« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ВИПИВ ЗА КЕРМОМ? ПЛАТИ БІЛЬШЕ!

ВИПИВ ЗА КЕРМОМ? ПЛАТИ БІЛЬШЕ!

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав закон, що збільшує штрафи за ке­рування автомобілем у не­тверезому стані втричі. Штрафні санкції почали дія­ти з 27 липня. Та чи зупинить це водіїв-п’яниць і «мажо­рів»? Експерти з цього при­воду мають великі сумніви.

На думку багатьох аналітиків, важливо не збільшувати штрафи, а домагатися того, щоб санкції діяли на всіх без винятку – від безхатченка до Прези­дента. І невідворотність покарання, і рівність перед законом усіх, без ви­нятку, громадян – це набагато ефек­тивніший засіб, ніж одні платити­муть більше або половину від того, а інші як нічого не платили, так і не платитимуть. У когось є впливові друзі у високих кабінетах, хтось має захисне «посвідчення», для декого кілька десятків тисяч гривень – дрібничка, через яку не варто пере­йматись.

Однак практично всі експерти по­годжуються, що в світі ще не вигада­ли жодного іншого способу замість збільшення розміру штрафів і невід­воротності покарання. Це два стри­муючі фактори, які мають навести лад на українських дорогах. Бо керу­вання у нетверезому стані серед при­чин аварійності – на другому місці. Відтак такий превентивний захід має бути досить ефективним. Бо чим істотніше фінансове покарання для водія, тим більше він замислювати­меться, чи варто сідати за кермо у стані сп’яніння, бодай легкого. Адже якщо станеться аварія, це буде вва­жатися обтяжуючою обставиною.

Нові патрульні діляться своїм до­свідом. «Буває, що рівень алкоголю у крові сягає 4 проміле. При цьому во­дій божиться, що випив кухоль пива ще позавчора», – розповів нашому ви­данню патрульний з м. Вишневого.

Управління безпеки дорожнього руху повідомляє, що за перше півріч­чя 2016 року в Україні сталися понад 72 тис. дорожньо-транспортних при­год, у яких загинули 1417 українців, ще 15543 громадян зазнали травм різ­ного ступеня тяжкості. При цьому понад 10% загиблих та травмованих припадає саме на ДТП, винуватцями яких були нетверезі водії.

Дотепер суди різним водіям вста­новлювали різну міру покарання – когось лише штрафували, а в когось ще й забирали права. Тепер права відбиратимуть в усіх, хто буде п’яним за кермом. Жорстко? Можли­во, але іншого виходу немає. До того ж, це світова практика. Адже люби­телів сідати за кермо у нетверезому стані в усьому світі вистачає.

  • КОМЕНТАР

БОГДАН ГЛЯДИК, АВТОЮРИСТ:

«Раніше водії могли скористатись потужною юридичною підтримкою, аби їх не позбавляли водійських прав. Віднині штраф і позбавлення прав – обов’язкові захо­ди. І це добре. На статистику аварійності це має вплинути. Хоча наші водії, як свідчить практика, досить винахідливі, тож будуть шукати різні способи, аби уникнути покарання».

 

СУД УЗЯВ ПАУЗУ

Кабінет Міністрів України не надав суду розрахунки, на підставі яких ухвалював рішення про істотне під­вищення ціни на газ. Про це стало ві­домо під час попереднього судового засідання за позовом лідера партії «Батьківщина» до Уряду.

Нагадаємо, що Юлія Тимошен­ко оскар­жує постанову № 315, ухвалену КМУ 27 квітня 2016 року. За цим документом, було скасовано так звані соціальні норми споживання газу за пільговими цінами і встановлено єдину ціну на газ для споживачів у розмірі 6879 грн за ти­сячу кубометрів блакитного палива.

Голова партії переконана: «Ми не маємо права на бездіяльність і зобов’язані включити всі ін­струменти, які у нас є для того, щоб припини­ти знущання над українцями щодо встанов­лення ціни на український газ і необґрунтова­ного підвищення тарифів на тепло і воду».

Сама Юлія Тимошенко не дуже сподівається на справедливість суду, тож закликає громадян­ське суспільство взяти під контроль судовий процес проти Уряду. При цьому лідер «Батьків­щини» нагадує, що Конституцією України пе­редбачені умови, за яких тарифи мають бути со­ціально підйомними для громадян.

Стосовно судового розгляду позову, думки екс­пертів дещо різняться. Одні вбачають у само­му факті його подання виключно політичний піар, інші звинувачують Уряд в ігноруванні позову. Адже відповідно до ухвали суду, відпо­відач, себто Уряд України, мав надати вичерп­ний перелік документів, які стали основою для прийняття оскаржуваного рішення. Але представник Кабміну обмежився лише тек­стом постанови та пояснювальної записки до неї. Жодних розрахунків, економічного та тех­ніко-економічного обґрунтування нової ціни на газ надано не було. Позивачі заявили клопо­тання про повторну вимогу надати вичерпний перелік документів, якими керувався Уряд при ухваленні рішення про підвищення ціни на газ. На їх переконання, чиновники не хо­чуть чи не можуть надати розрахунки, на під­ставі яких ухвалено нову ціну на газ, а мільйо­ни українських сімей приречені на виживан­ня. Суд зважив на клопотання і відклав роз­гляд справи до 25 серпня.

  • КОМЕНТАР

Артем АФЯН, керуючий партнер юри­дичної компанії «Юскутум»:

«Це все гучні процеси останнього часу. Мушу зазначити, що, на превеликий жаль, правової складової там небагато. І насправді справедливості там мало хто шукає. На моє переконання, це суто по­літичні процеси, тому що дійсно є такі норми, що має бути обґрунтування тарифів, але жодної методики об­ґрунтування немає. Тому політики, які зазвичай позиціо­нуються як опозиційні, громадські активісти будь-яке підвищення будуть оскаржувати, і зазвичай це сприйма­ється як піар. Більше активної роботи у ЗМІ, ніж у суді. В Україні були справи, де скасовувались тарифи. Але на той час вже вступала в дію інша постанова про підви­щення. Тому це така гра, яка не вирішується в суді, тоб­то тут не можна досягти реального результату для на­селення. Але він і не потрібний сторонам. Це сучасна українська політика, яка із судочинством має мало що спільного».

08.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання