« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

РІК ПІСЛЯ З’ЇЗДУ, ЗАВДАННЯ НА МАЙБУТНЄ

І. ДІЄВІСТЬ І РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ

l Укладено Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально - економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016–2017 роки, якою визначено 158 зобов’язань Уряду, роботодавців та профспілок.

l Уперше за 16 років оновлено спо­живчий кошик для розрахунку прожит­кового мінімуму.

l Удвічі підвищено мінімальну за­робітну плату – до рівня фактичного прожиткового мінімуму 3200 грн, що забезпечило зростання трудових дохо­дів майже для 4 млн працівників.

l Підвищено посадовий оклад (та­рифну ставку) працівника І тарифного розряду ЄТС лише за останній рік май­же на 20%, а порівняно з 2015 роком – на 44%.

l Відновлено щорічне підвищення щомісячних страхових виплат для 210 тис. потерпілих на виробництві (випла­ти перераховані з 1 березня ц.р. з ураху­ванням коефіцієнта 1,236).

l До проекту Трудового кодексу України, прийнятого в першому читан­ні, внесено 112 постатейних профспіл­кових поправок, з яких враховано або частково враховано 75 пропозицій.

l Не допущено скасування 187 норма­тивно-правових актів, якими робилась спроба обмежити права працівників на охорону праці, без заміни іншими.

l Підвищено з 1 січня ц.р. мінімаль­ний розмір щомісячної страхової ви­плати 40 тис. осіб потерпілим на вироб­ництві.

l Профспілки домоглися звільнення від оподаткування пенсій.

l Відновлено законодавчу норму про щорічне підвищення пенсій у зв’язку із зростанням середньої зарпла­ти в країні.

l Профспілки звільнено від податко­вого звіту неприбуткової організації.

l Під тиском профспілок парламент відновив право органів державного на­гляду за охороною праці здійснювати перевірки.

l У процесі здійснення громадсько­го контролю профспілок членськими організаціями ФПУ було виявлено 32776 порушень законодавства про пра­цю і вжито відповідних заходів.

l За пропозицією профспілок і робо­тодавців створено Національний комі­тет з розвитку промисловості, прово­диться робота з відновлення виробни­цтва в окремих секторах економіки.

ПРОТЕСТНІ ДІЇ ПРОФСПІЛОК

( колективні трудові спори , акції , страйки )

l Лише за 2016 рік зареєстровано 2 ко­лективних трудових спори на національ­ному рівні: між СПО Професійної спілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України, Все­української незалежної профспілки пра­цівників транспорту та Урядом, а також між Професійною спілкою працівників охорони здоров’я України та Урядом.

l Зареєстровано 3 колективних тру­дових спори, на територіальному рівні та 1 – на галузевому. На виробничому рівні за 2016 рік зареєстровано 174 ко­лективних трудових спорів, а впро­довж січня – березня 2017 року – 42.

l Загалом у 2016 році відбулися 4 страйки та 139 акцій соціального про­тесту, а з початку 2017 року – 12 акцій соціального протесту.

l 6 липня 2016 року в м. Києві було проведено Всеукраїнський марш про­тесту і пікетування Верховної Ради у зв’язку з підвищенням ціни на газ для населення. На підтримку профспілко­вих вимог 8 грудня 2016 року було по­вторно проведено 10 - тисячну акцію під стінами Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

l Під тиском профспілок у 2017 році скасовано необґрунтоване рішення НКРЕКП про запровадження абонпла­ти за газ!

ІІ. КОНТРОЛЮЄМО, ПОВИННІ ЗРОБИТИ /ДОСЯГТИ/ ЗАБЕЗПЕЧИТИ

l Виконання положень Генеральної угоди на 2016–2017 роки, особливо щодо створення нових робочих місць; укладення Генугоди на новий строк.

l Меморандум між Міжнародною організацією праці, профспілками, роботодавцями та Урядом про взаєморозуміння щодо реалізації Програми гідної праці МОП.

РЕФОРМУВАННЯ З ПРІОРИТЕТНИХ У ДЕРЖАВІ НАПРЯМІВ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Економічне зростання:

l реалізація державних сектораль­них програм у пріоритетних галузях економіки (авіабудівництво, сільгосп­машинобудівництво, вагонобудівни­цтво тощо);

l дотримання прав працівників та соціально - трудових гарантій у процесі приватизації.

2. Трудове право, індивідуальні і колективні трудові відносини:

l удосконалення законодавства з питань колективно - договірного регу­лювання для врахування пропозицій делегатів VII з’їзду ФПУ;

l впровадження подальшої реформи оплати праці задля досягнення стан­дартів ЄС, забезпечення міжгалузевих та міжпосадових співвідношень заро­бітної плати як у бюджетному, так і в реальному секторі економіки, ліквіда­ції боргів із заробітної плати;

l проведення реформи ринку праці з метою збереження та розвитку висо­кокваліфікованого трудового потенці­алу, впровадження дієвих стимулів для збереження діючих та створення нових високотехнологічних робочих місць з гідною оплатою та безпечними умовами праці, працевлаштування та належного рівня соціального захисту безробітних.

3. Підвищення соціальних стандартів:

l оновлення (європеїзація) соціаль­них стандартів у рамках бюджетної ре­форми (середньострокового бюджетного планування) задля впровадження в Україні європейських стандартів життя;

l збільшення мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахо­ваних осіб з метою наближення до роз­міру прожиткового мінімуму для пра­цездатних осіб;

l громадський контроль за встанов­ленням економічно обґрунтованої і со­ціально прийнятної ціни на газ і елек­троенергію та тарифів на житлово-ко­мунальні послуги;

l погашення заборгованості із ви­плати заробітної плати.

4. Справедливе пенсійне забезпечення:

l підвищення розміру мінімальної пенсії з метою наближення його до рів­ня фактичного прожиткового мініму­му для непрацездатних осіб;

l проведення осучаснення раніше призначених пенсій;

l скасування обмеження при випла­ті пенсій у період роботи;

l здійснення подальшого пенсійно­го реформування з метою забезпечення належного рівня пенсійного забезпе­чення, створення справедливої і прозо­рої пенсійної системи;

l внесення змін до постанови Кабі­нету Міністрів України від 24.06.2016 № 461 щодо відновлення права на до­строковий вихід на пенсію працівни­кам, які зайняті на роботах із шкідли­вими та важкими умовами праці.

5. Лікування та оздоровлення:

l забезпечення конституційного права громадян на безоплатне медичне обслуговування у державних і кому­нальних закладах при проведенні ре­форми охорони здоров’я;

l завершення об’єднання фондів со­ціального страхування та повернення працівникам права на санаторно-ку­рортне лікування та дитяче оздоров­лення за рахунок коштів соціального страхування.

6. Освіта:

l підвищення доступності та якості освіти, наближення її до європейських стандартів, у тому числі з урахуванням вимог ринку праці.

l визначення гарантій та механізмів щодо формування справедливої систе­ми стипендіального забезпечення.

7. Правова допомога:

l збільшення кількості громадських інспекторів праці, обраних у первин­ках з числа профактивістів, проведен­ня їх спеціального навчання на базі профспілкових навчальних центрів;

l створення на рівні обласних об’єднань профспілок центрів (служб) правової допомоги для надання чле­нам профспілкових організацій безо­платної правової допомоги.

 

У ПОЛІ ЗОРУ — ПРОБЛЕМИ МІГРАЦІЇ ТА СИТУАЦІЯ З ПРАВАМИ ПРОФСПІЛОК У ЄВРОПІ

19 квітня у примі­щенні Європей­ського соціаль­но-економічного комітету в Брюс­селі відбулося 11- те засідання Ви­конкому Загаль­ноєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок.

Н а засіданні розглянуто низку питань, зокрема міграції, участі в наступній конференції МОП у червні ц. р., підготовки до Європейської регі­ональної наради МОП, розширення присут­ності профспілок у багатонаціональних компаніях, про­ведення кампанії ЄКП за підвищення заробітної плати, щодо ситуації з правами профспілок в Європі, внутріш­ні питання діяльності регіональної ради, а також визна­чено кандидатури до складу Адміністративної ради МОП від профспілок.

На засіданні Виконкому виступили генеральний секре­тар Загальноєвропейської ради профспілок та генераль­ний секретар ЄКП Лука Вісентіні, генеральний секре­тар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Бар­роу, а також представники Єврокомісії.

У дискусіях взяв участь Голова ФПУ, член Виконкому Загальноєвропейської ради МКП Григорій Осовий. Голова ФПУ провів зустрічі з керівниками національ­них профцентрів Чесько - Моравської палати, Всеполь­ського порозуміння профспілок, де обговорювались проблеми міграції українських працівників до цих країн та забезпечення їх захисту. Григорій Осовий та­кож зустрівся із заступником генерального секретаря МКП Яапом Віненом та секретарем Загальноєвропей­ської ради профспілок Антоном Леппіком.

 

НЕ ЗАВАЖАТИ ПРАЦЮВАТИ ТРУДОВОМУ КОЛЕКТИВУ!

Профспілка працівників хімічних та нафтохі­мічних галузей промисловості звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Грой­смана з листом, у якому, зокрема, йдеться про перешкоджання роботі ПАТ «Одеський припортовий завод» з боку державних орга­нів, зокрема НАК «Нафтогаз України».

«Р озпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 «Про погодження реструктуризації боргу Публічного ак­ціонерного товариства «Одеський при­портовий завод» перед Публічним акціонерним това­риством НАК «Нафтогаз України» борг ПАТ «ОПЗ» по­винно бути реструктуризовано починаючи з квітня 2017 року рівними частинами протягом 2 років без за­стосування штрафних санкцій, – йдеться у листі. – Ке­руючись рішенням КМУ, керівництво ПАТ «ОПЗ» дві­чі зверталося до НАК «Нафтогаз України» про укладен­ня договору реструктуризації (листи від 09.02.2017 № 366 і від 13.02.2017 № 383), проте отримало негативну відпо­відь. У своєму листі від 03.03.2017 № 26 - 2441/1 - 17 НАК «Нафтогаз України» наполягає на терміновому пога­шенні ПАТ «ОПЗ» існуючої заборгованості та наголо­шує на неможливості використання у виробництві природного газу іншого постачальника до погашення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України».

Така позиція НАК «Нафтогаз України» свідчить про небажання її голови Андрія Коболєва виконувати роз­порядження Кабінету Міністрів України. Керівництво «Нафтогазу», висуваючи додаткові умови, відмовля­ється укладати договір реструктуризації боргу, свідо­мо порушуючи рішення Кабміну.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання