« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

БЮДЖЕТ ЗРОСТАННЯ І НАДІЇ?

БЮДЖЕТ ЗРОСТАННЯ І НАДІЇ?

Ухвалено бюджет України на нинішній рік. В Уряді заявляють, що кошторис 2017 року претендує на звання «соціального бюджету країни». Експерти також говорять про низку серйозних кроків щодо підвищення усіх соціальних стан­дартів. Та чи відчують їх пересічні українці, дізнавались «Профспілкові вісті».

Традиції не змінюються. Народні депутати під час ухвалення головного фінансового документа країни залишилися в залі на всеношну. У Реанімаційному пакеті реформ підмітили, що Держбюджет–2015 ухвалили о 4.23, минулорічний – о 4.03, ни­нішній – дещо пізніше, майже о 5.00. Як би не було, але Новий рік українці зустріли і розпоча­ли з новим бюджетом. Його текст відрізнявся від пропоно­ваного до обговорення в першо­му читанні.

Доходи держбюджету вста­новлені в сумі 721,4 млрд грн, що на 15,1 млрд більше показ­ника за попереднім проектом. Витрати в оновленому проекті встановлені в сумі 790,4 млрд грн, що також на 15,1 млрд більше попереднього показни­ка. Граничний рівень дефіциту залишається на колишньому рівні – 77,5 млрд грн. Як і рані­ше, обсяг державного боргу на 31 грудня 2017 року встановле­но в розмірі 1,717 трлн грн, га­рантованого державою боргу – 579,4 млрд грн, що в сумі стано­вить 2,296 трлн грн. Основою для розрахунку показників держбюджету на 2017 рік став макроекономічний прогноз, який передбачає зростання ре­ального ВВП на 3%, зростання номінального ВВП – до 2,585 трлн грн, споживчу інфляцію до кінця року на рівні 8,1%.

Експерти детально проана­лізували плюси державного ко­шторису і виділили кілька на­прямів. На думку аналітиків, позитив документа в тому, що нарешті приділено належну увагу українській освітній га­лузі. Її фінансування зросло більш ніж на 20 млрд грн. На практиці це означає, що ни­нішнього року середня зарпла­та педагогів зросте до 6 тис. грн. Це має вирішити кадрову проблему в державних на­вчальних закладах, де ще вчо­ра зарплата не дотягувала і до 3 тис. грн.

Уперше за останні роки де­путати звернули увагу на ві­тчизняну медицину. Підвище­но зарплати лікарям, закладе­но перші цеглини для рефор­ми медичних закладів у плані фінансування медичних по­слуг. У державному бюджеті гарантовано кошти на будів­ництво та реконструкцію до­ріг. Вітчизняні аналітики про­понують подивитись, як бу­дуть профінансовані органи, покликані боротися з корупці­єю. Тут, стверджують експер­ти, все гаразд. Фінансування НАБУ збільшили на 58%, до 773,5 млн грн. Агентство із за­побігання корупції отримає 605 млн, спеціалізована анти­корупційна прокуратура – 105 млн грн.

При розробці бюджету на 2017 рік Мінфін змінив підходи до створення головного кошто­рису країни. Вперше бюджет формувався не від видатків чи побажань, а від доходів та ре­альних можливостей. В основу покладено принцип, коли бю­джет має бути реалістичним, а всі видатки підтверджені дохо­дами. Завдяки цьому, ствер­джують у відомстві, вдалось розробити чесний, реалістич­ний і відповідальний бюджет – з ефективним використанням коштів та забезпеченням при цьому основних потреб грома­дян. Це також дозволить отри­мати заплановані надходжен­ня, не тиснучи на бізнес, а на­впаки, стимулюючи економіч­ний розвиток.

 

ПРІОРИТЕТИ ВИЗНАЧЕНО

У державному бюджеті, за яким країна житиме в ни­нішньому році, чітко про­писані основні напрями. Серед пріоритетів – сфери націо­нальної оборони і безпеки, рекон­струкції та будівництва доріг, збереження децентралізації, за­провадження масштабної енерго­ефективності, підтримка аграр­ного сектору та освіти.

Загальний бюджет на оборону і безпеку держави збільшено на 14,5 млрд грн проти показника 2016 року. Відтепер ця цифра скла­дає 129 млрд грн. Зросли видатки й на грошове забезпечення вій­ськових – майже на 7 млрд грн.

Значну увагу приділено енерге­тичній ефективності. У планах – створення спеціального фонду. Для його повноцінної роботи Уряд планує залучити 800 млн грн бюджетних коштів та ще близько 100 млн євро від міжна­родних інституцій.

У низці пріоритетів – розвиток ві­тчизняного агропромислового комплексу. Кабінет Міністрів за­планував на його підтримку 5,5 млрд грн. Насамперед, на мо­дернізацію техніки. Прем’єр- міністр зауважив, що Уряд роби­тиме все можливе, аби продукція аграрного сектору стала реально конкурентоспроможною на євро­пейських ринках.

Особливу увагу в бюджеті приді­лено питанням децентралізації. До 9 млрд грн збільшується роз­мір державної підтримки у рам­ках Державного фонду регіональ­ного розвитку. З них 1 млрд грн буде спрямовано на підтримку об’єднаних територіальних гро­мад і 8 млрд – на соціально-еконо­мічний розвиток територій.

«У рамках фінансової децентра­лізації мають бути не тільки до­ходи, а й зобов’язання, за якими місцеві громади повинні діяти в інтересах мешканців, – наголо­сив Прем’єр-міністр у парламен­ті під час ухвалення бюджету. – Це та філософія, яку ми заклада­ли в бюджет 2017 року».

Глава Уряду закликав громад­ських активістів та експертів від­стежувати «кожну бюджетну гривню», що сприятиме підви­щенню ефективності викорис­тання бюджетних ресурсів на будь-якому рівні. Це свідчить на користь відкритості Уряду, за­значають аналітики, котрі де­тально аналізують головний фі­нансовий документ.

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко зауважує, що при формуванні проекту бюдже­ту Міністерство фінансів залу­чало незалежних громадських експертів для перевірки розра­хунків. «Це вперше зробило про­цес бюджетування справді від­критим і прозорим. І в результа­ті ми отримали чесний і збалан­сований бюджет економічного зростання на 2017 рік, ефект від якого мають відчути всі грома­дяни та бізнес в Україні», – зауважив високопосадовець.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Володимир ГРОЙ­СМАН, Прем’єр- міністр України:

«Бюджет абсолютно повністю орієнтова­ний на кожного укра­їнського громадянина. Він є «людиноцен­тричним». Запланова­не підвищення соці­альних стандартів до­зволяє стверджувати, що цьогорічний держ­бюджет орієнтований на громадян України».

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики:

«Всі програми адрес­них державних допо­мог, фінансування пе­редбачено у стовід­сотковому розмірі, дотація Пенсійного фонду з бюджету – у розмірі 142 млрд грн. За рахунок зростання фонду оплати праці приблизно 143 млрд повинні надійти до Пенсійного фонду від сплати єдиного соці­ального внеску».

Григорій ОСОВИЙ, Голова Федерації професійних спілок України:

«Бюджет країни запо­чатковує реальний процес реформування оплати праці на заса­дах соціальної спра­ведливості і гідного ставлення до людини праці. Випереджаючи­ми темпами зростати­муть зарплати лікарів і вчителів. Наступним за зростанням зарпла­ти кроком має бути створення передумов для підвищення пен­сійного забезпечення наших ветеранів».

07.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання