« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

МІНУС ДВА: ПРОФСПІЛКИ ДОМОГЛИСЯ ЗНЕСЕННЯ НЕЗАКОННИХ ПОВЕРХІВ НАД СВОЇМ БУДИНКОМ

МІНУС ДВА: ПРОФСПІЛКИ ДОМОГЛИСЯ ЗНЕСЕННЯ НЕЗАКОННИХ ПОВЕРХІВ НАД СВОЇМ БУДИНКОМ Розпочався демонтаж двох незаконно добудова­них поверхів Будинку ки­ївських профспілок. Про це повідомив радник мера з питань благоустрою Дмитро Білоцерківець. За його словами, всі підго­товчі процедури заверше­но, виконавчу службу теж повідомили. Тобто нічого не заважає початку робіт. Щоправда, демонтаж може тривати до кількох місяців, адже це досить важка та незвична для бу­дівельників робота.

Ця історія триває вже кілька років. Як відомо, київський Будинок профспілок під час Май­дану пережив драматичні часи. У лютому 2014 року вщент виго­ріла значна його частина. Але за кілька місяців розпочалася реконструкція. І в загальному хаосі певним зацікавленим осо­бам закортіло скористатися си­туацією та добудувати щось на свою користь. Так на даху Бу­динку профспілок «виросли» два зайвих поверхи загальною площею близько 800 кв. м.

У Федерації профспілок заби­ли на сполох, адже єдина кон­цепція відбудови згорілої будів­лі, яка обговорювалася, передба­чала її відновлення в колишньо­му вигляді. Без жодних добудов. Особливо обурилися представ­ники профспілок, коли в цьому будинку відкрили кафе «Кара­тель». Адже будівля профспілок вважається символом Революції гідності, і влаштовувати танці буквально на кістках загиблих героїв – це просто блюзнірство.

Виявилося, що саме власник «Карателя» – київський юрист Іван Балабан під час револю­ційних подій домігся незакон­ної добудови. Профспілки зму­шені були вести судову тягани­ну з Балабаном, вимагаючи знести цю двоповерхову «шап­ку» і не паплюжити своє добре ім’я. Адже деякі ЗМІ напряму пов’язували незаконну забудів­лю із самими профспілками, що негативно позначилось на їхній репутації.

Тому профспілки одразу ж почали боротьбу проти неза­конної будівлі, домагаючись від міської влади вжити відпо­відних заходів. Озвучували свої вимоги на особистому при­йомі у столичного мера Віталія Кличка. Більше того, оскільки справа стосується Київської міської ради профспілок, то її співробітники виїхали з цієї будівлі, демонструючи протест проти незаконної надбудови.

У результаті київська мерія таки подала позов до суду з ви­могою знести скандальні по­верхи. У липні Вищий госпо­дарський суд України ухвалив відповідне рішення, і розпо­чався їх демонтаж.

До речі, на цьому неприєм­ності для пана Балабана не за­кінчилися. Кілька тижнів тому його було затримано за викра­дення людей.

Докладніше про скандальну забудову та боротьбу з нею ки­ївських профспілок читайте в інтерв’ю з головою Київської міської ради профспілок Ва­лентином Мельником в най­ближчих номерах.

 

ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПІДЙОМ

Після відносного затишшя гривня знову стала здава­ти позиції. Купити готівко­ві долари всередині листо­пада можна було в межах 27,5– 28 грн за долар. У Національному банку стверджують, що провина «просідання» гривні у політичній нестабільності, проте експерти таку думку поділяють тільки част­ково. Більшість вважають, що для послаблення національної валюти є фундаментальні фактори, тож наголошують, що відіграти втра­чені позиції гривні буде надзви­чайно складно. Слід врахувати, що Україна наближається до ново­го бюджетного періоду, де серед­ньорічний курс гривні має склада­ти 27,2 грн за долар. На переконан­ня аналітиків фінансового ринку, підготовчий етап бюджетного пе­ріоду практично розпочався. Про­ект бюджету очікує другого читан­ня у Верховній Раді.

Сподівання на значні надходжен­ня виручки від експорту зерна та олії не справдилися. Гривня що­дня втрачала по 30–35 копійок. Причину стрімкої девальвації експерти вбачають у початку опалювального сезону. Через сис­тему субсидій і підвищення штрафів великі енергетичні хол­динги будуть отримувати потуж­ні фінансові потоки, частина з яких піде на валютний ринок з подальшим виведенням з країни. Такий масив валюти не перекриє компенсація від експорту зерна та олії.

Експерт Економічного дискусій­ного клубу Олег Пендзин також вважає початок опалювального се­зону важливим фактором. Він стверджує, що й перемога Дональ­да Трампа на виборах у США при­зведе до зменшення фінансових вливань США в Україну. Пан Пен­дзин переконаний, що нинішня де­вальвація була запланована ще на початку 2016 року, одразу після оприлюднення основних параме­трів бюджету на наступний рік. Виходить, що йдемо з випереджен­ням графіків. Адже курс «чорного ринку» обігнав значення, яких мав досягнути лише наступного року.

Чи зможе НБУ утримати курс ринковими методами? А це прямі інтервенції валюти на міжбанків­ських торгах. Неринковими мето­дами центральний банк навряд чи ризикне діяти, адже тоді пи­тання про наступний транш від МВФ може закритися навіки.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Олексій КУЩ, радник президента Асоціації українських банків:

«Що стосується де­вальваційних очіку­вань населення і бізне­су, то попри ситуатив­не поліпшення в останні кілька місяців, даний індикатор про­довжує перебувати в «червоній» зоні і стри­мується лише низьким рівнем платоспромож­ності населення і ви­миванням оборотних коштів підприємств».

Андрій НОВАК, голова Комітету еко­номістів України:

«Економічних причин для девальвації не­має. Відбувається штучна планова де­вальвація. Це випли­ває з того, що Уряд у проекті бюджету на наступний рік заклав 27,2 грн за долар. Тривають валютні спекуляції, однак зиск від них мають тільки наближені до НБУ власники банків».

Олег УСТЕНКО, виконавчий дирек­тор Фонду Блейзера:

«Це не обвал гривні. Скоріше, коливання, пов’язані з торговим дефіцитом, відсутніс­тю іноземних інвести­цій. Під знаком питан­ня опинилося отри­мання наступного траншу МВФ. Плюс ко­ливання, пов’язані з електронним деклару­ванням. Це додає не­рвозності на ринку, по­роджує додатковий спекулятивний попит».

26.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання