« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ

НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ

Ціна на хліб почала зростати. За останній тиждень нарізний батон та хліб додали у вартос­ті одразу 50 коп. До но­ворічних свят, ствер­джують експерти, ціна хліба сягне 11 грн.

Аналітики оперують та­ким поняттям, як «пси­хологічно нова ціна хлі­ба». Експерт агропро­мисловості Денис Мар­чук прогнозує, що по­дорожчають й інші ви­роби з борошна, пере­дусім макарони.

Фахівці пояснюють під­вищення цін на хліб кількома чинниками. Найперше – зменшен­ням кількості виробників. Якщо раніше у кожному регіо­ні було багато заводів з вироб­ництва хліба, то нині ринок мо­нополізується. Дрібні пекарні змушені заку­повувати борошно у великих компаній, що істотно впливає на вартість готової про­дукції. Не варто ски­дати з рахунків і той факт, що частина бо­рошна йде на експорт, тож великі компанії продають «залишки» по такій ціні, яку вважають «економічно обґрунтованою».

Ще одна причина здорож­чання – вільні ціни на соціаль­ні продукти.

У керівників великих хлібо­заводів своя аргументація: на тлі стрімкого підвищення та­рифів на енергоносії годі чека­ти, що ціна буханця залишить­ся колишньою.

Приватні виробники від ціни хліба у 11 грн не в захваті. Вони розуміють, до чого це призведе. Хліба почнуть купу­вати менше. Тож і випікати доведеться менше. Асорти­мент буде падати, повернуть­ся в обіг четвертинки батона й хліба.

Аграрії пояснюють рівень «психологічно нової ціни» із власних позицій. Мовляв, і по­сівна обійшлася дорожче за­планованого, і спеціальне опо­даткування для селян скасува­ли, і курс долара повзе вгору, і транспортування пшениці до­рожчає. Справді, навантажен­ня для сільського господарства у сфері оподаткування збіль­шилось. Якщо у 2015 році з од­ного гектара платили 7 грн по­датку, то нинішнього в серед­ньому 260 грн за гектар.

Лідер Aгрaрнoї партії Укра­їни Віталій Скoцик перекона­ний, що повернення спеціаль­ного режиму ПДВ дозволить втримати на плаву експортну галузь. Це знизить рівень ін­фляції хоча б до прийнятних 7–9%. Другим кроком має ста­ти підтримка кооперативного руху. Це дозволить наповнити ринок якісними і доступними товарами. Зростання пропози­ції призведе до стабілізації цін. Як результат, виграє і ви­робник, і споживач.

Поки що всі в програші. Ски­дається на те, що в Уряді не ро­зуміють, що гарантувати соці­альний спокій можна лише за умови, коли ціни на харчі бу­дуть доступними.

В Українському клубі аграрного біз­несу попереджають: щоб споживач не по­мітив зростання цін, виробники можуть хитрувати. Вартість хлібини можуть за­лишити на колиш­ньому рівні, однак вона «схудне» що­найменше на 200 г.

 

ЩО КРИЄТЬСЯ ЗА ОСУЧАСНЕННЯМ ПЕНСІЙ?

Істотного підвищення пен­сій, як це сталося з міні­мальною зарплатою, в Україні не буде. З 1 грудня поточного року пенсії під­вищать на заплановані 10%. Надалі планується осучаснення пенсійної системи з подальшим зрос­танням пенсій.

Глава Уряду Володимир Гройсман заявив: «Потрібно осучаснити систему пенсій і відновити соціальну спра­ведливість». Уточнив, що це ви­магатиме від Уряду рішучих дій, які напевне наразяться на крити­ку. Щоправда, не вказав на дже­рела критики.

Міністр соцполітики Андрій Рева теж сказав, що деяким укра­їнцям «осучаснять» пенсії. «Ми зараз готуємо пропозицію, щоб ті, хто сидів на лавці, були в гір­шому становищі, ніж ті, хто пра­цював. Це називається осучас­ненням пенсії. Цим питанням ми зараз займаємося. Якщо 50 років стажу, то у вас буде все добре. Не хвилюйтеся, ми готуємо серйозні пропозиції, щоб поліпшити ста­новище», – заявив міністр.

До 2012 року пенсії збільшували («осучаснювали») на 20% від зростання середньої зарплати по країні, однак вже кілька років ця норма закону не діє. У результа­ті, за даними Міністерства соці­альної політики, понад 7 млн українців мають розрахунковий базовий розмір пенсії менше про­житкового мінімуму. Чиновники порахували, що для «актуаліза­ції» пенсій буде достатнім індек­сувати весь розмір пенсії на роз­мір інфляції. Раніше індексували тільки ту частину, яка перебуває в межах прожиткового мінімуму. Однак і цю індексацію призупи­нили в 2014 році через різкий стрибок цін. Так, за 2 минулі роки рівень інфляції досяг 68,2%. Отже, мінімальну пенсію з 2014 до кінця 2015-го повинні були під­вищити з 949 до 1596 грн. А в цьо­му році – до 1787 грн. Але наразі мінімальна пенсія в Україні ста­новить 1130 грн.

В Уряді підраховують, скільки коштів знадобиться для «осучас­нення» пенсій. Віце-прем’єр- міністр Павло Розенко називає суму у 8–10 млрд грн.

«Це колосальна сума, яку нам по­трібно десь знайти. Сподіваюся, що ми її знайдемо», – заявив віце- прем’єр-міністр.

  •  ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Віталій МУЩИНІН, заступник міністра соціальної політики:

«Міністерство соці­альної політики разом з Пенсійним фондом підготували законо­проект, який передба­чає осучаснення пен­сій. Якщо буде пози­тивне рішення, ми вже в цьому році май­же 3,4 млн пенсіоне­рів підвищимо розмі­ри пенсій в середньо­му на 284 грн».

Елла ЛІБАНОВА, директор Інституту демографії та соці­альних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України:

«У нас немає важливі­шого завдання, ніж продовжувати наво­дити лад в пенсійній системі. Ми дійсно зробили перші кроки на початку 2000-х ро­ків, у чомусь вони були вдалими, у чомусь не дуже, але ми їх зроби­ли, а потім пенсійна реформа забуксувала. Тепер потрібно покра­щувати ситуацію».

Андрій БЛІНОВ, економіст:

«257 млрд потрібно щороку, принаймні в цінах 2016-го, аби українським пенсіоне­рам сплачувати пенсії, які, вибачте, є же­брацькими. З них 145 млрд – це не єди­ний соціальній внесок. Приблизно 45% всьо­го бюджету Пенсійно­го фонду – це єдиний соціальний внесок».

13.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання