« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ В УКРАЇНІ – ПІД КОНТРОЛЕМ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОФСПІЛОК

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ В УКРАЇНІ – ПІД КОНТРОЛЕМ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОФСПІЛОК

Стурбованість рівнем розвитку соці­ального діалогу в Україні, численни­ми випадками порушення законних прав та інтересів працівників, готов­ність надати необхідну допомогу в налагодженні відносин між соціаль­ними партнерами висловили заступ­ник генерального секретаря Міжна­родної конфедерації профспілок (МКП) Яап Вінен та представник гло­бальної профспілки IndustriALL Вадим Борисов під час зустрічі в Міністерстві соціальної політики.

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, свої­ми думками з цього приводу поділи­лися держсекретар Мінсоцполітики Віктор Іванкевич, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

Відкриваючи зустріч, Григорій Осовий поінформував представників Мінсоцполі­тики про структуру та діяльність МКП, до якої входить і ФПУ, і КВПУ, а також про структуру глобальної профспілки IndustriALL, мету робочого візиту їх пред­ставників до України. Він повідомив, що в програмі гостей – зустрічі з керівництвом членських організацій IndustriALL в Укра­їні, членськими організаціями ФПУ бю­джетної сфери, а також у Кабінеті Міні­стрів, міністерствах соціальної політики, енергетики та вугільної промисловості, охорони здоров’я. А на 29 березня заплано­вана спільна прес-конференція представни­ків українських і глобальних профспілок.

Григорій Осовий зазначив, що мета місії – обговорити питання, які сьогодні найбіль­ше турбують працюючу людину, профспіл­ки в Україні, дати оцінку поточному стану соціального діалогу, а також визначити, що потрібно зробити міжнародним профспіл­ковим організаціям, щоб допомогти розви­тку, поглибленню, а головне – підвищенню ефективності цього діалогу.

Віктор Іванкевич розповів гостям про структуру міністерства, його діяльність щодо вирішення соціальних питань, серед яких найгостріші стосуються соціально- економічного захисту людей, безробіття, охорони праці, створення гідних умов праці та її оплати. Він також зупинився на співпраці в багатьох актуальних питаннях з профспілками, насамперед найбільш масо­вим та потужним профспілковим об’єднанням, яким є Федерація профспілок України. Держсекретар міністерства висо­ко оцінив роль та активну діяльність проф­спілок щодо вирішення низки актуальних проблем, таких як підвищення рівня міні­мальної зарплати до 3200 грн, напружену та конструктивну співпрацю над проектом Трудового кодексу тощо. Чимало ще потріб­но зробити, підкреслив він, але міністр Ан­дрій Рева та колектив міністерства вважа­ють, що спільними зусиллями учасників соціального діалогу всі проблеми будуть вирішені.

Із свого боку, Яап Вінен та Вадим Бори­сов поінформували держсекретаря та ін­ших представників міністерства про зустрі­чі з представниками членських організацій ФПУ, трудових колективів. Вони зауважи­ли, що отримують численні скарги від профспілок України на порушення їх прав та прав людини праці, занадто сильного тиску на профспілки. Тому місія має на меті зустрітися з представниками влади, щоб обговорити ці питання, допомогти роз­витку соціального діалогу, небажаною аль­тернативою якого є масові акції протесту. Тож потрібно своєчасно налагодити взаємо­корисний діалог, своєчасно вирішувати проблеми, що турбують людей, аби не дово­дити ситуацію до вуличних протестів.

 

МІСІЯ МКП ТА INDUSTRIALL В УКРАЇНІ

Робота місії глобаль­них профспілок в Україні розпочалася із зустрічі з представ­никами всеукраїн­ських профспілок і національних профоб’єднань, що відбу­лась 28 березня у Федерації профспі­лок України.

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, міжнародні профорганізації на зустрічі представляли заступ­ник генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Яап Вінен, а також регіональний секретар глобальної профспілки IndustriALL Вадим Борисов.

З української сторони в зу­стрічі взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, керівники все­українських профспілок про­мислової та бюджетної сфер, представники репрезентатив­них профспілкових об’єднань, що входять до складу СПО.

На початку зустрічі зарубіжні колеги повідомили про мету сво­го перебування в Україні, а саме визначення власної позиції щодо стану соціального діалогу та рів­ня дотримання прав трудящих на гідну працю. Вони висловили со­лідарну підтримку братнім укра­їнським профспілкам у боротьбі за збереження соціальних гаран­тій для працівників під час про­ведення урядових реформ.

Відбулася змістовна розмова щодо проблем, які, на думку профспілковців, потребують не­відкладного вирішення, зокре­ма щодо підвищення рівня зарплат і пенсій, подолання біднос­ті серед більшості українців, зниження необґрунтованих цін і тарифів на послуги ЖКГ, ство­рення безпечних умов праці на виробництві.

Більшість виступаючих ді­йшли висновку, що соціальний діалог є, але він далекий від до­сягнення конкретних результа­тів за відсутності практичних дій з боку влади для виправлен­ня ситуації в країні. Профспіл­ки вважають, що реформи у нас проводяться непрофесійно, а тому немає очікуваного ефекту. Місія глобальних профспілок, яка представляє понад 250-міль­йонну профспілкову спільноту, триватиме 3 дні та передбачає робочі зустрічі у міністерствах економіки і торгівлі, соціальної політики, енергетики і вугіль­ної промисловості, охорони здоров’я та ін.

Яап Вінен висловив упевне­ність, що робота місії сприяти­ме успішному проведенню соці­ально-економічних реформ та дотриманню при цьому всіх не­обхідних норм соціального за­хисту громадян, що існують у країнах Євросоюзу.

 

 

01.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання