« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

«ШКОДА» НА КОРИСТЬ УКРАЇНІ

«ШКОДА» НА КОРИСТЬ УКРАЇНІ

9 березня поточного року з конвеєра закарпатського заводу «Єврокар» зійшов автомобіль Skoda Kodiaq. Це абсолютно новий кросо­вер. Світова прем’єра моде­лі відбулася 1 вересня 2016 року в Берліні. Новин­ка від чеського гіганта, ви­готовлена в Україні, – подія знакова. Глава Уряду Володимир Гройсман, віта­ючи автомобілебудівників, зазначив: «Ми відходимо від сировинного типу економі­ки й орієнтуємось на вироб­ництво якісної, сучасної, європейської техніки. А іно­земні інвестори допомага­ють нам розвинути й удо­сконалити виробництво, і разом з тим – пожвавити зростання економіки. Пра­цюємо для того, щоб у всьо­му світі знали, що Україна – надійний і вигідний партнер для інвестицій».

У країнський «Єврокар» працює на партнерських засадах із Skoda Auto з 2001 року. Член наглядо­вої ради підприємства Володи­мир Панов вважає головним до­сягненням співпраці те, що чесь­кі колеги повірили в українців. А вітчизняні виробники довели, що йдуть у ногу із світовим авто­промом і не відстають. Високо кваліфікований персонал під­приємства дотримується усіх єв­ропейських стандартів. Відтак компанія «Єврокар» продовжує утримувати лаври лідера з ви­робництва автомобілів у країні.

Український варіант кросовера Skoda Kodiaq на вітчизняному ринку буде представлений у двох комплектаціях: Ambition і Style. Новинку можна буде придбати вже цієї весни. Вартість автівки залежатиме від того, наскільки вона сподобається автолюбите­лям, стверджують на підприєм­стві. До цього власники встигли оцінити седан Skoda Superb. Його теж складали на Закарпатті. Крім «Суперба» український завод ви­пускає ще чотири чеських моделі: Fabia, Rapid, Octavia і Yeti.

Директор з маркетингу компа­нії «Єврокар» Сергій Боровик за­значає, що конкурувати новинка Skoda Kodiaq на українському ринку буде з найбільш продава­ним за підсумками останніх 9 мі­сяців кросовером Kia Sportage, а також із Hyundai Santa.

Та головне, що освоєння нових моделей – це прямі інвестиції і до­даткові робочі місця. А це озна­чає, що спеціалісти робочих про­фесій знаходитимуть роботу на батьківщині, а не виїжджатимуть за кордон у пошуках кращого життя. «Єврокар» – унікальний за­вод, – заявив заступник голови За­карпатської ОДА Віктор Мікулін. – Тож треба доносити цю інформа­цію до партнерів у Європі. Потріб­но, щоб донори, кредитори мали чіткі механізми реалізації інвес­тиційної діяльності в Україні».

Те, що прямі інвестиції – драй­вер розвитку України, зауважив і представник Ukraine Invest Іван Юрик: «Ми розглядаємо Закар­паття, що розташоване поблизу Європи, як конкурентний майдан­чик для розміщення виробничих потужностей іноземних інвесто­рів. Ми хочемо, щоб в Україні була модель не тільки сировинної економіки, а й розміщувалися ін­новаційні, технологічні потуж­ності. І на цьому заводі ми бачи­мо, як плідно співпрацюють з ві­тчизняними виробниками інозем­ні партнери. Добре було б пошири­ти такий досвід і на центральну, і на східну Україну».

Експерти кажуть, що саме такі кроки, як запуск виробництва но­вих авто, збільшують обсяги ін­вестицій в українську економіку. До речі, Чехія з усіх областей України найбільше інвестує саме в Закарпаття.

Самі ж робітники «Єврокару» переконані, що можливості під­приємства – колосальні. Як і кра­їни загалом. Тому, кажуть авто­мобілебудівники, головне для влади – створити умови для під­приємництва, за яких реально буде не просто виживати, а нор­мально працювати. І готові напо­лягати на тому, щоб Уряд від слів переходив до конкретних справ. Бо підприємства зберігають робо­чі місця, платять податки і пра­цюють на користь держави.

 

ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО – ПОЗА ЗАКОНОМ


П резидент України Петро По­рошенко вніс на розгляд Вер­ховної Ради законопроект про заборону подвійного гро­мадянства. «Цим законом буде вста­новлено, що особа, яка добровільно набула громадянства іноземної дер­жави, буде вважатися такою, що по­трапляє під дію вимоги про припинен­ня українського громадянства», – ска­зав представник Президента у Верхо­вній Раді України Артур Герасимов. Він наголосив, що цими змінами в за­коні будуть уточнені підстави для втрати українського громадянства. За його словами, такою підставою вважа­тиметься добровільне отримання гро­мадянином України громадянства ін­шої країни, а також якщо людина не відмовиться від іноземного громадян­ства протягом певного терміну з мо­менту отримання українського.

Ідея про позбавлення українського громадянства осіб, які мають паспор­ти інших держав, є логічною з огляду на те, що Конституція України дозво­ляє мати лише одне громадянство, переконані експерти. Крім того, по­частішали випадки, коли політики й народні депутати отримують грома­дянство інших країн. Тож законодав­че врегулювання цього питання нині на часі. Підштовхнув до цього й факт потрійного громадянства у затрима­ного на початку березня голови ДФС Романа Насірова.

«Подвійного, потрійного і множинно­го громадянства в Україні не повинно бути», – зауважує голова Центру полі­тико-правових реформ Ігор Коліушко.

На переконання народного депутата, заступника голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошен­ко» Сергія Березенка, голосування за зазначений законопроект дозволить виявити наявність у парламентаріїв паспортів інших держав. «Ми по голо­суванню побачимо, у кого є подвійне громадянство і хто кон’юнктурить, на камери розповідає, який він патріот і б’є себе в груди, а при цьому є грома­дянином Угорщини, Словаччини або якоїсь іншої країни, можливо Росії», – підсумував нардеп.

Нагадаємо, згідно з положеннями статті 4 Конституції України, в нашій країні дійсне лише одне громадян­ство. Однак законодавство не перед­бачає покарання за наявність паспор­тів інших країн.

Варто зазначити, що законопроекти для вирішення проблеми подвійного громадянства вносили до Верховної Ради ще в 2014–2015 роках, однак до розгляду питання так і не дійшло.

Наразі законопроект, поданий Гла­вою держави, вважають невідклад­ним. А Верховна Рада найближчим часом зможе розглянути ще й законо­проект, що передбачає позбавлення депутатського мандата за подвійне громадянство.

«Наскільки мені відомо, робоча гру­па вже напрацювала законопроект, в якому буде ретельно прописаний цей механізм», – заявив Голова Верхо­вної Ради Андрій Парубій. Експерти прокоментували його слова дещо оригінально: мовляв, чи не спорож­ніє зала українського парламенту?

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ


Микола ДАВИДЮК, директор аналітичного центру «Політика»:

«Є надзвичайно велика загроза, що чиновники використовують пас­порт іншої країни як та­кий собі запасний аеро­дром, а Україну розгля­дають як майданчик для збагачення через свої офшорні рахунки. Думаю, десь зо 150 де­путатів мають паспор­ти інших країн. Є вели­ка загроза, коли полі­тик, який має доступ до державної таємниці, використовує свій дру­гий чи третій паспорт».

Тетяна ШЕВЧУК, юрист Центру протидії корупції:

«Депутати Верховної Ради масово роблять подвійні паспорти. Та­ким чином хочуть уникнути відповідаль­ності. Обирають ті країни, з якими Украї­на не має домовле­ності про екстради­цію злочинців. Після цього вже не бояться покарання за пору­шення закону».

Микола ХАВРОНЮК, директор Центру політико-правових реформ:

«Жодних дієвих меха­нізмів, які б давали змогу покарати люди­ну, що набула іншого громадянства, але не вийшла з українсько­го, немає. Для власни­ків декількох паспор­тів передбачений лише незначний адмі­ністративний штраф. Але й для виявлення таких порушників в українському законо­давстві також бракує інструментів».

 

25.03.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання