« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ПРИМУС ЗА ЗГОДОЮ

ПРИМУС ЗА ЗГОДОЮ

У Національному банку виступили з пропозицією запровадити систему ав­томатичного списання грошей за комунальні по­слуги з банківських кар­ток українців. Особливо це стосується боргів, сума яких на початок року становила 29 млрд грн. Автори новації ствер­джують, що така послуга досить давно й успішно функціонує у США та країнах Євросоюзу.

О днак аналітики поперед­жають про складнощі, які можуть виникнути, зважаючи на вітчизняні реалії. Комунальники нерідко по­миляються, виставляють високі й необґрунтовані рахунки за кому­нальні послуги. Щоб виправити чужі помилки та повернути свої гроші, доведеться витратити чи­мало часу й нервів.

Своєю чергою працівники Наці­онального банку стверджують, що потрібна централізована система погашення боргів. Іншими словами – примусове стягнення коштів у разі заборгованості за послуги. Що­йно відповідний закон ухвалять, буквально через тиждень-два сума заборгованості знизиться вдвічі, прогнозують банкіри. І посилаєть­ся на досвід «Приватбанку», котрий ще з 2009 року практикував приму­сове стягнення платежів за креди­тами з карток клієнтів. Причому юридично такий процес побудова­ний настільки грамотно, що його досить важко оскаржити в суді.

Голова економістів України Ан­дрій Новак не в захваті від такої ідеї НБУ. «Запровадження такої по­слуги трохи передчасне – через скрутний фінансовий стан україн­ців, – зауважує експерт. – Якщо те­пер примусово стягуватимуть із зарплатних карток гроші за всі ко­мунальні послуги та борги, бага­тьом не буде за що жити. Адже іні­ціативу щодо списання грошей з рахунків можуть не сприйняти ті, хто опинився у важкому фінансово­му становищі. А це – більша части­на українців».

Низка аналітиків вважають, що практика стягнення боргів, запро­понована НБУ, є не лише прямим втручанням у приватне життя і пла­ни людей, а й намаганням власни­ків ТЕЦ, водоканалів, інших під­приємств із надання комунальних послуг отримувати надприбутки. Експерти не виключають, що по­чнуться масові махінації з боку тих, хто надає послуги, а якість сервісу знизиться ще більше через відсут­ність стимулу. Крім того, запрова­дження цієї норми зменшить рівень банківського обслуговування та до­віри до банківської системи. Отри­мавши зарплату, люди будуть зні­мати гроші з банкоматів і тримати їх удома, аби держава не поцупила їхніх коштів. Це призведе до того, що люди, як і на початку 2000-х, час­тіше використовуватимуть готівку. Це якраз те, проти чого намагається боротися Нацбанк.

І все ж, якщо ініціатива НБУ при­живеться, як це працюватиме? Еко­номічний експерт Володимир Сте­панюк має з цього приводу свою думку: «Перш ніж списувати гроші з ваших рахунків, банк повинен укласти з вами договір про те, що ви погоджуєтесь на такий режим опла­ти комунальних послуг чи кредиту. Більше того, правильно було б, якби банк перед списанням грошей пові­домляв клієнта про це, а клієнт мав можливість підтвердити або відхи­лити операцію».

Тобто, якщо людина надасть бан­ку таке доручення чи укладе дого­вір, тоді банк має право списувати гроші з картки. Якщо такого доку­ментального підтвердження немає, тоді банк, окрім усього, порушує Конституцію України, де чорним по білому йдеться про те, що приватне майно – недоторкане.

Пересічні громадяни не в захваті від ініціативи Національного бан­ку. Вони воліють розпоряджатися своїми грошима самостійно. Осо­бливо зараз, коли бюджет родини перекроюється і переглядається чи не щотижня. Обирати першочергові сплати люди мають без підказок згори. Звісно, схвалювати дії борж­ників не можна, але слід зважати на те, що нині половині населення не­сила здолати тарифний тягар.

 

ЗУПИНКА НА ВИМОГУ МВФ

Д есять днів тому неспо­дівано із сайту МВФ зникло «українське пи­тання» з порядку денно­го засідань ради директорів фонду. Відтак рішення про виді­лення нашій країні четвертого траншу в розмірі близько 1 млрд грн зависло в повітрі. Міжна­родний валютний фонд без уся­ких пояснень вилучив розгляд довгоочікуваного рішення.

Для переважної більшості ві­тчизняних аналітиків перене­сення термінів виділення тре­тього траншу не стало нови­ною. Україна мала отримати його ще в грудні. Запізнився з термінами і другий транш, тож формально було зрозуміло, що й наступний буде під знаком питання. Причому саме другий транш був свого роду авансом у надії, що Україна таки виконає усі вимоги фонду. Мріяти про те, що й третій нам видадуть авансом, не доводиться. Якщо говорити по суті, то із 11 струк­турних маяків за останній пері­од країна виконала лише три. Попередні вимоги – ухвалення бюджету і націоналізація «При­ватбанку» Україна формально задовольнила, але реформу ДФС так і не здійснила, хоча обіцяє це зробити, починаючи з 2015 року. Так само, як і прове­дення пенсійної реформи, ре­форми землі, запуску антико­рупційних судів. Оливи до вог­ню, на переконання аналітиків, додала і грошова застава у 100 млн грн за звільнення з-під вар­ти очільника Державної фіс­кальної служби Романа Насіро­ва. Його затримання – яскравий приклад того, що антикоруп­ційні зрушення кульгають. Ре­форма антикорупційних орга­нів насправді полягає лише в їх створенні, але дієвих результа­тів у подоланні корупції на всіх щаблях влади досі не помітно. Міжнародний бізнес та інвесто­ри поки що не побачили реаль­них змін на антикорупційному полі країни.

Низка експертів пов’язують пе­ренесення термінів третього траншу з блокадою Донбасу. Однак більшість аналітиків схильні вважати, що цілковито рішення МВФ пов’язувати з по­діями на сході не варто. Адже з виділенням цього траншу між­народний кредитор тягне давно і свідомо, терміни його надання неодноразово зсувалися. Наразі питання в іншому: чи не стане зупинка траншу на вимогу МВФ серйозним фактором для погіршення національної еко­номіки? Провідний експерт Ін­ституту економіки та прогнозу­вання НАНУ Ярослав Жаліло не вважає ситуацію критичною, бо для оперативних виплат кра­їна має достатній обсяг валют­них резервів. А міністр фінан­сів Олександр Данилюк взагалі стверджує, що відтермінування траншу – в інтересах України.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Валентин КРАСНОПЬОРОВ, політичний аналітик:

«Україна – закредитова­не підприємство, в яко­му повно фінансових ді­рок і в якому прибуток не вкладається в розви­ток, а виводиться, тобто витрачається. Також це підприємство ще дуже неефективне. Штат його не відповідає про­дуктивності. МВФ,у свою чергу, пропонує зміни, аби хоч трошки покращити становище. Україна цих вимог не виконує, альтернативні не пропонує. Виникає питання: а чи дадуть нам кредит?».

Володимир ЛАНОВИЙ, екс-міністр економіки:

«Відтермінування тран­шу МВФ пов’язане з не­достовірністю статис­тичної інформації, яка надходить від України. Протягом 3 років війни надавалася інформація про валютний баланс, темпи росту, бюджет, виходячи з підконтр­ольної Києву території. Не включалися окупо­вані райони Донбасу. А тепер українці самі поширюють інформа­цію, що через блоку­вання і захоплення бо­йовиками ОРДЛО під­приємств Україна втратить ті чи інші по­казники. На мій по­гляд, у МВФ дуже ве­лике здивування».

Олександр ЖОЛУДЬ, економіст Міжнарод­ного центру перспек­тивних досліджень, старший економіст Центру економічної стратегії:

«Сподіватись на те, що Уряд якось вирішить питання блокади й від­разу на раді директорів розглянуть транш для України, не варто. Якщо поглянути на гра­фік отримання траншів, то коли ми отримали останній транш, а це вересень 2016, перед­бачалось, що наступ­ний буде у грудні 2016- го. У грудні ми транш не отримали, так само як у січні та лютому, коли блокади й такої ситуації ще не було».

01.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання