зважити, що досі пенсійна ре­форма не розглядалась на засіданні Уряду, а законопроект мусить бути зареєстрований у Раді, розглянутий і проаналізований у комітетах, про­йти перше і друге читання, часу ли­шилося обмаль. Навіть якщо пофан­тазувати, що в парламенті зна­йдеться більшість для його під­тримки, закон можуть ухвалити хіба що під кінець літньої сесії.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Галина ТРЕТЬЯКОВА, експерт групи Реаніма ­ційного пакета реформ з питань пенсійної сис­теми:

«За 2 місяці, що лиши­лися для запроваджен­ня пенсійної реформи, якої вимагає від України Міжнародний валют­ний фонд, можна хіба що збалансувати те, що було напрацьовано ра­ніше. Тобто реформува­ти лише перший рівень пенсійного забезпечен­ня – солідарний. Тому в квітні можемо розрахо­вувати на «куций» зако­нопроект, що повинен хоч трохи збалансувати пенсійну систему».

Віталій СКОЦИК, лідер Аграрної партії України:

«Якщо наразі Уряд зара­ди продовження співпра­ці з МВФ почне форсова­ну пенсійну реформу, це призведе лише до соці­ального вибуху. Якою має бути нова система пен­сійного забезпечення, досі незрозуміло. Міністр соціальної політики Ан­дрій Рева встиг заявити про те, що реформа може мати і «шоковий» характер. На думку само­го міністра, потрібна сер­йозна ревізія коректності нарахування певних видів виплат через численні зловживання. Як у цій си­туації впроваджувати ре­форму вже цього року?!».

Віктор КОЛБУН, експерт з пенсійних питань:

«Для нашого політи­куму введення нако­пичувальної системи – це як перший у житті стрибок з па­рашутом. Підійшли до рампи – і дуже страшно, але якщо крок буде зроблено і відкриється парашут, то людина зрозуміє, що для неї життя змі­нилося назавжди. Це нова реальність, яку ми зобов’язані ство­рити».

 

22.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання