« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПІДВИЩУВАТИ ПЕНСІЙНИЙ ВІК НАРАЗІ НЕМАЄ НЕОБХІДНОСТІ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «ПІДВИЩУВАТИ ПЕНСІЙНИЙ ВІК НАРАЗІ НЕМАЄ НЕОБХІДНОСТІ»

Останнім часом у ЗМІ з’являються публікації стосовно подальшого реформування системи пенсійного забез­печення в Україні, зокрема щодо можливого підвищення віку виходу на пенсію окремих категорій працівників. За коментарем з цього приводу ми звернулися до Григорія Осового, Голови Федерації профспілок України, найчи­сельнішого профспілкового профоб’єднання, що нараховує більш ніж 6 млн спілчан.


Відповідно до законодавства профспілки є представниками інтересів застрахованих осіб – і не тільки тих, які працю­ють, а й тих, хто після завершення страхового стажу набув права на отримання пенсії за рахунок коштів державного Пенсійного фонду. Тому інтереси пенсіонерів – цілком у сфері впливу проф­спілок, які докладають чима­ло зусиль для покращення умов пенсійного забезпечення в Україні.

Це стосується більш ніж 12 млн громадян, які вже ви­йшли на пенсію, проте майже 90% з них отримують пенсії у розмірі, що не дотягує навіть до фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (на листопад 2016 року – 2 389 грн). Серед факторів, що призвели до тако­го вкрай низького розміру пенсій, не останній – старіння населення. На сьо­годні кількість пенсіонерів в Україні перевищує кількість легально працю­ючих. А як відомо, у нашій країні основною є солідарна система пенсій­ного забезпечення, коли працююча частина населення утримує тих, хто вже вийшов на пенсію.

Слід зазначити, що в зв’язку з пері­одичними економічно-фінансовими кризами, починаючи з 90-х років ми­нулого століття пенсійні системи ба­гатьох європейських країн трансфор­мувались. Зокрема, рішення про збільшення пенсійного віку прийнято у Грузії, країнах Прибалтики та Схід­ної Європи (Польщі, Чехії, Угорщині) та ін. В Україні також було ухвалено рішення про поступове підвищення з 1 жовтня 2011 року пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років (щорічно на 6 місяців). Тобто цей процес розрахо­вано на 10 років і в 2021 році пенсії для жінок призначатимуться при досяг­ненні ними 60 років.

Для чоловіків пенсійний вік у 60 років було збережено, зокрема, через те, що за даними Держкомстату, три­валість життя чоловіків у країні ста­більно лишається нижче на 10 років, ніж у жінок.

З огляду на це, профспілки переко­нані, що сьогодні в негайному підви­щенні пенсійного віку для чоловіків необхідності немає.

За розрахунками фахів­ців апарату ФПУ, від збіль­шення пенсійного віку зна­чного економічного ефекту не буде, й Пенсійний фонд не отримає додаткових фінан­сових надходжень у кількос­ті, необхідній для погашен­ня його дефіциту. Питання підвищення пенсійного віку може розглядатися виключ­но в зв’язку з фактором зрос­тання середньої тривалості життя. Сьогодні ж фінансові проблеми Пенсійного фонду потрібно вирішува­ти насамперед шляхом детінізації за­йнятості і заробітної плати, підвищен­ня рівня оплати праці.

 

За розрахунками фахівців апарату ФПУ, від збільшення пенсійного віку зна­чного економічного ефекту не буде, й Пенсійний фонд не отримає додатко­вих фінансових надходжень у кількості, необхідній для погашення його де­фіциту. Питання підвищення пенсійного віку може розглядатися виключно в зв’язку з фактором зростання середньої тривалості життя. Сьогодні ж фі­нансові проблеми Пенсійного фонду потрібно вирішувати насамперед шля­хом детінізації зайнятості і заробітної плати, підвищення рівня оплати праці.

 

НА ВАРТІ ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ ШЛЯХОВОГО ГОСПОДАРСТВА

Попри те, що минулого року Мі­ністерство регіонального роз­витку, будівництва та житлово- комунального господарства України розробило Порядок визначення розміру кошторис­ної зарплати при обчисленні вартості будівництва, рекомен­дований рівень заробітної пла­ти встановлено не було.

За виключенням індексації, рі­вень зарплати таких будівель­ників не змінюється ось уже протягом 5 років. Затягування з боку Мінрегіону провокує численні проблеми в галузі – вартість будів­ництв визначається невірно, без враху­вання як індексації зарплат, так і необ­хідності їх більш відчутного підви­щення в умовах економічної кризи та інфляційних процесів. Підрядні орга­нізації змушені скорочувати працівни­ків, аби не працювати собі в збиток. Порушуються права будівельників на гідну оплату праці.

Команда захисту трудових і профспіл­кових прав Федерації профспілок орга­нізувала продуктивну зустріч голови Профспілки працівників автомобіль­ного транспорту та шляхового госпо­дарства України Володимира Вакулен­ка та народного депутата Сергія Руди­ка задля врегулювання ситуації.

До міністра інфраструктури Володи­мира Омеляна та віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка було на­правлено депутатські запити з прохан­ням терміново переглянути та встано­вити економічно обґрунтований реко­мендований рівень заробітної плати при визначенні вартості будівництв.

Людмила ЛИТВИНЕНКО

 

ЧЛЕНИ НАГЛЯДОВОЇ РАДИ ПрАТ «УКРПРОФОЗДОРОВНИЦЯ» ОБУРЕНІ ДІЯМИ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ

Відбулося позачергове засідання наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» з приводу загрозли­вої ситуації – незаконного позбавлення майна, що належить Федерації профспілок України, та при­йняття відповідного управлінського рішення.


Як повідомляє прес-центр ФПУ, цього разу розглядалася ситуація щодо ДП «Санаторій «Немирів», на який вкотре здій­снено рейдерський напад дер­жавними чиновниками при під­тримці судової гілки влади, і це не поодинокий випадок. Влада через Фонд державного майна України постійно веде наступ на майнові права профспілок. У провадженні господарських су­дів перебувають 23 справи сто­совно об’єктів нерухомого май­на ПрАТ «Приазовкурорт» за позовом Бердянського міжра­йонного прокурора в інтересах держави в особі ФДМУ. Корис­туючись викривленою інформа­цією щодо справжніх власників майна – профспілок, судові ор­гани на всіх рівнях, приймаючи неправосудні рішення, намага­ються позбавити найчисельні­шу і найбільш впливову гро­мадську організацію – ФПУ майнових прав і довести безпід­ставні прагнення ФДМУ, а саме безкоштовно заволодіти влас­ністю понад 6 млн членів проф­спілок – робітників, селян, ліка­рів, учителів та ін.

Сьогодні Правління Товари­ства, директори санаторно-ку­рортних закладів ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» вживають необхідних заходів та ведуть активну роботу щодо збережен­ня майна через судові позови, звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Верховної Ради та Міністерства юстиції.

Проте належного реагування на ці звернення не отримано. Всу­переч чинному законодавству Кабмін 28 грудня 2016 року сво­їм розпорядженням передав не­рухоме майно ДП «Санаторій «Немирів» до сфери управління Адміністрації Державної при­кордонної служби.

У зв’язку з цим наглядова рада ПрАТ «Укпрофоздоровниця» прийняла рішення вважати си­туацію щодо майна Товариства загрозливою і такою, що може призвести до його втрати, а дії прокуратури, ФДМУ та Уряду такими, що не відповідають міжнародним правовим нор­мам та національному законо­давству і є свавільними. Також наглядова рада доручила Прав­лінню та керівництву підпри­ємств забезпечити супровід за­хисту майнових прав у судових органах і звернулася до головно­го акціонера – Федерації проф­спілок України із заявою про не­обхідність термінового скли­кання засідання Президії ФПУ з майнових питань для прийнят­тя акціонером рішень щодо не­відкладних заходів із збережен­ня профспілкового майна.

Виходячи із ситуації, що скла­лася в майновому комплексі «Укрпрофоздоровниці», керів­ництво ФПУ оперативно вжи­ває заходів щодо посилення за­хисту майнових прав.

З повним текстом Заяви можна ознайомитися на офіційному сайті ФПУ fpsu.org.ua

Із Заяви наглядової ради ПрАТ «Укпрофоздоровниця»: «На­разі процес позбавлення ФПУ майна активізувався, особливо загрозливою є ситуація, що склалася останнім часом навколо майна ДП «Санаторій «Немирів» та ПрАТ «Приазовкурорт»...

Члени наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» – чле­ни Президії ФПУ звертаються до головного акціонера – ФПУ (членів Президії ФПУ) з метою термінового скликання засі­дання Президії ФПУ з майнових питань для прийняття акці­онером рішень щодо невідкладних заходів із збереження профспілкового майна».

 

04.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання