« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ У КРИНИЦІ: ТЕМА УКРАЇНИ – № 1

ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ У КРИНИЦІ: ТЕМА УКРАЇНИ – № 1

У Польщі в курортному містеч­ку Криниця-Здруй 6–8 вересня тривав XXVI Економічний фо­рум. Серед кількох тисяч учас­ників українська делегація на­лічувала близько 250 осіб. Та й тема України звучала на Форумі дуже голосно. Європа вкотре підтвердила своє прагнення до підтримки нашої країни. Тепер черга за нами.

ЗНАЧУЩА ПОДІЯ

Економічний форум у польській Криниці – це фактично «Давос» для центральної час­тини європейського континенту. Протягом трьох днів містечко відвідують тисячі лю­дей із самої Польщі, з України, Білорусі, Ро­сії, країн Східної та Західної Європи, Сполу­чених Штатів, Китаю тощо. Щоденно відбу­вається кілька десятків різних панелей, присвячених економіці, політиці, безпеці, здоров’ю та бізнесу, на яких виступають ав­торитетні експерти.


Цього разу Форум мав символічну назву – «Європа перед викликами: поєднана чи розділена?». І справді, на багатьох зустрі­чах з експертами обговорювалася тема єд­ності Європейського Союзу, який дав трі­щину після Brexit. На думку лідерів східно­європейських країн, вони мають показати партнерам із Західної Європи приклад єд­нання та порозуміння.

Крім того, під час Форуму було поруше­но питання біженців із Сирії. На думку пе­реважної більшості європейських політи­ків та експертів, Європа повинна допомага­ти постраждалим від військових дій на їх­ній території – надавати гуманітарну допо­могу, відновлювати та відбудовувати зруй­новані будівлі тощо. Проте необхідно зро­бити все, аби не допустити масової появи біженців на території континенту.

Програма Економічного форуму була доволі насиченою, тож утомлених гостей безкоштовно частували різноманітними закусками та напоями. А тим, хто за ці три дні виявив бажання підлікуватися, пропо­нували відомі мінеральні води, які б’ють із численних джерел Криниці. Звісно, що вони мають специфічний смак, проте допо­магають від різних недуг.

ВИШЕГРАДСЬКА ГРУПА – НА ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ

Однією з найважливіших подій Форуму стала зустріч так званої Вишеградської чет­вірки – прем’єр-міністрів Польщі, Словач­чини, Угорщини та Чеської Республіки. Такі зустрічі між керівниками цих країн відбуваються доволі часто, та особливістю нинішньої було те, що до неї долучилася Україна. Як повідомив колишній посол Польщі в Україні, один з організаторів фо­руму Яцек Ключковський, ідея запросити до Криниці Володимира Гройсмана належа­ла польському прем’єрові Беаті Шидло. «Ви­шеградська група часто збирається у тако­му форматі. Але завжди має бути якийсь «плюс», додатковий гість, присутність яко­го є важливою для інших учасників. Цього разу цим «плюсом» стала саме Україна», – зазначив Яцек Ключковський.

І це не просто формальність. Кожен із прем’єрів країн Вишеградської групи під­твердив гарячу підтримку нашої країни. Коли ведучий запитав у Володимира Грой­смана, чим європейські країни можуть до­помогти Україні, той відповів, що допомо­га від Європи потрібна Україні настільки, наскільки сама Україна потрібна Європей­ському Союзу.

Володимир Гройсман нагадав, що свого часу світ недооцінив пророчі слова загиблого президента Польщі Лєха Качинсько­го. «Вісім років тому у Тбілісі світлої пам’яті президент Республіки Польща Лєх Качинський сказав: «Сьогодні агресії за­знала Грузія, завтра Україна, а потім черга дійде і до Польщі». Це були пророчі слова. Тому сьогодні нам потрібен спільний під­хід щодо тиску на агресора», – заявив Воло­димир Гройсман.

Його колеги з країн Вишеградської чет­вірки висловили солідарність з українця­ми. Наприклад, Беата Шидло наголосила, що від того, наскільки безпечною та розви­неною буде Україна, залежить безпека та розвиток Європейського Союзу.

«Ми були, є і будемо послом України на арені Євросоюзу. Вважаємо, що ЄС має під­тримувати Україну», – зазначила пані прем’єр.

Своєю чергою, словацький прем’єр Ро­берт Фіцо наголосив, що обидві країни ма­ють 98 кілометрів спільного кордону, тому Словацькій Республіці вкрай потрібно, аби в Україні була стабільність та добросусід­ські відносини. Крім того, пан Фіцо пообі­цяв, що Словаччина й надалі співпрацюва­тиме з Україною у сфері енергетики.

Голова уряду Угорщини Віктор Орбан закликав Європу бути більш дієвою у пи­танні допомоги Україні.

І, головне, кожен із прем’єрів укотре підтвердив необхідність надання Україні безвізового режиму. Хоча конкретних тер­мінів знову не пролунало, та після таких гарячих запевнень з’явилася надія, що цей щасливий момент – не за горами.

ІСТОРІЮ – ІСТОРИКАМ, МАЙБУТНЄ – ПОЛІТИКАМ

Організатори постаралися вибудувати програму Форуму так, аби обійшлося без конфліктів між учасниками. Здебільшого так воно і було. Єдиний виняток – заходи за участю представників Російської Федера­ції, яких під час їхніх виступів освистували за перекручування фактів.

Була порушена й скандальна тема Во­лині. Як відомо, влітку польський Сейм ухвалив постанову, якою напряму звину­ватив українську сторону в геноциді поля­ків під час так званої Волинської різні. Після цього почали говорити про можливе погіршення польсько-українських стосун­ків та спалах антиукраїнських настроїв у Польщі й антипольських – в Україні.

Деякі гарячі голови в нашій країні заяв­ляли про необхідність симетричної відпові­ді полякам. Проте переміг виважений під­хід: Верховна Рада ухвалила доволі стрима­ну постанову, спрямовану на деполітизацію «волинського питання».

На думку посла України в Польщі Ан­дрія Дещиці, для того, аби не повторювати подібні помилки, потрібно відновити прак­тику ухвалення двосторонніх парламент­ських рішень, дотичних спільної історії.

«Приклад з історії показує, що коли українці та поляки між собою воюють, то жодна з країн не отримує користі з цього. Натомість коли співпрацюють, це прино­сить добро для кожної окремої країни і для регіону в цілому, а можливо, і навіть для цілої Європи», – вважає Андрій Дещиця.

За його словами, попри деякі нюанси, останнім часом українсько-польська співпраця значно посилилася. Так, лише за останній місяць було кілька зустрічей між лідерами країн. До Києва привітати Україну з Днем Незалежності приїздив президент Польщі Анджей Дуда. Пізніше голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у форматі глав парламентів країн Центрально-Східної Європи у Вар­шаві. А після візиту українського прем’єра Володимира Гройсмана до поль­ської Криниці планується робоча поїздка до Києва міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського.

Головний підсумок Економічного фору­му для України: і Польща, і вся Європа (при­наймні її центральна частина) готові й на­далі виступати найпалкішими захисника­ми нашої країни. Проте багато чого зале­жить від нас: Україні потрібно проводити серйозні реформи та наближатися до євро­пейських цінностей.

До речі, українська тема прозвучала на­віть у рамках культурної програми кри­ницького Форуму. Гості мали змогу огляну­ти фотовиставку «25 років незалежності: Україна, яку ми не знаємо». Організатори представили близько півсотні фотографій, які відобразили новітню історію нашої кра­їни за останні кілька років. Тут і Майдан, і Донбас, і Крим, і загиблі герої, і визначні особистості країни. Глядачі довго стояли біля світлин, читали підписи до них. У бага­тьох в очах стояли сльози. Не було лише бай­дужих: Україні справді співчуває весь світ.

Вікторія ЧИРВА

Київ – Криниця – Київ

17.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання