« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ОЗНАКИ СТАБІЛЬНОГО ЗРОСТАННЯ

ОЗНАКИ СТАБІЛЬНОГО ЗРОСТАННЯ

2016-й став роком подо­лання кризи та початку відновлення україн­ської економіки після кількох років стрімкого падіння.

Про це свідчать аналітич­ні дані, які представив Уряд Володимира Грой­смана в своєму звіті про виконання програми діяльності Кабінету Міністрів. ІV квартал минулого року країна заверши­ла із зростанням ВВП на 4,7% порівняно з аналогічним періо­дом 2015 року. Зростання порів­няно з ІІІ кварталом 2016 року склало 1,9%. Дані свідчать про те, що вдалося, нарешті, зупи­нити падіння економіки і забез­печити її зростання.

Прогнози багатьох україн­ських експертів та міжнарод­них організацій не справдили­ся. Більшість з них не очікува­ли такої динаміки зростання ВВП. До цього спонукали дані Державної статистики за пів­річчя. У І кварталі зростання ВВП склало усього 0,1% до від­повідного кварталу попере­днього року, у ІІ – 1,4%, у ІІІ – 2%. Прискорене зростання еко­номіка продемонструвала у за­вершальному кварталі року, що минув. За загальним річ­ним підсумком Україна ви­йшла на показник 2,2%.

В Уряді зазначають, що на відміну від попередніх років джерелами зростання стали не зовнішні, а внутрішні фактори: інвестиційний і споживчий по­пит. Вдалося нівелювати і не­гативний вплив зовнішніх фак­торів. Оптимістичні показники ІV кварталу дозволяють роби­ти прогнози на перспективу. Головне, стверджують аналіти­ки, не тільки утримати еконо­мічне зростання, а й забезпечи­ти його стабільність. Воно в не­далекому майбутньому дозво­лить наповнювати державний бюджет і скеровувати кошти на підвищення якості життя українських громадян.

«Сподіваючись на те, що приріст інвестицій продо­вжиться в поточному році, а відновлення приватного спо­живання прискориться, ми прогнозуємо зростання реаль­ного ВВП до 2,5%, – наголошує головний економіст Dragon Capital Олена Білан. – Головне, що в 2016 році економіка Укра­їни подолала депресію і впер­ше за 3,5 року демонструє зрос­тання».

Експерти європейської біз­нес-асоціації вважають, що 2017 рік також буде більш успішним для економіки Укра­їни, ніж попередній. Україна ще далека від процвітання, стверджують фахівці, але для нього Урядом вже закладений надійний фундамент.

Україні варто очікувати на прискорення зростання еконо­міки до 2%. Такий прогноз оприлюднив департамент з економічних і соціальних пи­тань ООН.

За оцінками експертів орга­нізації, рівень інфляції у 2017 році сягне 12,7%. Натомість, до 2018 року очікується зростання ВВП на 3,2% за інфляції на рів­ні 8,6%.

У Міністерстві економічно­го розвитку й торгівлі оптиміс­тичніші розрахунки. Там очі­кують у 2017 році зростання ВВП на 2,9% за інфляції 9%, а в 2018-му – його прискорення до 3,6% за уповільнення інфляції до 6%. Уряд побудував Держ­бюджет – 2017 на прогнозі зрос­тання ВВП 3% за інфляції 8,1%, тоді як Нацбанк України очі­кує збільшення ВВП на 2,8% за інфляції 9,1%. Але, як свідчить практика, прогнози – річ не­вдячна. Так чи інакше, Україна в жодному разі не повинна втрачати шанс на стабільне відродження економіки. В Уря­ді запевняють, що є потенціал для подальшого зростання.

Зрозуміло, що зростання на­віть у межах 3% недостатнє для повного відновлення еко­номіки. Але не забуваймо, що впродовж двох років – 2014–2015 – рівень ВВП знизився на 17%. Головне, що економіка країни відірвалася від дна, а всі її га­лузі почали демонструвати по­жвавлення. Якась – більше, якась – менше, але тенденції до стабільності не заперечує жо­ден експерт.

 

СОЦІАЛЬНОГО КОЛАПСУ НЕ БУДЕ

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про запро­вадження тимчасових над­звичайних заходів на рин­ку електроенергії через блокаду поставок антрацитового вугілля з Донбасу, відповідно до Закону про підстави для функціонуван­ня ринку електроенергії. Насе­лення стурбоване через можливі відключення від тепло- та елек­тропостачання. Однак в Уряді за­спокоюють: про жодний соціаль­ний колапс не йдеться. Можливі віялові відключення електроенергії, але лікарень і шкіл вони не торкнуться.

Що взагалі означає надзвичай­ний стан у сфері енергетики? Екс­перти кажуть, що це проста міні­мізація витрат антрацитової гру­пи вугілля на теплових генераці­ях за умови забезпечення ста­більної роботи об’єднаної енерге­тичної системи країни. Головне – визначити припустимий рівень зниження резервів енергогенеру­ючих потужностей. Запрова­дження надзвичайного стану до­зволить знизити резерви вдвічі – з 1000 до 500 МВт.

«Ми переходимо до режиму руч­ного управління, відходимо від цінових заявок. Ручне управлін­ня саме теплової генерації дасть нам можливість максимально за­вантажити ТЕС-генерації, які працюють на газовому вугіллі, і мінімізувати використання ан­трацитової групи», – заявив мі­ністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Що ж до віялових відключень, в Уряді вже є список підприємств, яких торкнуться ці заходи. Пере­важна більшість інших об’єктів працюватимуть у штатному режимі.

Прем’єр Володимир Гройсман за­певнив, що Кабмін буде таким чином управляти системою, аби мінімізувати будь-які негативні наслідки для громадян. «Відклю­чення відбуватимуться у крайніх випадках, – заявив Глава Уряду. – Ми будемо про це інформувати».

Минулого місяця активісти, серед яких ветерани АТО, розпочали блокаду залізниці «Луганськ – Лисичанськ – Попасна» з метою припинити торгівлю з окуповани­ми районами Донбасу. Всі закли­ки зняти торговельну блокаду лі­нії розмежування та відновити постачання вугілля з окупованої частини Донбасу результатів не дали. Із 24 млн т вугілля, які укра­їнська енергетика споживає що­року, понад 9 млн – вугілля антра­цитової групи, всі поклади якого залишилися на непідконтрольній частині Донбасу. Тож альтернати­ви поставкам цього вугілля в Україні поки що не знайшли. Від­так громадянам слід готуватися до віялових відключень електроенергії, а відповідно, й тепла. Вони торкнуться населення Доне­цької, Дніпропетровської, Київ­ської та Харківської областей. У цих регіонах ТЕС працюють саме на антрацитовій групі вугілля. Для переведення ТЕС на вугілля з підконтрольних територій знадо­биться не менше 2 років, прогно­зують експерти.

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Геннадій РЯБЦЕВ, ди­ректор спеціальних проектів науково- технічного центру «Психея»:

«Щодо надзвичайного стану в енергетиці, то нічого надзвичайного в ньому немає. Це лише визнання факту нестачі енергоносіїв. На практиці це озна­чатиме спрощення управлінських проце­дур, які дозволять зменшити обсяги по­стачання електричної й теплової енергії українським спожива­чам. Тобто «Укренер­го» дозволено часті­ше, ніж заплановано, відключати електро­енергію, якщо не ви­стачатиме потужності мережі для забезпе­чення всіх споживачів у пікові години».

Андрій ГЕРУС, екс­перт з питань енерге­тики:

«У нас уже був над­звичайний стан мину­лої зими і навіть поза­минулої, тож нічого незвичного для Украї­ни. Просто потрібно розуміти, що це над­звичайний стан лише в енергетиці і він не стосується країни в ці­лому. На споживача запровадження над­звичайного стану не вплине, а віялові від­ключення можливі тільки через місяць- півтора, якщо не буде знайдено якогось компромісу щодо за­міщення антрациту».

Валентин ЗЕМЛЯН­СЬКИЙ, директор енергетичних про­грам Центру світової економіки та міжна­родних відносин:

«Такі заходи носити­муть скоріше техно­логічний характер. Це економія ресурсів, які лишилися в Украї­ні, і не тільки вугілля, а й газу. Тобто це сто­сується всіх запасів, які лишилися в Украї­ні сьогодні, якщо бло­каду не буде припи­нено».

25.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання