« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

НЕ ХОЧЕШ ВИХОВУВАТИ – ПЛАТИ АЛІМЕНТИ

НЕ ХОЧЕШ ВИХОВУВАТИ – ПЛАТИ АЛІМЕНТИ

 Верховна Рада в першо­му читанні ухвалила за­конопроект щодо збіль­шення розміру аліментів на утримання дитини. За це рішення проголосу­вали 244 депутати.

Так, мінімальний розмір аліментів із сьогодніш­ніх 30% прожиткового мінімуму збільшать до 50%, тобто з 435 до 725 грн. Крім того, враховуватимуть прихо­вані доходи платника алімен­тів при визначенні їх розміру. Розмір аліментів має бути не­обхідним та достатнім для за­безпечення гармонійного роз­витку дитини.

У законопроекті пропону­ється спростити процедуру прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зо­крема, встановити право того з батьків, з яким проживає дити­на, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати 1/4 на одну дитину, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше – полови­ну заробітку платника алімен­тів, але не більше десяти про­житкових мінімумів.

Серед іншого, проектом за­кону передбачається звільнити позивача від сплати судового збору в справах про стягнення додаткових витрат, пені за за­тримку в сплаті аліментів, ін­дексацію аліментів та зміну способу їх стягнення.

Законопроект визначає пра­вовий режим аліментів. Що це означає на практиці? Аліменти, одержані на дитину, є власніс­тю дитини, а не власністю того з батьків, на чиє ім’я вони ви­плачуються. Той з батьків або інших законних представників дитини має розпоряджатися аліментами виключно за цільо­вим призначенням в інтересах дитини. Експерти стверджу­ють, що таке уточнення мало б давно з’явитися в Сімейному кодексі України. Чимало чоло­віків зумисне приховують свої доходи, аби не сплачувати на­лежну допомогу «колишнім» дружинам. Рідко, але буває, коли батько дитини після розі­рвання шлюбу платить алімен­ти своїй колишній дружині на утримання спільної дитини «від чистого серця». Це означає, що батько усвідомлює та розу­міє потреби дитини, скільки ко­штів потрібно для забезпечен­ня їй належного виховання та розвитку. Та значно частіше до­помогу на дитину доводиться стягувати через суд.

Документом пропонується спростити механізм прийняття судового рішення щодо стяг­нення аліментів шляхом спро­щення судового захисту прав одержувача аліментів, враху­вання прихованих доходів платника аліментів при визна­ченні розміру аліментів.

«Законопроект має на меті усунути існуючі в чинному за­конодавстві та судовій практи­ці України правові колізії та прогалини, які уможливлюють ухиляння платників від сплати аліментів і додаткових витрат на дитину», – йдеться в поясню­вальній записці до документа.

Народні депутати прийняли законопроект у першому чи­танні. На переконання бага­тьох, зміни до законодавства будуть стимулювати платни­ків аліментів сумлінніше вико­нувати свої обов’язки щодо утримання дітей.

 

КУРКА СВИНІ НЕ ПОДРУЖКА

Основний м’ясний продукт – курятина – віднині в низці делікатесів. За останній мі­сяць м’ясо курей подорож­чало на 35–40%, причому ціни злетіли і на свіжий продукт, і на напівфабри­кати. Відтепер за кілограм курячого філе продавці правлять від 80 до 90 грн.

Фахівці підрахували, що дешевше купувати сви­нину, від якої через здо­рожчання покупці від­мовились ще минулого року. Нині ціна популярного в Україні на­півфабрикату – курячого філе уже перевершила вартість деяких «шашличних» сортів свинини і впритул наблизилася до відбірної свинини «на битки». З дешевим м’ясом можна розпрощатися?

Чому ж так стрімко і несподівано зросли ціни на продукцію птахів­ництва? Спершу подорожчали яйця, а тепер і курятина. Експер­ти пояснюють гастрономічний парадокс підвищенням цін на корми і монополією на ринку. За­ступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов пояснює: «Корми для тваринни­цтва – це 60% вартості продукту. Так сталось, що витрати тварин­ників росли повільніше, ніж ін­фляція. І все тваринництво в Україні в поточному році стало збитковим».

Сюди ж додається собівартість кормів, які виробники купують за кордоном. Тобто, в ціну м’яса закладено курс долара, ціну кор­му, дефіцит виробництва. Ціна може зростати, якщо зміниться курс долара. Але зараз вона на дуже високому рівні. Виробники розуміють, що купівельна спро­можність низька, й піднімати ціну ще більше недоречно. Екс­перти аграрного ринку стверджу­ють, що ймовірне подальше зрос­тання не перевищить 5%.

І ще один аспект не оминають ува­гою аналітики. Скасування вла­дою адміністративного регулю­вання цін на соціально значущі то­вари з 1 жовтня призвело до того, що монополісти моментально під­няли ціни на продукти харчуван­ня. Як результат – ті, хто контролює половину вітчизняного ринку курятини і яєць, накрутили ціни в середньому на 30%. Експер­ти попереджають, що до кінця року слід очікувати зростання цін і на молочну продукцію.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Сергій КАРПЕНКО, директор асоціації «Союз птахівників України»:

«Споживання м’яса птиці минулого року зменшилось до 24,2 кг на одну особу. Баланс поточного року вказує на по­дальше зменшення. Тому споживання не­значно, але змен­шиться порівняно з минулорічним показ­ником».

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний дирек­тор Української асоці­ації постачальників торговельних мереж:

«У нас 70% ринку ку­рятини належить од­ному монополісту, 65% ринку яєць – ін­шому, тому вони від­разу ж скористалися скасуванням держав­ного регулювання і підвищили ціни. На ринку молочної про­дукції – велика конку­ренція, тому там по­дорожчання менше».

Євген ДВОРНИК, експерт «Українсько­го клубу аграрного бізнесу»:

«Зростання цін пов’язане із збільшенням вартості виробничих ресурсів. Вартість фу­ражної пшениці ста­ном на серпень 2016 року зросла на 31%, ячменю – на 16% по­рівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростанню цін на курятину сприяє також високий попит на цю продукцію».

11.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання