« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ТРИ ГРИВНІ – НЕ ГРОШІ?

ТРИ ГРИВНІ – НЕ ГРОШІ?

З початком зими «Ощад­банк» встановлює тариф при оплаті в касах пла­тіжних документів за ко­мунальні послуги. Керів­ництво банку поквапи­лось повідомити, що та­риф у 3 грн – найнижчий на банківському ринку. Відтак «Ощадбанк» став останнім банком, який відмовився від безко­штовної обробки плате­жів своїми співробітни­ками. Як пояснили у фі­нансовій установі, ком­пенсація, яку отримує банк від постачальників послуг ЖКГ, не покри­ває витрат на проведен­ня операцій. І додали, що діють у межах законодавства. Воно до­зволяє встановлювати мінімальний платіж під час здійснення банків­ських операцій.

Через мережу «Ощадбан­ку» проходить від 20 до 50% комунальних пла­тежів, залежно від регі­ону і конкретного населеного пункту.

Якщо ж громадянин скорис­тається для сплати комуналь­них платежів терміналом дер­жавного банку, то він може вне­сти готівку або зняти кошти з банківської картки «Ощадбан­ку» без сплати комісії. Але якщо в терміналі немає відпо­відних налаштувань, доведеть­ся витратити чимало часу і сил для заповнення всіх необхід­них реквізитів платежу. Пенсі­онери, для яких кожна гривня на рахунку, не в захваті від та­ких новацій. Освоювати сучас­ний спосіб оплати вони навряд чи зважаться. Хоча в банку й за­певняють, що допомагати в цьому будуть менеджери, опти­мізму платникам це не додає. Де набрати штат таких мене­джерів, якщо працівники банку постійно скаржаться на брак співробітників?

Антимонопольний комітет визнав незаконним стягнення комісії в банку або поштовому відділенні при оплаті послуг ЖКГ, оскільки дані витрати вже закладені у та­рифи. «Споживач сплачує комісійну винагороду за при­йом платежів дві­чі – вона вже за­кладена в тариф за послуги ЖКГ, а та­кож за послуги банку або «Укрпо­шти» відповідно до встановлених ними тарифів», – повідомили експерти комітету. Виходить, що дії банку є непра­вомірними.

12 листопада Президент Укра­їни Петро Порошенко направив голові правління «Ощадбанку» лист із закликом скасувати рі­шення про введення комісії за оплату комунальних послуг. Відповідь не забарилася.

«Правлінням «Ощадбанку» прийнято рішення про перене­сення терміну введення в дію рішення тарифного комітету з впровадження комісії за при­йняття комунальних плате­жів», – йдеться в заяві керівни­ків «Ощадбанку».

Банк зважає на резонанс і за­галом готовий до широкої екс­пертної комісії. При цьому його представники не прихову­ють, що комісія в розмірі 3 грн за кожну платіжку ЖКГ не буде скасована на постійній основі. Її все одно введуть, але в іншому розмірі та форматі.

 

ПРАВО НА ЖИТТЯ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ СУДНОБУДІВНИЙ ЗАВОД ІМ. 61 КОМУНАРА ПРОДОВЖУЄ БОРОТЬБУ ЗА ЗАРПЛАТИ, ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Змінюються імена керівників, однак на Миколаївському суднобудівному заводі ім. 61 комунара залишається на­пружена і вкрай невтішна ситуація. Відсутнє електропостачання, зрос­тає заборгованість із заробітної пла­ти, розмір якої наближається до 40 млн грн, працівники зневірені, не­має жодних реальних дій… Таким побачив підприємство Сергій Ка­плін, представник Федерації профспілок України у Верховній Раді України, який минулого тиж­ня відвідав Миколаївщину, аби про­контролювати роботу новопризна­ченого директора та запропонувати чіткий план виходу заводу з кризи.

Показовим для народного депута­та стало те, що новий директор Ан­дрій Нестріляй за місяць перебу­вання на посаді так і не почав по­кращувати ситуацію на підприєм­стві, не зібрав колектив для зна­йомства, не надав плану реальних дій, не розпочав діалог з профспіл­ками, які готові всіляко допомага­ти та сприяти відновленню роботи суднобудівного гіганта.

Під стінами заводу зібрався ко­лектив, який разом із Сергієм Ка­пліним чекав на зустріч із ново­призначеним директором, однак той так і не з’явився, пояснивши, що має важливі справи...

«Разом з Федерацією профспілок України і колективом заводу зно­ву висуваємо ультиматум уже но­вому директорові та керівництву «Укроборонпрому». У вас є тиж­день, щоб вийти на діалог, – заявив під час зустрічі Сергій Каплін. – Якщо керівництво обере стару так­тику знущання над людьми й не розпочне виконувати наші вимо­ги, ми перекриємо міжнародну трасу Київ – Одеса, і це станеться вже наступного тижня».

Серед вимог, озвучених трудо­вим колективом і Сергієм Каплі­ним, – надати чіткий план пога­шення заборгованості із заробіт­ної плати, поновити на роботі тих, кого незаконно звільнили за те, що вони долучились до робо­ти профспілкової організації та заважали грабувати підприєм­ство. Ще однією вимогою є роз­слідування діяльності попере­днього керівника заводу. Також колектив і народний депутат на­полягають на необхідності сісти за стіл переговорів разом з Комі­тетом відродження української промисловості, профспілками та новим керівником для визначен­ня чіткого плану виведення під­приємства з того стану занепаду, в якому воно нині перебуває.

Нагадаємо, що за ініціативи за­ступника Голови ФПУ Володи­мира Саєнка група оперативно­го реагування профспілок, почи­наючи з весни цього року, вела переговори з представниками «Укроборонпрому», первинною профспілковою організацією за­воду та трудовим колективом щодо врегулювання ситуації. З метою зупинення умисного дове­дення підприємства до банкрут­ства, а також погашення заборго­ваності перед суднобудівниками представник Федерації профспі­лок України у Верховній Раді Сергій Каплін разом з трудовим колективом та первинною проф­спілковою організацією заводу 29 вересня перекрили дорогу Ми­колаїв – Одеса. Тоді менш ніж за тиждень вимогу профспілок було виконано – гендиректора звіль­нили із займаної посади.

Анна РЄПІЧ,

спеціально для «ПВ»

19.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання