« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЧЕРГОВЕ, АЛЕ НЕ ОСТАННЄ

ЧЕРГОВЕ, АЛЕ НЕ ОСТАННЄ

Першого ж дня осені на країну очікує новий етап підвищення тарифів на електроенергію. Залежно від регіону її вартість зросте на 21–23%.

Від вересня споживачі, які використовують до 100 кіловат-годин, платитимуть 72 копійки за один кіловат. Раніше ця сума складала 57 копійок. Але тих, хто споживає таку кількість електроенергії, насправді дуже мало. Більшість потрапляє до другої категорії – від 101 до 600 кіловат на годину. Коштуватиме таке задоволення 1,29 грн. Ті, хто не потрапляє до вка­заної категорії, будуть сплачувати 1,64 грн. Відтак це підвищення істотно позначиться на напівпорожніх гаманцях українців.

Це четверте підви­щення тарифів, однак не останнє. П’яте, яке мало б стати останнім, заплано­ване на березень наступ­ного року. Після березне­вого подорожчання всі споживачі (і міські, і сільські) будуть розподі­лені лише на дві катего­рії: на тих, хто використо­вує до 100 кіловат, і тих, хто більше бодай на кіло­ват. Перші платитимуть по 90 копійок, решта – по 1 грн 68 копійок. Ніяких пільг Урядом не передбачено.

Ситуація довкола но­вих тарифів трохи дивна. Виробники електроенергії запевняють, що підвищення назріло вже давно, а експерти ствер­джують: нові цифри зави­щені. І тільки в Уряді мов­чать. А населення вже по­чинає замислюватись, на чому зекономити. Адже для більшості українців нові ціни на електроенер­гію й справді «непідйом­ні». Тож доведеться від­мовитись від пральної ма­шини, електричного чай­ника, праски, мікрохви­льової печі тощо. Про те­плу підлогу доведеться забути назавжди. Елек­троприлади для обігріву приміщень взимку, коли батареї холодні, можна сховати подалі, або взага­лі здати на металобрухт. Можна запропонувати ді­тям вчити уроки біля свічки. Не зайве відмови­тись і від телевізора. Що там можна побачити й по­чути? Хіба що те, що ось- ось заживемо краще. Та ще й за європейськими зразками.

І ще одне. Якщо в по­мешканнях ще якось можна зекономити, то як відреагують на підвищен­ня тарифів на електрое­нергію у сфері послуг – магазинах, кафе, перукар­нях, ремонтних майстер­нях тощо?

  •  КОМЕНТАР

ВАСИЛЬ КОТКО, ПРЕЗИДЕНТ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ:

«Підвищення тарифів – абсолютна необхідність. Сьогодні реальна вартість 1 кіловата давно перевищила 1 гривню, а у нас він прода­ється по 30 копійок. За таких обставин неможливо залучити інвес­тиції в енергетичну галузь. На сьогодні не існує джерел, за рахунок яких можна було б стримувати підвищення».

 

ТИСНЯВА У ЛАВАХ ПРОХАЧІВ

Якщо вірити прогнозам Міністерства соціальної політики, то кількість осіб, що потребуватимуть субсидій з початком опалювального сезону, зросте до 9 млн. Про таке нещодавно заявив профільний міністр Андрій Рева. Він зазначив, що 2014 року для того, щоб утримати тарифи на рівні, який «тішить око», з державної казни НАК «Нафтогаз України» отримав 114 млрд грн. «Щоб утримати рівень цін 2016 року, потрібно знайти в бюджеті 170 млрд грн. Сьогодні в бю­джеті передбачено 40 млрд грн на пільги та суб­сидії. При цьому різниця, ціна питання, – 130 млрд грн», – підсумував міністр. І додав, що всі зусилля Уряду будуть спрямовані на підви­щення соціальних стандартів.

Експерти з цього приводу мають свою думку. Бо що на практиці означає така велика кількість до­могосподарств, які претендують на субсидію? Що кожен четвертий мешканець України є за­лежним від держави, потребуючи субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Минулого року 43% рахунків за комунальні послуги покривалися субсидіями. У цьому році через підви­щення тарифів з 1 липня, цифра збільшиться вдвічі, кажуть експерти. Це при тому, що зріс рівень безробіт­тя, а розмір мінімальної заробітної плати за 9 місяців – з вересня минулого року – зріс на 72 грн.

Аналітики застерігають, що збільшення кількості суб­сидій є небезпечним для країни. Державний бюджет – це 650–700 млрд грн. Якщо «прірва» по субсидіях збіль­шиться до 100 млрд, бюджет просто не витримає такого навантаження. Як результат, не буде виплат зарплат і пенсій.

Пересічним українцям такі математичні висновки ні про що не говорять. Та вони збагнули, що субсидія – це приниження людини, створення такої системи, коли чесною працею не вдається забезпечити собі комфорт­ні умови життя.

Натомість влада закликає потурбуватись про субсидії завчасно. «Все-таки не варто чекати листопада, а йти оформляти субсидію саме сьогодні, коли немає вели­кого навантаження на місцеві органи влади, немає черг, коли можна все зробити в штатному режимі», – заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

  •   КОМЕНТАР

Олександр ФЕДОРЕНКО, експерт Інституту реформ та розвитку Києва:

«Ситуація, коли в незалежній країні влада шля­хом субсидування перетворює населення на же­браків, виходить за межі професійного реформу­вання країни.

Домовленість між МВФ та Україною на суму 17,1 млрд дол. була затверджена 30 квітня 2014 року й передбача­ла поступове підвищення роздрібних тарифів на житлово-кому­нальні послуги. Також передбачались реструктуризація НАК «На­фтогаз України» і забезпечення прозорості її звітності. Проте наявні реформи влади та необґрунтовані розміри тарифів вказують на проведення політики з нівелювання середнього класу та збільшен­ня кількості жебраків серед українців.

Якби українська влада спочатку перейнялася питанням забезпечен­ня зайнятості населення та підвищила рівень мінімальної заробітної плати й пенсії до європейського, тоді й зростання тарифів не мало б характеру геноциду».

03.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання