« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИВНЯ ПАДАЄ

ГРИВНЯ ПАДАЄ

25 серпня курс долара сягнув максимальної за останні 3 місяці позначки у 25,3 грн. Експерти пе­редрікають подальшу девальва­цію національної валюти. Біль­шість аналітиків схильні вважати, що до кінця поточного року грив­ня може подолати психологічну межу в 30 грн за долар. І тільки Нацбанк абсолютно спокійний: для гривні досить сприятливий момент. Хоча саме зараз на між­банківському ринку ажіотаж: по­пит зростає, а пропозиція зали­шається на тому ж рівні.

Чи вдасться утримати гривню бодай на по­значці 27 за долар? На думку експертів, такий сценарій вважатиметься позитив­ним. Головна умова для його реалізації – черговий і довгоочікуваний транш від Міжна­родного валютного фонду. Він має надійти во­сени. Якщо транш і надалі затримуватимуть, курс легко перетне позначку 30 грн за долар.

Зауважимо, що на гроші від МВФ сподівали­ся ще в липні. Однак процес затягнувся начеб­то через технічні причини. Насправді, ствер­джують фінансові фахівці, через те, що Украї­на не встигла виконати взяті на себе зобов’язання. І це схоже на правду. Як заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, нині транш «застряг» по дорозі до України через те, що електронне декларування статків чиновни­ків повноцінно не запрацювало.

Від МВФ очікують більше мільярда доларів. Подальше співробітництво з фондом дозво­лить отримати кошти й від інших організацій та держав.

Та все це – в перспективі. Близькій чи дале­кій, покаже час. А гривня продовжує своє па­діння. Одна з причин, переконують аналітики, так звані девальваційні очікування. Це коли українці діють з пересторогою. У кого є зайві гривні, намагаються купити долари, щоб у майбутньому бути у виграші. З іншого боку, ті, у кого є долари, не квапляться їх продавати і чекають ще більшого зміцнення долара. Щоб теж бути у виграші.

Експерти запропонували несподівану розв’язку: чим швидше подорожчає долар, тим спокійніше буде всім. Фінансовий аналітик Олександр Паращій переконаний: курс стабі­лізується на позначці у 27 грн за долар, тож більше рости не буде. На цьому «девальвацій­ні» страждання й зупиняться.

Економіст Андрій Шевчишин не вбачає у падінні гривні нічого надзвичайного. Восени, стверджує він, тиск на гривню природно поси­люється, адже доводиться запасатися імпорт­ним газом до нового опалювального сезону, а країна змушена активніше погашати іноземні кредити.

От тільки населенню від таких авторитет­них оцінок не легше. Адже дуже скоро воно відчує наслідки девальвації – подорожчання бензину, енергоресурсів, техніки і продуктів.

 

ТЕСТ НА ПРАВДИВІСТЬ

 У середині серпня офіційно мало б стартувати електро­нне декларування доходів українських чиновників. Впродовж 2 місяців урядовці, депу­тати, судді, прокурори та слідчі по­винні заповнити електронні звіти. Для того, аби борці з корупцією змогли проаналізувати, чи співпа­дають статки чиновників та їхніх родичів з витратами. За прихову­вання достовірної інформації пе­редбачено покарання: штраф від 17 тис. грн, конфіскація майна й на­віть позбавлення волі на термін до 2 років.

Однак у миттєвий успіх дуже мало хто вірить. «Знаючи систему судочинства в Україні, ми не очі­куємо, що найближчим часом бу­дуть якісь надгучні справи», – за­являють самі розробники електро­нного декларування. Та все ж спо­діваються, що фінансова публіч­ність, врешті-решт, очистить вла­ду в майбутньому. Цього чекає українське суспільство.

Відкриті декларації чиновників – одна з вимог до України від пред­ставників Євросоюзу та Міжнарод­ного валютного фонду. Наша країна не зможе розраховувати на безвізо­вий режим без повноцінного, а не тестового, запуску системи електро­нного декларування.

Експерти антикорупційної гру­пи «Реанімаційний пакет реформ» уже встигли дійти висновку, що систему електронного декларуван­ня можуть запустити в режимі, який гарантуватиме безкарність багатьом чиновникам. До такого висновку підштовхнула відмова служби у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. Напередодні старту Державне агентство спеціального зв’язку ухвалило офіційне рішення не надавати системі електронних декларацій такий сертифікат. На­чебто з міркувань національної безпеки. «Українська влада готу­ється перенести запуск системи електронних декларацій або запус­тити її таким чином, щоб гаранту­вати безкарність чиновникам, які подали неправдиві відомості про свою власність», – наголошується в заяві антикорупційної групи.

Тому й відбувся фальш-старт 15 серпня. Повноцінне декларуван­ня має розпочатися сьогодні.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Іванна КЛИМПУШ- ЦИНЦАДЗЕ,

віце-прем’єр- міністр з питань єв­ропейської та євро­атлантичної інте­грації України:

«Формалізований підхід до питань сертифікації наразі скидається на сабо­таж процесу елек­тронного деклару­вання, виконання Україною своїх зобов’язань, повно­цінної роботи НАЗК. Це непри­пустимо. Звісно, ви­нні в цій ганебній ситуації мають бути покарані».

Віталій ШАБУНІН, голова Центру про­тидії корупції:

«Якщо декларуван­ня не запустять, ми не отримаємо не лише безвізового режиму, а й при­близно 4 млрд до­ларів в український бюджет і золотова­лютні запаси від МВФ, держгарантій США і гарантій ЄС. Це означає, що гривня восени піде в піке».

Володимир ФЕСЕНКО, директор Центру політичних дослі­джень «Пента»:

«Упровадження електронного де­кларування не буде простим. Нині ми впадаємо в крайно­щі – хочемо про­контролювати все до дрібниць. Будуть проблеми і помил­ки з поданням. Можливо, спочатку треба спрощувати саму форму декла­рації. Варто очікува­ти також бюрокра­тичних протиріч і провокацій».

03.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання