« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ХАБАРІ У НАШОМУ ДВОРІ

ХАБАРІ У НАШОМУ ДВОРІ

Виявляється, беруть практично всі: ректори й проректори, обліковці та службовці, а найбільше – податківці. Ті, хто має проводити розслідування фінансових махінацій, найчастіше самі опиняються в епіцентрі сканда­лів. Суми хабарів відверто шокують.

Наприкінці липня в Києві затримали по­датківців, котрі працювали у Шевченків­ському районі Головного управління Державної фіскальної служби. Проведе­но обшуки в службових кабінетах «борців з по­датковими злочинами». В одного з керівників слідчого управління у службовому кабінеті ви­явлено та вилучено близько 300 тис. дол. США, більш як 100 тис. євро, понад 30 тис. фунтів стер­лінгів та 1,5 млн грн. Така сума готівкою аж ніяк не могла з’явитися в шухлядах робочого столу законним шляхом. З’ясувалося, що в податків­ців на все були свої розцінки. Приміром, за спри­яння в прийнятті «правильних» процесуальних рішень у кримінальному провадженні – не мен­ше 35 тис. американських доларів. Якщо бралися повернути вилучене майно, підприємцям треба було «накинути» ще пару тисяч зелених.

Хабарники – не рідкість і в Державній фіс­кальній службі. Від початку року на хабарах спіймали майже сотню службовців. ДФС пору­шила понад 300 кримінальних проваджень проти низки своїх працівників, більшість яких зловживали службовим становищем.

Глава ДФС Роман Насіров говорить, що це не такий вже й великий відсоток порушників, якщо взяти до уваги загальну чисельність чи­новників у 40 тис. осіб. Справа в іншому. Очільники служб, котрі мають контролювати законність, дуже часто говорять про очищення в своїх лавах. Однак факти – річ уперта.

Свіжий приклад. У Києві викрили начальни­ка управління фіскальної служби, який «опіку­вався» конвертаційним центром. Правоохорон­ці встановили, що чиновник контролював у сто­лиці центр із щомісячним обігом понад 20 млн гривень. Конвертцентр обслуговував майже 100 підприємств Київщини, яким надавав по­слуги з переведення в готівку грошей, мініміза­ції та ухилення від податків. Під час обшуків в офісах центру, службовому кабінеті податківця і за місцем проживання фігурантів справи спів­робітники спецслужби вилучили 1 млн грн, 100 тис. євро і майже 70 тис. дол. США. В офісах пра­воохоронці знайшли печатки фіктивних під­приємств, задіяних у діяльності центру, і бух­галтерську документацію, що підтверджує здійснення фінансових операцій.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство. Тільки не чути, щоб за поді­бні злочини хтось і справді опинився за ґратами.

 

ПРО ЧЕСНИЙ БЮДЖЕТ ЗАМОВИЛИ СЛОВО

Кабінет Міністрів України заявив про намір уже у ве­ресні внести до парламен­ту «чесний» проект Дер­жавного бюджету на 2017 рік, в якому будуть закладені пріори­тети розвитку держави. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час за­сідання Уряду: «Думаю, що наш обов’язок – внести бюджет, розпо­чати дискусії та вийти на консо­лідовані позиції. Але треба вне­сти його чесно. Дуже часто за роки незалежності фальшивий і брехливий бюджет, який назива­ли по-різному, не забезпечував розвитку і, тим більше, стабіліза­ції. Роздуті доходи, яких не було. Роздуті витрати, які вели до кри­зи, а народ – до злиднів. Ми ж змінюємо підходи і закладаємо в бюджет пріоритети розвитку України. Це буде реалістичний бюджет».

Раніше Глава Уряду зазначав, що проект Державного бюджету на 2017 рік має будуватися на прогно­зах реальних доходів та реального дефіциту, який не повинен зруйну­вати досягнуту макроекономічну стабільність в Україні.

Пріоритетами Держбюджету – 2017, за словами Прем’єра, є оборо­на, безпека, децентралізація, під­тримка аграрного сектору, маши­нобудування й освіти, зокрема під­вищення зарплати вчителям.

Володимир Гройсман наголосив, що одним з основних пріоритетів у кошторисі країни залишається масштабна децентралізація. «Ми зберігаємо масштабну децентралі­зацію фінансів. Це означає, що на місцях будуть кошти в наступному році, ми за це будемо боротися. Міс­та, села, селища, райони, області мають отримувати кошти напряму, не від комітетів парламенту і мініс­терств. Заробили гривню в бюджет – одразу розподілили. Тому децен­тралізація буде збережена», – заува­жив Глава Уряду.

І звісно ж, серед пріоритетів – забезпечення економічного зрос­тання країни. Уряд уже сьогодні розробляє механізми, що дозво­лять створити умови для зміцнен­ня промислового й аграрного по­тенціалу країни.

Наразі слово за депутатами. На­скільки чесним та прозорим їм ви­дасться проект державного кошто­рису, дізнаємось зовсім скоро.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Петро ОЛЕЩУК, політолог:

«Нас очікує дуже непростий бюджет­ний процес, тому що всі депутати бу­дуть тримати в го­лові перспективи якихось виборів. Буде змагання: з од­ного боку, Уряд, що змушений втискати наші видатки у до­сить обмежені до­ходи, а з іншого – депутати, які бу­дуть змагатися між собою в популізмі».

Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України:

«Думаю, фахівці МВФ чекатимуть на конкретний голо­вний фінансовий до­кумент України – проект бюджету на 2017 рік. Чим швид­ше Уряд його по­дасть, тим швидше буде розглядатися українське питання в МВФ.

Тому я вважаю, поки Уряд не подасть проект бюджету, траншу не буде».

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики:

«У нас останніми ро­ками виникла нова тенденція: бюджет подається 15 верес­ня до парламенту, потім того ж дня зникає, інакше кажу­чи, спрямовується на доопрацювання до кінця року. Уряд має намір внести проект бюджету зовсім не для того, щоб від­кликати, а потім че­кати «ялинки».

17.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання