« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

УСПІХ РЕФОРМИ АПК – У ТІСНІЙ СПІВПРАЦІ ЗАКОНОДАВЦІВ ТА ПРОФСПІЛОК

УСПІХ РЕФОРМИ АПК – У ТІСНІЙ СПІВПРАЦІ ЗАКОНОДАВЦІВ ТА ПРОФСПІЛОК

Представники галузевих профспілок зустрілися з народним депутатом, заступником голови пар­ламентського Комітету з питань аграрної політи­ки та земельних відносин Вадимом Івченком. Іні­ціатором та модератором зустрічі виступив за­ступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко.


У лютому 2014 року проф­спілки підписали мемо­рандум про співпрацю з фракцією політичної партії « Батьківщина » у Верхо­вній Раді України.

Нинішня зустріч стосува­лася однієї з найбільш ваго­мих та, на жаль, вразливих сфер економіки України – аг­ропромислового комплексу. Галузь, у якій наша держава може вирватися вперед та до­сягти карколомного зростан­ня ВВП, наразі переживає не найкращі часи. Виконавча влада самоусунулася від розв’язання проблем. Отже, слово за профспілками, які разом із законодавцями ма­ють тиснути на Уряд.

Володимир Саєнко під­креслив, що для того, аби зу­стріч з народним депутатом пройшла максимально кон­структивно, голови профспі­лок у сфері АПК мали підго­тувати перелік нагальних пи­тань та проблем. І кожен з присутніх мав, що сказати з цього приводу. Так, голова профспілки АПК Ігор Сопєл­кін порушив важливу та бо­лючу тему ринку землі. За його словами, вони обговорю­вали це питання з аграріями, і не було жодної людини, яка б висловилася за зняття мора­торію на продаж землі.

З цією позицією погодився і Вадим Івченко. За його сло­вами, це питання не на часі, адже сьогодні не сформовано середній клас – немає покуп­ців-фермерів, котрі мають змогу взяти дешеві кредити та викупити землю. Івченко підтвердив, що нині існує по­тужне лобі, яке домагається зняття мораторію, і під цей проект викидаються шалені гроші.

Ще одне питання, яке пору­шили учасники зустрічі – від­сутність кадрової політики че­рез постійне і бездумне пере­підпорядкування аграрних ви­шів різним міністерствам та відомствам. За словам голови Профспілки працівників риб­ного господарства України Во­лодимира Петрова, відбува­ється процес вилучення на­вчальних закладів із системи управління Державного агент­ства рибного господарства. І жоден з навчальних закла­дів, наприклад Херсонська чи Одеська морські академії, не може почуватися безпечно.

А голова Профспілки пра­цівників лісового господарства України Степан Кривов’язов за­значив, що у восьми спеціалізо­ваних вишах зняли такий пред­мет, як деревообробка.

Народного депутата вкрай зацікавила ця тема. Він зая­вив, що потрібно зібрати рек­торів профільних вишів та ра­зом з профспілками провести предметну дискусію, яким вони бачать подальший розви­ток освіти у сфері АПК. Звідки має йти бюджетний запит: з міністерства чи з підпри­ємств? Як буде створюватися навчальна програма? На яко­му обладнанні навчатимуться майбутні аграрії, рибники чи лісовики – на застарілому чи сучасному, на якому працює більшість підприємств?

Пан Івченко переконаний: якщо цю проблему не вирі­шити, скоро не знайдеться жодного спеціаліста, який за­хоче працювати на аграрних підприємствах.

Підбиваючи підсумки, Ва­дим Івченко заявив, що має намір разом із фракцією «Батьківщина» запустити повну трансформацію аграр­ного комплексу України. І дуже розраховує в цьому пи­танні на допомогу профспі­лок. Саме від людей, котрі перебувають всередині про­цесу і добре знаються на про­блемах галузі, парламентар очікує бачення щодо законо­проектів у різних галузях. Це дозволить мати повне уявлення про те, що відбува­ється в агропромисловому комплексі. І саме ідеї, нада­ні профспілками, стануть основою глибокого реформу­вання АПК.

ДОСЛІВНО


Степан КРИВОВ’ЯЗИЙ, го ­лова Профспілки працівни­ків лісового господарства України:

«Більшість лісгоспів, осо­бливо в південній зоні, за­лишилися без бюджетно­го фінансування. Ці лісгос­пи деградують, ліс зали­шився без охорони, 1700 людей звільнилося, 2500 працівників приходять раз на тиждень. 70% підпри­ємств не працюють, адже новий керівник агентства вирішив, що нам не по­трібне бюджетне фінансу­вання. А воно потрібне».

Михайло ПЕТРОВ, голова Профспілки працівників рибного господарства України:

«Рибна галузь – це єдиний цілісний комплекс у скла­ді АПК. Працювати зава­жають постійні реформи. У нас замість рибних ін­спекторів створено риб­ний патруль. Але з’ясувалось, в бюджеті не передбачено коштів, аби цю реформу закінчити. Більшість областей усе ще в процесі реформи. Лю­дей звільняють, на водо­ймах дуже багато пору­шень».

Володимир САЄНКО, заступник Голови ФПУ:

«Перебудовувати агропро­мисловий комплекс необ­хідно виходячи з інтересів працівників, через призму бачення профспілкових ор­ганізацій. Адже лише за умови пріоритетної позиції людини, під її керівництвом та згідно її потреб можлива якісна реформа. Помічника­ми профспілок у такому курсі мають бути (а деякі уже є) відповідальні нарде­пи, які готові не лише де­кларувати боротьбу «за лю­дей», але й на практиці під­тверджувати готовність працювати «з ними».

Ігор СОПЄЛКІН, голова Профспілки працівників аг­ропромислового комплек­су України:

«Наш меморандум добре ре­алізується. Ми вже відчули допомогу депутата з кон­кретних питань, які нам вда­лося вирішити. Домоглися обов’язкової присутності профспілок на засіданні комі­тету. Завдяки нашій співпраці винесено на розгляд два за­конопроекти і підписано шість галузевих угод. Підпи­сали меморандум з Аграр­ною радою, з німецькою ком­панією щодо надання міні- кредитів для створення ро­бочих місць у сфері сільсько­го господарства та харчової промисловості. Сьогодні ви­ділено близько 10 млн євро на реалізацію цих проектів».

Василь ДУДНИК, голова Профспілки працівників автомобільного та сіль­ськогосподарського ма­шинобудування України:

«Сьогодні повністю пере­креслено роль сільгоспма­шинобудування. Лише за­раз дійшло, що піднімати село без власного вироб­ництва тракторів, комбай­нів, плугів, сіялок-віялок – марна справа. Натомість потрібно пом’якшити деякі норми: у законопроекті № 6214 умовою звільнен­ня від оподаткування є створення 150 нових робо­чих місць. Цю норму необ­хідно зменшити, аби біз­нес дійсно міг нею скорис­татись. Інакше прийняття такого закону не принесе жодних результатів».

 

ВАДИМ ІВЧЕНКО: «У НАС ІЗ ПРОФСПІЛКАМИ ЄДИНЕ БАЧЕННЯ РЕФОРМ У СФЕРІ АПК»

Після закін­чення круг­лого столу Вадим Івченко погодився відповісти на кілька за­питань корес­пондента «ПВ».

– Н аскільки продуктив­ною була сьогоднішня зустріч?

– Більшість порушених питань стосувалися недолугих реформ або вза­галі їх відсутності. А це – прерогатива Уряду. Але це не означає, що законодавці мають сто­яти осторонь: ми маємо визначити на своєму рівні, що можемо запропонувати, зокрема й профспілкам. Щоб вони бачили, що ми на сво­єму полі діяльності відпрацьовуємо наші до­мовленості. Хочеться, щоб наступного разу ми більш конкретно підходили до законопроектів: які потрібні закони, правки, статті тощо. Та­кож я бачу подальшу співпрацю з профспілка­ми аграрно-промислового комплексу в тому, щоб вони всі надавали свої пропозиції за од­ним підписом, а не розрізнені листи. Це полег­шить роботу з профспілками. Третій напрям, за яким ми можемо ефективно співпрацювати з профспілками, – спільна позиція щодо ре­форм у сфері АПК. Я переконався, що у нас тут єдине бачення, справа лише за їх втіленням у життя.

– Які, на Вашу думку, найбільш на­гальні проблеми у сфері АПК?

– У нас закриваються підприємства і скорочу­ються робочі місця через недолугу податкову по­літику в аграрному секторі. Багато хто йде у тінь. Нам потрібно визначитися з баченням аграрної політики. І відповідно, маємо напрацю­вати податкові зміни, щоб кожен сільгоспвироб­ник відчув підтримку держави. Потребує розв’язання і проблема земельно-орендних від­носин, аби вивести їх з тіні. Також потрібні ре­форма галузі лісового господарства задля змен­шення несанкціонованих рубок і контроль над використанням лісів. Хто буде цим переймати­ся? Центральні органи влади? Мінекології, ін­спектори? Чи все-таки органи місцевого самовря­дування, які найбільш зацікавлені в збереженні лісів на своїй території? Не залишимо поза ува­гою питання зариблення наших озер, стану во­дойм. А також питання митної та експортної по­літики, та відповідного їх фінансування.

– Ви дали зрозуміти, що розрахову­єте на допомогу профспілок у рефор­мах АПК та оптимізації галузевого за­конодавства. Які подальші плани? Як часто відбуватимуться ваші зустрічі?

– Насамперед, ми відпрацюємо сьогоднішні пропозиції. Потім пропозиції, надані по зако­нопроектах. Виробимо позицію фракції і, ду­маю, під час наступної зустрічі з профспілка­ми ми озвучимо її. Потім ми відпрацюємо про­позиції, які надавав аграрний комплекс. Крім того, я розраховую на співпрацю з профспілка­ми на рівні реформ та програм, які можна ви­користовувати в роботі з Урядом.

09.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання