« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЗНИЖЕННЯ БЕЗМИТНОГО ЛІМІТУ ДО 22 ЄВРО НЕ БУДЕ. ПОКИ ЩО

ЗНИЖЕННЯ БЕЗМИТНОГО ЛІМІТУ ДО 22 ЄВРО НЕ БУДЕ. ПОКИ ЩО

Минулого тижня суспільство вибухнуло обуренням. Його викликала новина про те, що ліміт вартості посилок з-за кордону, який не обкладатиметься податком, буде знижено із 150 до 22 євро.

Відповідний законопро­ект був внесений Асоці­ацією підприємств ін­формаційних техноло­гій України, яка представляє інтереси 72 найбільших вироб­ників, імпортерів та дистриб’юторів електроніки.

Ця ініціатива викликала таку бурхливу реакцію україн­ців у ЗМІ та соцмережах, що АПІТУ змушена була відклика­ти свій законопроект з Мінфі­ну. Як зазначив голова Асоціа­ції Юрій Пероганич, вони не очікували такої негативної ре­акції з боку суспільства. Але попередив, що доопрацюють законопроект і все одно будуть вимагати введення такої нор­ми, адже це погоджено з євро­пейським законодавством.

Отже, про що йдеться?

Українці, порівнюючи ціни на мобільні телефони, побуто­ву техніку тощо в країні та за кордоном, дійшли висновку, що купувати в Європі значно дешевше. Саме тому отриман­ня посилок з-за кордону стало таким популярним. Вартість значної частини посилок не пе­ревищувала дозволеної межі у 150 євро, тому не доводилося сплачувати мито.

Коли ж виникла ініціатива обмежити цю вартість до 22 євро, стало зрозуміло, що «вкластися» в цю суму буде значно складніше. Мовляв, що можна купити за 22 євро – тро­хи більше 600 грн?

В АПІТУ свою ініціативу по­яснили прагненням «перекрити канал тіньового імпорту товар­них партій та стимулювати до­бросовісних імпортерів. Ідею підтримали і в Державній фіс­кальній службі: її голова Роман Насіров заявив, що практично вся техніка купується без сплати податків державі. А отже, потріб­но зменшити безподатковий лі­міт із 150 до 22 або хоча б 50 євро.

Між тим, виробники елек­троніки, які не входять до скла­ду АПІТУ, заявили, що цей за­конопроект призведе до по­дальшої тінізації імпорту, мо­нополізації ринку та зростання цін на закордонні товари.

Про можливий негативний ефект введення такого обме­ження говорить і генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смелянський. За його словами, українці шукатимуть обхідних шляхів. Як приклад навів до­свід Білорусі, де «правило 22 євро» вже запрацювало. Біло­руси замовляють свої посилки з-за кордону на прикордонні пункти України – найчастіше до Луцька, а звідти забирають їх без жодних мит.

Отже, думка більшості: по­дібна ідея не на часі, вона об­межує права українців на віль­ний вибір. Адже суспільство фактично поділяється на тих, хто може дозволити собі скупи­тися за кордоном, і тих, хто піс­ля зниження ліміту не зможе замовляти техніку в Європі і буде змушений користуватися тим, що запропонують «дозво­лені» імпортери.

До речі, лобісти цього зако­нопроекту вже відчули на собі прояви народного гніву. Акти­вісти у соцмережах оголосили бойкот онлайн-магазинам та виробникам техніки, які напо­лягали на ухваленні докумен­та. І закликали зробити те саме інших.

 

ПЕНСІЮ МОЖНА… КУПИТИ

У Міністерстві соціальної політики запропонували прив’язати пенсійний вік до страхового стажу, який можна отримати в кілька способів.

«Є умовна межа – 1 липня 2000 року, коли Пенсійний фонд почав збирати дані про всі страхові внески на­ших громадян у системі персоні­фікованого обліку. Тож ми точно знаємо, скільки заплатила люди­на після цієї дати. А от скільки вона внесла до цього дня, встано­вити складно: люди, звичайно, бе­руть довідки на підприємствах, але фактично їх внески нічим не підтверджені», – йдеться у повідо­мленні на сайті відомства.

Суть пропозиції в тому, що з 1 січня 2021 року Україна має пе­рейти на систему, за якої вік ви­ходу на пенсію напряму залежа­тиме від кількості років страхо­вого стажу.

Щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати 20 років страхово­го стажу. Якщо стажу менше 20 років, але більше 15, то людина маже вийти на пенсію у 63 роки. Якщо ж менше 15 років, то не ра­ніше 65 років. Що стосується за­гального стажу (сюди врахову­ється і період до 2000 року), то для чоловіків він становить 35 років, для жінок – 30.

Але якщо стажу не вистачає, то його можна… докупити. Тобто, одномоментно сплатити всі стра­хові внески за «відсутні» місяці.

Проста арифметика: єдиний соці­альний внесок – 22%. Мінімальна зарплата з 1 січня 2017 року ста­новитиме 3200 грн. Отже, 704 грн на місяць, 8450 за рік, а за 10 років – близько 85 тис. грн.

У міністерстві стверджують, що ця норма торкнеться лише тих, хто або зовсім не працював і йому реально не вистачає стажу, або ж тих, хто працював, але не отримував «білої» зарплати. Та­ких, за підрахунками Мінсоцпо­літики, близько 5 млн осіб.

На думку профільного міністра Андрія Реви, запропонована ініці­атива змусить українців оформ­люватися на роботу офіційно, щоб не збільшувати собі вік виходу на пенсію. А заразом надасть людям, котрі хочуть піти на пенсію рані­ше, але не мають відповідного стажу, таку можливість.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Маріанна ОНУФРИК, експерт з питань со­ціальної політики Ін­ституту суспільно- економічних дослі­джень:

«Громадяни можуть самостійно докупити стаж роботи, уклада­ючи відповідні дого­вори з органами ДФС. Якщо людина не ба­жає платити або в неї немає такої можли­вості, її пенсійний вік підвищується автома­тично».

Андрій ЗАБЛОВ­СЬКИЙ, керівник се­кретаріату Ради під­приємців при Кабіне­ті Міністрів України:

«Якщо люди мають кошти для того, аби доплатити єдиний соцвнесок для отри­мання додаткового страхового стажу, то вони можуть це зро­бити. Але такі рішен­ня мають бути добро­вільними. Адже якщо людині вигідніше три­мати ці гроші на депо­зитах або покласти їх на рахунок недержав­них пенсійних фондів, вона повинна мати та­кий вибір».

Олександр ОХРІ­МЕНКО, президент Українського аналі­тичного центру:

«Ця пропозиція вда­рить по 50–55-річних українцях, які залиши­лися без роботи на по­чатку 2000-х та зна­йшли своє місце в ті­ньовому секторі: тор­гівля, сфера послуг. За 5–10 років вони не ма­тимуть ані 20 років офіційного страхового стажу, ані можливості його придбати через низькі заробітки. Ці люди автоматично за­лишаться без будь- якої, навіть мінімаль­ної, пенсії і будуть зму­шені працювати ще 3–5 років».

17.12.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання