« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЧИ МОЖЛИВІ В УКРАЇНІ СТРАЙКИ?

ЧИ МОЖЛИВІ В УКРАЇНІ СТРАЙКИ?

22 березня в Українському на­ціональному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбу­лася публічна дискусія «Чи можливі в Україні страйки?».

О рганізовано публічну дискусію задля виявлення проблем, що виникають під час реалізації права на страйк, оцінки про­тестних намірів у суспільстві, готовнос­ті профспілок до солідарних дій, а також щоб привернути увагу засобів масової інформації та громадськості до питання, яким чином профспілки можуть відсто­ювати трудові права працівників.

Модератором заходу виступив заступ­ник Голови Федерації профспілок Укра­їни Олександр Шубін.

Позицію Федерації профспілок Укра­їни представив Голова ФПУ Григорій Осовий, який, відповідаючи на запитан­ня, чи достатньою мірою українські профспілки в умовах діючого законодав­ства застосовують страйки у боротьбі за права працівників порівняно з Європою, зазначив, що однозначно недостатньою. І причин цьому чимало, зокрема недо­сконала законодавча база щодо порядку вирішення колективних трудових спо­рів (конфліктів), яка так забюрократи­зувала процедури підходу до страйку, що на цьому етапі потрібно мінімум 40–50 днів, у той час як проблема є над­важливою і потребує негайного реагу­вання і вирішення.

За словами Голови ФПУ, слід розмежувати страйки у зв’язку з порушенням прав, які повинні мати досить швидку процедуру розгляду, реагування на яви­ще, і страйки, що відбуваються за під­став відстоювання інтересів трудівни­ків, наприклад підвищення зарплати, покращення умов та безпеки праці, коли є час, щоб провести конструктивну дис­кусію. «Там, де має місце порушення прав, вважаємо, повинно бути невід­кладне реагування», – наголосив Григо­рій Осовий.

Другий аспект цієї проблеми, за слова­ми Голови ФПУ, це готовність чи неготов­ність безпосередньо працівників і їх орга­нізацій профспілок вийти на страйк, як крайню і вкрай необхідну форму захисту прав та інтересів. Григорій Васильович ознайомив учасників дискусії з результа­тами соціологічного опитування, прове­деного Інститутом соціології НАН Укра­їни, в ході якого було опитано 1,8 тис. пра­цівників індустріального сектору щодо порушень їхніх трудових прав та інтере­сів, готовності до рішучих дій для їх від­стоювання. І результати дослідження свідчать, що механізми, прописані зако­нодавством, є такими, що не можуть ефективно розв’язати колективний тру­довий конфлікт. Що ж до готовності лю­дей захищати власні права через страй­ки, то кожен третій обурюється тим, що порушуються права, але боїться за них боротися, кожен другий змушений терпі­ти, бо не бачить можливості захистити свої права, і лише кожен десятий обстоює свої права всіма доступними засобами.

«Коли ми подивимося на статистику страйкової боротьби і конфліктів за останні 3 роки, то побачимо, що за цей час у нас відбулися лише 48 страйків на всю Україну, причому 30 (абсолютна більшість) – це виключно шахтарі, які безкомпромісно борються за свої права. Результати опитування й ситуація з по­рушеннями прав та інтересів працівни­ків вимагають від профспілок рішучих дій як на законодавчому рівні, так і в плані навчання та мобілізації профспіл­кових активістів на активнішу боротьбу в інтересах трудящих», – резюмував Гри­горій Осовий.

Свою позицію із зазначеного питання висловили народний депутат України, представник ФПУ в парламенті Сергій Каплін, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Воли­нець, представник Уповноваженого Вер­ховної Ради України з питань дотриман­ня соціально-економічних та гуманітар­них прав Дмитро Лях, юрист громад­ської організації «Трудові ініціативи» Георгій Сандул, а також голова Київ­ської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

До обговорення також долучились представники всеукраїнських галузевих профспілок, національних профоб’єднань, первинних профспілкових ор­ганізацій, Міністерства соціальної полі­тики, Національної служби посередни­цтва і примирення, організацій робото­давців та їх об’єднань, громадських ор­ганізацій.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Андрія ТКАЧУКА

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій КАПЛІН, народний депутат України, представ­ник ФПУ у Верховній Раді України:

«Дуже хотілося б, щоб ми напрацювали низку реаль­них кроків, які б разом реа­лізували і наблизили удосконалення за­конодавства щодо страйків і взагалі пов’язаного із забезпеченням розвитку профспілкового руху, наскільки це мож­ливо. Нашою місією, нашим завданням має бути єднання, проектування бороть­би і виконання ініціатив».

Дмитро ЛЯХ, представ­ник Уповноваженого Верховної Ради України з питань дотримання соці­ально-економічних та гуманітарних прав:

«Право на страйк є од­ним з основоположних соціальних прав людини і гарантоване як Конституцією, так і міжнародним правом. Проблема, власне, полягає в тому, що механізми, які сьогодні регулюють право на страйк, за­лишаються громіздкими, і складна про­цедура фактично унеможливлює реалі­зацію цього права для людей».

Григорій ОСОВИЙ, Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова Федерації профспілок України:

«Федерація профспілок України підготувала відпо­відний законопроект, який уже переданий народному депутату Сергію Капліну. Один з аспектів цього законопроекту – скасування заборони страйків у законах України, а також роз­межування їх за категоріями – по правах та по інтересах».

 

 

ОСНОВНЕ ЗАВДАННЯ – НАБЛИЖЕННЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ

Участь громадянського суспільства у виконанні Угоди про асоціацію Україна – ЄС: виклики, по­треби, уроки та рецепти успіху – такою була голо­вна тема обговорення на Асамблеї Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, що відбулася 23 березня у Міжна­родному конгрес-центрі «Український дім».

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, у заході взяла участь делегація від Федерації профспілок України на чолі з Головою ФПУ Григорієм Осо­вим. З вітальним словом до присутніх зверну­лися віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євро­атлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинца­дзе, співголова ПГС з Європейської сторони Альфредас Йонушка, а також посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий, який очолював УС ПГС протягом останньої річної каденції, відзначив роль профспілок у діяльності щодо інтегра­ції Україна – ЄС. Зокрема, в процесі виконання Угоди про асоціацію профспілки визначили для себе пріори­тетним напрямом імплементацію нормативно-право­вих актів, які охоплюють сфери економіки, соціальної політики, ринку праці, зайнятості, соціального забезпе­чення, соціального страхування, охорони здоров’я і без­пеки на робочих місцях. «Саме це перебуває в центрі уваги нашої цільової аудиторії, а за соціологічними да­ними, на сьогодні більше 70% офіційно працюючих є членами профспілок, – підкреслив Григорій Осовий. – Також нас цікавлять зміни в практиці проведення ко­лективних переговорів, ведення соціального діалогу, вирішення колективних спорів, конфліктів тощо».

Найбільш актуальним лишається реформування тру­дового законодавства. Профспілки насамперед турбу­ють питання зайнятості, створення нових робочих місць, активізації економічної активності населення. Наразі триває робота над програмою зайнятості насе­лення, оновленням редакції закону про зайнятість в Україні. Крім того, профспілки опрацьовують нову редакцію закону про колективні договори й угоди, в якому необхідно закріпити право працівників на страйк. У сфері соціального забезпечення пріорите­том є проведення пенсійної реформи.

Серед недоліків у діяльності громадських організацій – ситуація, що склалася в енергетичному секторі, де ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, на переко­нання профспілок, є занадто високими, що не відпові­дає існуючому рівню доходів більшості населення. «На жаль, у рамках ПГС нам так і не вдалося консолідувати­ся, щоб запропонувати альтернативні шляхи вирішен­ня цієї проблеми», – зазначив Григорій Осовий.

01.04.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання