« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НАША БОРОТЬБА

НАША БОРОТЬБА

Щоб зрозуміти, до чого саме ми прагнемо, важливо усвідомити, чого ми вже досягли. Тільки спираючись на досвід, який ми отри­мали в боротьбі за законні права та інтере­си працівників, і враховуючи те, що могли б ще зробити, можна уникнути помилок у майбутньому і сформувати конкретні цілі та визначити шляхи їх досягнення.

Лише спільна консолідована та послідов­на позиція профспілок дала змогу досягти певних результатів у 2016 році.

ГІДНА ПРАЦЯ

7 квітня Міністерством соціаль­ної політики України, репрезента­тивними всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців, репрезентативними всеукраїнськи­ми об’єднаннями профспілок та Міжнародною організацією праці підписано Меморандум про взаємо­розуміння щодо реалізації Програ­ми Гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років, головна мета якої – забезпечення повної, продуктивної, безпечної зайнятості з гідною оплатою праці шляхом ре­алізації спільних дій соціальних партнерів, з одного боку, та Міжна­родної організації праці – з іншого.

ПОВНА ТА ПРОДУКТИВНА ЗАЙНЯТІСТЬ

ФПУ рішуче зупинила прохо­дження скандального проекту ЗУ «Про внесення змін до деяких зако­нодавчих актів України щодо ре­формування державного управлін­ня у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випа­док безробіття», що був розробле­ний без залучення соціальних парт­нерів, не забезпечував цільового спрямування коштів соціального страхування та знижував рівень со­ціального захисту працівників у разі безробіття.

ФПУ ініціювала розробку змін до законодавства з метою створення умов для забезпечення повної та про­дуктивної зайнятості (наразі робота над відповідними законопроектами ведеться Мінсоцполітики та Коміте­том Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно із соціальними партнерами).

СОЦІАЛЬНІ СТАНДАРТИ, ОПЛАТА ПРАЦІ

Забезпечено зростання середньо­місячної заробітної плати, яка за сі­чень–жовтень 2016 року становила 5034 грн, що на 23,9% більше порівня­но з відповідним періодом 2015 року. Вперше за 3 роки зросла реальна за­робітна плата, її зростання за січень– жовтень 2016 року склало 8,8%.

Вдалося домогтися збільшення розмірів соціальних стандартів та гарантій (мінімальних заробітної плати та пенсії, прожиткового міні­муму) впродовж 2016 року на 16,1% проти запланованих 12,4%, посадо­вого окладу (тарифної ставки) пра­цівника першого тарифного розря­ду ЄТС на 20%.

Профспілки домоглися підвищен­ня мінімальної заробітної плати ви­сокими темпами та встановлення її розміру на базі оновленого спожив­чого кошика, – з 1 січня 2017 року у розмірі 3200 грн, що дорівнюватиме фактичному розміру прожит­кового мінімуму.

При цьому поса­довий оклад пра­цівника першого тарифного роз­ряду ЄТС перед­бачається під­вищити до рів­ня прожитково­го мінімуму для працездатних осіб, тобто 1600 грн, що майже на 44% більше по­рівняно із січнем 2016 року.

ПІДТРИМКА НАЦІОНАЛЬНОГО ВИРОБНИКА

За наполяганням ФПУ до Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік включено низку профспілкових пропозицій, зокрема у сфері розви­тку промислової політики, створе­но департамент промислової полі­тики у складі Міністерства еконо­мічного розвитку і торгівлі України та введено посаду заступника міні­стра з питань промислової політи­ки. Водночас рішенням Уряду від 11 жовтня 2016 року створено Націо­нальний комітет з промислового розвитку, до складу якого включе­но Голову ФПУ Григорія Осового.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Завдяки наполяганню профспі­лок Урядом вперше за останні 16 ро­ків затверджено оновлений перелік наборів продуктів харчування, не­продовольчих товарів та послуг для основних соціальних і демографіч­них груп населення. На основі цих показників визначається величина прожиткового мінімуму.

ФПУ спільно з членськими орга­нізаціями вимагали від Уряду зни­ження ціни на природний газ і тари­фів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня з урахуван­ням платоспроможності громадян, забезпечення прозорості і контролю громадськості за ціноутворенням, посилення соціального захисту гро­мадян. На жаль, незважаючи на ці­лий комплекс заходів, здійснених профспілками, не вдалося домогти­ся реалізації однієї з ключових ви­мог – зниження ціни на газ, про­позиція не підтримується Урядом та Парламен­том. Проте, під тис­ком профспілок Урядом було при­йнято низку пом’якшувальних заходів.

Задля поетап­ного зниження в Україні масштабу бідності, соціального відчуження та запрова­дження нових механізмів її запо­бігання, Урядом схвалено Страте­гію подолання бідності та затвер­джено План заходів на 2016–2017 роки з її реалізації. У зазначених документах враховано низку проф­спілкових пропозицій.

10 листопада 2016 року у м. Страсбурзі відбулася церемонія підписання Україною Європейсько­го кодексу соціального забезпечен­ня, який є орієнтиром європейської моделі соціального забезпечення, заснованої на соціальній справед­ливості.

За наполяганням профспілкової сторони у лютому 2017 року на засі­данні Національної тристоронньої соціально-економічної ради плану­ється заслухати інформацію Уряду щодо прозорості встановлення цін на газ, тарифів на гарячу воду і опа­лення, а також достатності заходів соціального захисту населення в цих умовах.

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС

Завдяки цілеспрямованим діям ФПУ у 2016 році враховані проф­спілкові пропозиції та внесені змі­ни до Податкового кодексу України щодо сприяння діяльності профспі­лок, зокрема:

– визначено норму, що не вважа­ється розподілом отриманих дохо­дів (прибутків) фінансування ви­датків для неприбуткових установ та організацій (Закон України від 06.10.2016 № 1667-VIII);

– встановлено річний період звіту­вання для неприбуткових установ, організацій, а для профспілок перед­бачено звітність лише у разі пору­шення вимог ПКУ. (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)» перебуває на підписі у Президента).

ДІАЛОГ

23 серпня 2016 року укладено Гене­ральну угоду на 2016–2017 роки. Від­новлено проведення регулярних зу­стрічей профспілок з керівництвом Уряду та центральних органів вико­навчої влади з метою вирішення най­більш актуальних питань та на вико­нання урядових доручень, зокрема такі зустрічі відбулися з Прем’єр- міністром України Володимиром Гройсманом 6 липня та 18 жовтня, Го­ловою Верховної Ради України Ан­дрієм Парубієм 7 грудня. На систем­ній основі проводяться зустрічі з ке­рівниками Мінсоцполітики, Мінеко­номрозвитку, Мінкультури, МінАПК, Мінінфраструктури, МОН та ін.

СТРАХОВІ ВИПЛАТИ

За результатами розглянутих ви­мог профспілок до вищих органів державної влади, проведених трива­лих переговорів і консультацій із сто­ронами соціального діалогу до зако­нодавства внесені зміни, згідно з яки­ми у 2017 році: з 1 січня встановлено розмір щомісячної страхової випла­ти потерпілим на виробництві, в яких цей розмір менше розміру міні­мальної зарплати у перерахунку на 100% втрати працездатності, на рівні розміру мінімальної заробітної пла­ти, встановленої законом на 1 грудня 2016 року з урахуванням ступеня втрати працездатності; з 1 березня відновлюється щорічний перераху­нок щомісячних страхових виплат відповідно до темпів зростання се­редньої номінальної заробітної пла­ти за даними центрального органу виконавчої влади, що реалізує дер­жавну політику у сфері статистики.

СОЦСТРАХ

За активною участю профспілок розроблені зміни до законодавства, які вносяться Законом України «Про внесення змін до деяких законів України» (набрав чинності з 1 січня 2017 року), спрямовані на прискорен­ня процесу об’єднання фондів соці­ального страхування з тимчасової втрати працездатності та від нещас­них випадків на виробництві.

ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ

У 2016 році внесено зміни до По­даткового кодексу, якими з 1 липня 2016 року підвищено межу, почина­ючи від якої провадиться оподатку­вання пенсійних виплат, з трьох розмірів мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць) до десяти розмірів прожиткового міні­муму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Зазначе­не дало змогу звільнити від оподат­кування пенсії, розмір яких у поточ­ному році не досягав 10740 грн.

Законом України від 6 грудня 2016 «Про внесення змін до деяких законів України» у 2017 році віднов­люються норми ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо проведення щорічного перерахунку пенсій у зв’язку із зростанням середньої за­робітної плати в країні.

ОХОРОНА ПРАЦІ

22 червня укладено Угоду про співпрацю з Державною службою України з питань праці, на підставі якої значно активізувалась спільна правозахисна робота.

30 вересня підписано Меморан­дум про співпрацю з Уповноваже­ним Верховної Ради України з прав людини. Важливим пунктом Мемо­рандуму є домовленість сторін про створення на базі АПСВТ ФПУ навчально-методичного центру з питань дотримання прав людини та його терито­ріальних представництв на базі обласних рад ФПУ.

За результатами правоза­хисної роботи ФПУ та її член­ських організацій у І півріччі 2016 року здійснено представ­ництво інтересів 21145 членів профспілок, з них у суді – 4609 осіб.

Принципову профспілкову пози­цію було виявлено при спробі ска­сувати 187 нормативно-правових ак­тів, чим обмежувались права пра­цівників на охорону праці.

У жовтні організовано та прове­дено навчання 20 правових інспек­торів праці профспілок.

За рік на базі АПСВТ навчання і перевірку знань з питань охорони праці пройшли 80 техінспекторів праці та інших представників профорганізацій.

У 2016 році навчальними семіна­рами, що проводились фахівцями ФПУ, охоплено 900 осіб профактиву з членських організацій, у тому числі за фінансування та технічної підтримки Представництва МОП в Україні проведено 10 семінарів для 250 медичних працівників – членів галузевої профспілки.

Вдалося домогтися розробки Мінсоцполітики проекту внесення змін до постанови КМУ від 24 черв­ня 2016 року № 461 «Про затверджен­ня списків виробництв, робіт, про­фесій, посад і показників, зайня­тість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». Досяг­нуто домовленості з Мінсоцполіти­ки щодо продовження роботи над формуванням зазначених списків.

МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ

2016 рік став роком VII з’їзду ФПУ – найвищого виборного органу ФПУ. З’їзд підбив підсумки попере­дніх 5 років роботи, обговорив за­вдання на наступний період, за­твердив Стратегію діяльності ФПУ на 2016–2021 роки «Європейський ви­бір», вніс зміни до свого Статуту, а також прийняв резолюції, заяви та звернення з’їзду з актуальних пи­тань профспілкового життя.

АКЦІЇ ПРОТЕСТУ

ФПУ активно відстоювала права спілчан на гідний рівень їхнього життя. Двічі – 6 липня і 8 грудня – довела владі свою спроможність ор­ганізувати десятки тисяч невдово­лених трудівників на захист їхніх конституційних прав в умовах па­діння життєвого рівня і зростання цін на газ і тарифів на комунальні послуги. Уряд був змушений удвічі підвищити мінімальний рівень за­робітної плати.

ПІДТРИМКА СТУДЕНТСТВА ТА УЧНІВ ПТНЗ

ФПУ активно підтримала мо­лодь щодо захисту її студентських профспілкових організацій, а та­кож протести проти звуження прав на стипендіальне забезпечення. Ді­яльність студентських профспілко­вих організацій вдалося захистити, право на стипендії – лише частко­во. Попри збільшення стипенді­ального фонду у 2017 році на 11%, кількість отримувачів стипен­дій буде зменшено.

ФПУ разом із представниками профтехосвіти провела низку ма­сових заходів, які змусили владу розглянути профспілкові вимоги та виділити для ПТНЗ у 2016 році до­даткове фінансування з держбюдже­ту. Органам місцевої влади дано до­ручення щодо врегулювання питань профтехосвіти в регіоні та їх відпо­відальності за це. Кабмін за наполя­ганням профспілок був змушений розширити з 2 до 19 професій загаль­нодержавного значення, підготовка за якими буде здійснюватися у 2017 році за кошти держбюджету України у державних ПТНЗ (119,6 млн грн). На модернізацію та оновлення мате­ріально-технічної бази ПТНЗ бюдже­том передбачено субвенцію місце­вим бюджетам у сумі 50 млн грн.

МАЙНО ПРОФСПІЛОК — НА СЛУЖБІ ЛЮДЯМ

Надавалась практична допомога членськими організаціями та їх представниками з питань захисту права власності. На забезпечення конституційних прав ФПУ, її член­ських організацій, суб’єктів госпо­дарювання, створених за участю ФПУ, було направлено численні звернення до Президента, Прем’єр- міністра, Верховної Ради, Фонду державного майна тощо.

НА МІЖНАРОДНІЙ АРЕНІ

У березні 2016 року 16 представ­ників профцентрів з восьми країн брали участь у роботі VII з’їзду ФПУ. З трибуни з’їзду до делегатів звернувся заступник Генерального секретаря Європейської конфедера­ції профспілок Петер Шеррер.

Протягом року ФПУ головувала в Українській стороні Платформи громадянського суспільства «Укра­їна – ЄС». За безпосередньою учас­тю ФПУ відбулося інституційне ста­новлення УС ПГС, налагодження її співпраці з Європейським еконо­мічним і соціальним комітетом.

ФПУ також була представлена на форумі Східного партнерства у м. Брюсселі. Проведено низку зу­стрічей з головою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінським та Х’югом Мінгареллі, під час яких об­говорювалися питання стану реалі­зації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, забезпечення її со­ціального виміру.

Голова ФПУ взяв участь у гло­бальному діалозі щодо майбутньо­го сфери праці, ролі профспілок і роботодавців у її формуванні на Міжнародній конференції праці в м. Женеві.

У вересні ФПУ взяла участь у робо­ті 9-го саміту Пан’європейської регіо­нальної ради МКП, який традиційно зібрав профспілкових лідерів з усієї Європи для обговорення викликів єв­ропейському профспілковому руху та скоординованої відповіді європей­ських профспілок на ці виклики.

ФПУ брала участь в урочистих заходах з нагоди 10-ї річниці засну­вання МКП, що відбулися в листо­паді у м. Відні. При цьому ФПУ зро­била свій внесок у розробку осно­вних стратегічних напрямів і пріо­ритетів МКП на 2017 рік.

У листопаді 2016 року відбулася зустріч делегації профспілок з місі­єю Міжнародного валютного фонду в Україні, на якій ФПУ донесла по­зицію профспілок щодо умов надан­ня кредитування та їх впливу на за­робітну плату та зайнятість, зокре­ма в державному секторі. МКП за­просила ФПУ на зустріч глобальних профспілок з Міжнародним валют­ним фондом та Світовим банком 7–9 лютого 2017 року у м. Вашингтоні.

МКП, ПЄРР, глобальні профспіл­ки протягом року неодноразово ви­словлювали свою підтримку діям ФПУ, направляючи листи солідар­ності під час проведення профспіл­кових акцій.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ СТРУКТУРНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ФПУ

  • ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ І ЦІЛІ ФПУ НА 2017 РІК. СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ:

 встановлення економічно обґрунтованих цін (тарифів) для населення на товари та послуги;

 забезпечення ефективного соціального захисту вразливих категорій населення;

 встановлення розміру базового соціального державного стандарту – прожитко­вого мінімуму на базі актуалізованих наборів продуктів харчування, непродоволь­чих товарів і послуг та зміна методології його формування відповідно до європей­ських і міжнародних вимог;

 співпраця з парламентськими фракціями щодо підтримки ними соціально значу­щих законопроектів.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання