« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

КОНСОЛІДАЦІЯ ЗУСИЛЬ ЗАДЛЯ ДОДЕРЖАННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН

КОНСОЛІДАЦІЯ ЗУСИЛЬ ЗАДЛЯ ДОДЕРЖАННЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН

27 липня відбулась робоча зустріч Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового з представником Уповноваже­ного Верховної Ради України з прав людини з питань до­тримання соціально-еконо­мічних та гуманітарних прав Дмитром Ляхом. У розмові взяв участь заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, під час зустрічі було обговорено низку питань щодо реалізації та перспек­тив Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Фе­дерацією професійних спілок Укра­їни. Комплекс спільних заходів, що передбачає цей документ, спрямова­ний на захист соціально-економіч­них i трудових прав та свобод членів професійних спілок, інших праців­ників, а також сприяння дотриман­ню таких прав і свобод у своїй діяль­ності посадовими і службовими осо­бами органів державної влади та місцевого самоврядування.

Предметом Меморандуму є спіль­на діяльність сторін задля досягнен­ня мети цього документа, що здій­снюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів, проек­тів і програм. Сторони домовилися про співпрацю за такими напряма­ми: консолідація зусиль у здійснен­ні заходів парламентського та гро­мадського контролю за додержан­ням прав та свобод громадян, роз­робка спільних пропозицій і реко­мендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ра­тифікації міжнародних договорів.

Документом передбачається за­лучення ФПУ, її членських органі­зацій до вивчення стану дотриман­ня та захисту прав і свобод людини в Україні, підготовки щорічних та спеціальних доповідей Уповнова­женого, аналіз причин системних порушень трудових і соціально-еко­номічних прав громадян, їхніх на­слідків, підготовка узгоджених про­позицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо попередження таких порушень.

Голова ФПУ розповів представ­нику українського омбудсмена про дії, плани та завдання Федерації профспілок України, її членських організацій щодо захисту консти­туційних, соціально-економічних та трудових прав людини праці.

Зі свого боку, Дмитро Лях поін­формував про те, яку велику увагу приділяє Уповноважений ВР з прав людини розвитку ефективних та конструктивних відносин з ФПУ, зокрема реалізації положень Меморандуму.

 

ЯКЩО ВЗЯТИСЯ ЗА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ РАЗОМ

Актуальні питання розвитку соціального діалогу, захисту конституційних, соціально- економічних, трудових прав та інтересів працівників, вре­гулювання колективних тру­дових спорів обговорили під час робочої зустрічі 28 липня Голова СПО об’єднань проф­спілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та голова Національ­ної служби посередництва і примирення Олександр Окіс. У зустрічі взяли участь за­ступник Голови ФПУ Олек­сандр Шубін та заступник го­лови НСПП Сергій Гербеда.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, Григорій Осовий поін­формував про позицію профспілок щодо шокового підвищення цін і тарифів, нагальну необхідність проведення реформи системи оплати праці, результати Всеукраїнського маршу протесту, який відбувся 6 липня, зустрічі та переговори у Кабміні та парламен­ті, головна мета яких – сприяти при­йняттю рішень в інтересах людини праці.

Для підготовки узгоджених пропо­зицій ФПУ має делегувати своїх представників до складу відповід­них робочих груп. Напрацьовані спільні пропозиції щодо змін до за­конодавства стануть базою для об­рахунку видатків Державного бю­джету України на 2017 рік, який Уряд має внести до парламенту до 15 вересня п.р., попередньо презен­тувавши соціальним партнерам основні засади проекту кошторису країни на засіданні НТСЕР.

Велику увагу співрозмовники при­ділили питанням врегулювання ко­лективного трудового спору (кон­флікту) між СПО об’єднань проф­спілок та СПО сторони роботодав­ців на національному рівні, а також між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України.

Як зазначив Григорій Осовий, нара­зі питання та пропозиції щодо КТС будуть вивчати у профоб’єднаннях та профспілкових організаціях. Од­ночасно, відповідно до розпоря­джень Прем’єр-міністра України, спільно з профспілками мають бути опрацьовані графіки погашення за­боргованості.

 

ЙОГО СЕРЦЕ ВІДДАНЕ ЛЮДЯМ…

8 серпня відомому профспіл­ковому та державному діяче­ві України Віталію Олексійо­вичу Сологубу виповнилося б 90 років.

Він залишив світлу пам’ять у серцях трудящих, вете­ранів, молоді, очолюючи протягом майже двох де­сятиліть Українську республіканську раду проф­спілок («Укрпрофраду»). Ця найчисельніша гро­мадська організація об’єднувала під час його головування 26 млн членів. Символ її могутності – Будинок спілок на майдані Незалежності, який був побудований за часів ке­рівництва Віталія Олексійовича Сологуба і відбудовуєть­ся після пожежі, що сталася у лютому 2014 року під час Ре­волюції гідності, й нині уособлює собою профспілкову со­лідарність, єдність трудящих у боротьбі за свої права.

Так, мова йде про Віталія Олексійовича Сологуба – справжнього сина Донбасу з міста Краматорська, маши­нобудівника і взагалі будівничого. Його життєвий шлях – зразок людської гідності, добропорядності, уміння то­лерантно працювати з людьми, вирішувати їхні пробле­ми, сприймати біль кожного, як свій особистий.

Після нього залишилися санаторно-курортні міста, ве­ликі оздоровчі комплекси Миргорода, Трускавця, Мор­шина, Ялти, Одеси, Закарпаття, сотні дитячих оздоров­ниць, туристичних і спортивних об’єктів по всій Украї­ні. Тому і пам’ятають його прості люди, профспілкові активісти, ветерани, згадуючи добрими словами.

На будинку по вулиці Шовковичній, 8/20, де мешкав Ві­талій Олексійович Сологуб, для увічнення його пам’яті було відкрито меморіальну дошку, а на Байковому кла­довищі – скромний, але надзвичайно виразний пам’ятник, де золотими літерами викарбувано напис: «Його серце віддане людям…»

І це не просто слова, як і те, що в дні народження та дні пам’яті Віталія Олексійовича до нього разом з рідними, друзями, ветеранами-побратимами обов’язково приїз­дить керівництво ФПУ. Так буде і 8 серпня цього року…

Світла пам’ять про талановиту людину, справжнього патріота України – Віталія Олексійовича Сологуба наза­вжди збережеться у наших серцях.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Віталій Олексійович Сологуб народився 8 серпня 1926 року в місті Краматорську Донецької області. З 1941 року працював токарем Іркутського заводу ім. Куйбишева у РРФСР, з 1944-го – токарем на Старокраматорському машинобудівному заводі ім. С. Орджонікідзе (СКМЗ).

Після закінчення машинобудівного технікуму в 1946 році, працю­вав технологом, конструктором, старшим інженером-конструк­тором, начальником бюро інструментів і приладів, начальником центральної вимірювальної лабораторії заводу. У 1952 році закін­чив Всесоюзний заочний політехнічний інститут. 1961 року Віта­лій Олексійович Сологуб став директором СКМЗ (пропрацював два роки). У 1963–1964 роках – другий секретар Донецького про­мислового обласного комітету КП України, 1964–1971 – другий секретар Донецького обласного комітету КП України. У 1965 році захистив дисертацію в Київському політехнічному інституті і став кандидатом технічних наук.

У 1971 році очолив Українську республіканську раду профспі­лок. Керував профспілками України майже 20 років – до 1990- го. Саме в той час були практично перебудовані і розширені такі курорти, як Трускавець, Куяльник, Миргород, Крим, Мор­шин, Закарпаття та ін., значно розширена і зміцнена матеріаль­но-технічна база культурно-масових і спортивних установ.

Депутат Верховної Ради СРСР 9–11 скликань, Верховної Ради України 6–10 скликань. З березня 1990 року – на пенсії. У 1997–2002 роках – голова правління ДАСК «Укрінмедстрах». Мешкав у Києві. Помер 17 грудня 2004 року. Похований на Байковому кладовищі.

Нагороджений чотирма орденами Трудового Червоного Пра­пора, орденами Жовтневої революції та Дружби народів.

08.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання