« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

УКЛАДЕНО ГЕНЕРАЛЬНУ УГОДУ

УКЛАДЕНО ГЕНЕРАЛЬНУ УГОДУ

23 серпня вперше в істо­рії української незалеж­ності Уряд, профспілки та роботодавці підписа­ли тристоронню Гене­ральну угоду про регу­лювання основних принципів і норм реалі­зації соціально-еконо­мічної політики і трудо­вих відносин в Україні на 2016–2017 роки.

Підписи під цим надважливим документом, що покликаний розпочати нову історію взаємо­дії щодо соціально-економіч­ної політики держави, розвитку наці­ональної економіки та створення на­лежних умов для праці громадян, по­ставили Прем’єр-міністр України Во­лодимир Гройсман, керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, а також перший за­ступник голови СПО роботодавців Олексій Мірошниченко.

Угоду було погоджено з керів­никами членських організацій ФПУ, головами всеукраїнських репрезентативних профспілок на національному рівні.

Генеральна угода склада­ється з трьох розділів: «Під­вищення конкурентоздатнос­ті національного виробника та забезпечення зростання за­йнятості», «Оплата, умови, охо­рона праці та соціальний захист працюючих», «Соціальний діа­лог», загальних, заключних поло­жень та семи додатків.

Економічний блок Угоди містить спільні домовленості сторін щодо вжиття спільних заходів, спрямова­них на розвиток внутрішнього ринку, підтримку вітчизняного виробництва, вирішення проблемних питань еконо­мічного розвитку і діяльності бізнесу, зокрема в частині інвестиційної діяль­ності, кредитування реального секто­ру, погашення заборгованості держа­ви перед бізнесом з відшкодування ПДВ і повернення передплат податку на прибуток, здійснення заходів щодо відновлення виробництва та запобі­гання можливому банкрутству страте­гічних підприємств. Значна увага при­ділена питанням державної і тариф­ної політики.

В свою чергу, соціальний блок Угоди містить положення, які визначають:

– для підприємств небюджетної сфери: темпи зростання середньої за­робітної плати; тарифну ставку робіт­ника І розряду у 2016 році та проведен­ня переговорів щодо встановлення її розміру в 2017 році; розмір заробітної плати некваліфікованого працівника; перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадо­вих окладів працівників, підприємств, установ і організацій, що мають між­галузевий характер тощо;

– для бюджетної сфери: недопу­щення збільшення грошового розриву між посадовим окладом (тарифною ставкою) працівника I тарифного роз­ряду Єдиної тарифної сітки та міні­мальною заробітною платою; поря­док проведення переговорів щодо встановлення цих розмірів, їх під­вищення з урахуванням можли­востей виконання зведеного бю­джету, збільшення фонду опла­ти праці для державних служ­бовців тощо.

Значну увагу приділено пи­танню погашення заборгованос­ті із заробітної плати та вжиття заходів задля недопущення її ви­никнення.

Розділ також містить низку до­мовленостей з питань охорони праці, соціального захисту, гуманітарних питань, молодіжної політики, задово­лення духовних потреб населення.

Розділ, присвячений соціальному діалогу, окреслює форми співпраці сторін у контексті реалізації Угоди.

Угодою визначено низку рекомен­дацій для сторін колективних перего­ворів на галузевому та територіально­му рівнях, а також для включення у колективні договори.

  • КОМЕНТАРІ
Олексій МІРОШНИЧЕНКО, перший заступник голови СПО сторони роботодавців на націо­нальному рівні, виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України:

«Зростання економіки неможливе без професій­них кадрів. Це ще один виклик, який на нас чекає. Система професійної освіти ще не створена, а про­фесійно-технічна вже зруйнована. Можливо, настав час карди­нальної реформи, й одним з перших її кроків є створення системи професійної освіти як складової системи навчання протягом жит­тя та передача її до управління Міністерства праці і соціальної по­літики, разом з формуванням державного замовлення на підго­товку професійних кадрів. До речі, в назві міністерства я також не обмовився!»

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України:

«Сьогодні ми підписуємо тристоронню угоду між профспілками, роботодавцями і Урядом. Угоду, яка покликана розпочати нову історію наших взаємо­відносин щодо форм соціально-економічної полі­тики держави, розвитку національної економіки, і найголовніше – ми маємо створити належні умови для праці. Ми маємо виробляти конкурентний продукт, маємо за­безпечити гідну заробітну плату для українських громадян...

Сьогодні саме час відповідальної політики. Я вважаю, що ми змо­жемо віднайти найкращі сучасні рішення, і не тільки їх приймати, а й реалізовувати, щоб люди відчували, що з кожним кварталом, пів­річчям, роком ситуація змінюється. Наша віра в успіх зробить цей успіх незворотним на благо нашої держави й українського народу».

03.09.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання