« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «НЕОБХІДНО ПОСИЛИТИ ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «НЕОБХІДНО ПОСИЛИТИ ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПІДВИЩЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ»

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий під час засідання Міжвідомчої робочої гру­пи із забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробіт­ної плати, заявив про необхідність контролю за ви­конанням зазначених рішень як на державних під­приємствах, так і в приватному секторі економіки, повідомляє прес-центр ФПУ.


У кожній області повинна бути створена міжвідомча робоча група для моніторингу стану виконання рішення Уряду щодо підвищення мінімальної заро­бітної плати з 1 січня 2017 року до 3200 грн та миттєвого реагування на скарги громадян про порушення керівниками підприємств їхніх трудових прав. «Пе­ред нами постало абсолютно чітке за­вдання: щоб рішення Уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн було виконане в повному обсязі. При цьому не мож­на допустити жодних маніпуля­цій, насамперед керівників бю­джетних установ, щодо переведен­ня людей на неповний робочий день чи, не дай Боже, скорочення. Адже кошти, необхідні на фінансування бю­джетної сфери, в повному обсязі закла­дені в Державному бюджеті на 2017 рік», – зазначив віце-прем’єр-міністр України, голова Міжвідомчої робочої групи Павло Розенко.

Павло Розенко звернувся до пред­ставників організацій профспілок та роботодавців, аби вони спільно з Уря­дом забезпечили виконання відпо­відного рішення і в недержавному секторі економіки. «У недержавному секторі ми маємо спільно з профспіл­ками і роботодавцями взяти під контроль ситуацію. Мінімальна за­робітна плата працівника не може бути нижче 3200 грн на кожному під­приємстві», – наголосив він.

«Саме у виробничому секторі, де питання оплати праці регулюються умовами колективних договорів і угод, роль профспілок значно зрос­тає, – зазначив Григорій Осовий. – Необхідно посилити громадський контроль за виконанням законодав­ства про підвищення соціальних стандартів, щоб не допустити мож­ливого урізання фондів оплати пра­ці, скорочень персоналу, переведен­ня працівників на зменшений режим праці і т. ін.». У зв’язку з цим він за­пропонував, щоб на наступному засі­данні Міжвідомча робоча група роз­глянула питання секторально, зокре­ма в АПК, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та ЖКГ.

Голова ФПУ акцентував увагу на тому, що міністерствам, у підпоряд­куванні яких перебувають холдинго­ві компанії, бажано розглянути фі­нансові плани підприємств стосовно належного забезпечення їх фондами оплати праці нових соціальних га­рантій, а в разі потреби дати дору­чення щодо корегування цих фондів. Крім того, він зазначив, що сторони Генеральної угоди поки не прийняли остаточного рішення щодо розміру ставки працівника першого розря­ду у виробничій сфері, а це питан­ня сьогодні потребує якнайшвид­шого вирішення.

У ФПУ вже відбулися робочі на­ради, за результатами яких член­ським організаціям рекомендовано взяти активну участь у роботі міжві­домчих робочих груп, що будуть утво­рені в кожній області для моніторин­гу ситуації з виконання рішення Уря­ду щодо підвищення мінімальної за­робітної плати з 1 січня 2017 року.

Представники профспілок співпрацюватимуть з Державною інспек­цією праці, з якою у ФПУ укладено меморандум про взаємодію, щоб опе­ративно реагувати на порушення за­конодавства.

З метою посилення громадського контролю, а також реагування на звернення громадян, права яких мо­жуть бути порушені, працює теле­фонна гаряча лінія урядового кон­тактного центру: 1545.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2016 року у Кабінеті Міністрів України створено Міжвідомчу робочу групу із забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Завдання групи передбачають моніторинг, контроль і сприяння.

Очолює групу віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. До її складу входять міністр соціальної по­літики, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, перший заступник міністра регіо­нального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, перший заступник міністра освіти і науки, перший заступник міністра культури, заступник міністра фінансів – керівник апарату, за­ступник міністра охорони здоров’я, голова ДФС, голова Державної служби з питань праці, голова Дер­жавної аудиторської служби, голова Правління Пенсійного фонду України, представники організацій роботодавців, від профспілок – Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

ОДНЕ З КЛЮЧОВИХ ЗАВДАНЬ – ВИЩІ ЗАРПЛАТИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

Одне з ключових завдань цього року – це забез­печення вищих заробітних плат для українців та розвитку національної економіки. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Уряду 11 січня.

Як повідомляє Прес-служба Кабі­нету Міністрів України, Прем’єр- міністр закликав міністер­ства тримати пріоритет вищих заробітних плат для українців у центрі ува­ги протягом 2017 року. «Наше завдання на 2017 рік – розвиток економіки і ви­значення засад для підви­щення заробітної плати для українців, якої б сфери це не стосувалося», – заува­жив він.

Глава Уряду доручив мі­ністерствам сформувати чіткі пріоритети, визначи­ти план дій, щодня спіль­но з парламентом та коалі­цією концентруватися на прийнятті ефективних рі­шень. «Наше завдання – розвиток економіки, ство­рення робочих місць, за­безпечення людям нор­мальної заробітної плати, сплати чесних податків до бюджету і перерозподілу цих податків від підви­щення соціальних стан­дартів. Так має працювати формула. Я переконаний у тому, що ми заклали всі підвалини для того, щоб ця формула спрацювала успішно», – зауважив Во­лодимир Гройсман. За його словами, зусилля Уряду у 2016 році дали змо­гу стабілізувати ситуацію і відновити економічне зростання. Це зростання мають відчути люди, наго­лосив Прем’єр-міністр.

Уряд заклав низку умов для досягнення ефектив­ності та результативності в багатьох сферах. Так, з 2017 року вдвічі підвище­но мінімальну заробітну плату – від 1600 до 3200 грн. «Це перші кроки, які ми робимо для відновлен­ня справедливості по від­ношенню до працюючих громадян України», – за­значив Глава Уряду.

Також було збільшено єдиний тарифний розряд, який є основою для нара­хування заробітної плати в бюджетній сфері, і з 1 січня він становить 1600 грн. Крім того, прийняті рішення дозволили підви­щити заробітну плату вчителям до 50%, лікарям – до 30%, у середньому на 2 тис. грн збільшити заро­бітну плату для україн­ських рятувальників, а також забезпечити необ­хідні виплати для інших сфер. «Хочу і підтверди­ти, і запевнити всіх укра­їнських громадян, що Уряд України, я особисто як Прем’єр-міністр, у 2017 році зробимо все від нас залежне для того, щоб ви відчули позитивні зміни у вашому житті. Для нас це завдання № 1. Не ма­ють значення ні статисти­ка, ні будь-які інші циф­ри, а лише тільки розу­міння того, як живуть люди, які в них проблеми і як допомогти їм ці про­блеми вирішити. І найго­ловніше – проводити по­літику Уряду таким чи­ном, щоб ці проблеми не виникали в майбутньо­му», – підкреслив Прем’єр-міністр.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр- міністр України: «Наше завдання сьогодні – вищі зарплати для українців. Це наш пріоритет. Мінімальну заробітну плату збільшено вдвічі, має бути збільшено і се­редню заробітну плату. Я вважаю, що наша політика щодо належної оплати праці українців сприятиме в тому числі й позитивному розвитку національної економіки».

21.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання