« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «В УКРАЇНІ МАЄ БУТИ ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВИПЛАТИ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ: «В УКРАЇНІ МАЄ БУТИ ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВИПЛАТИ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ»

Федерація профспілок України виступає за ство­рення Фонду гарантування виплати заборгованості із заробітної плати. Про це Го­лова СПО об’єднань проф­спілок, Голова ФПУ Григорій Осовий заявив на прес- конференції, що відбулась 1 серпня в інформаційній агенції «ГолосUA».

У заході також взяли участь ди­ректор Українського інститу­ту аналізу та менеджменту по­літики Руслан Бортник та еко­номіст Всеволод Степанюк. Модера­тором прес-конференції був експерт Юрій Гаврилечко.

«Заборгованість із зарплати є одві­чною темою у ринковій економіці, тому що одні підприємства народжу­ються, а інші не витримують конку­ренції і зникають, – зазначив Голова ФПУ. – Інша річ, що держави, зокрема Європейського Союзу, створили ін­струмент захисту людини, яка не має постраждати внаслідок неплатоспро­можності підприємства-боржника. Це гарантійні установи, що виплачують заборговану працівникам зарплату».

Григорій Осовий наголосив, що Фонд гарантування виплати зарпла­ти виплачує працівникам заборгова­ність за 3–6 місяців і висуває претен­зії підприємству-боржнику. Такий фонд конче необхідний для сучасної України. І законодавчий акт про ство­рення такого закладу має бути розро­блений до грудня. Профспілковий лі­дер вважає, що такий фонд вже мож­на було б створити, якби при прийнятті рішення про зниження єдиного со­ціального внеску частину вивільнених коштів під­приємств направили у цей фонд.

Представників ЗМІ, звичайно, цікавила думка Голови ФПУ щодо ролі профспілок у вирішенні цієї актуальної та гострої проблеми. Як мають дія­ти профспілки – шляхом соціального діалогу з Урядом та роботодавцями чи шляхом більш ради­кальних дій, як-от акцій протесту, страйків?

Відповідаючи на це за­питання, Григорій Осо­вий зауважив, що в своє­му активі профспілки ма­ють багато інструментів. Це колективний договір, індивідуально-трудові та колектив­но-трудові спори, відстоювання прав членів профспілок профспілковою ор­ганізацією в судах, страйк.

«Ми ставимо питання, щоб у судо­вій системі була спеціалізація так званих трудових судів, – зазначив профспілковий лідер. – Нинішня сис­тема недостатньо орієнтована на розв’язання таких індивідуально-тру­дових спорів. Роботода­вець більш озброєний юридичною та кадро­вою службами захистити себе при невиплаті за­боргованості заробітної плати, ніж працівник, на боці якого стоїть лише профспілкова організа­ція (якщо вона є). Тому профспілки мають дія­ти, орієнтуючись на си­туацію: чи невиплата зарплати є зловживан­ням власника, чи тут ма­ють місце об’єктивні фактори? Виходячи з цього, профспілки оби­рають спосіб та форми боротьби за права пра­цівників».

Олексій ПЕТРУНЯ,

спеціально для «ПВ»

Фото автора

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ,

Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова Федерації профспілок України:

«Заборгованість із зарпла­ти є одвічною темою у ринковій економіці, тому що одні підприємства на­роджуються, а інші не ви­тримують конкуренції і зникають. Інша річ, що держави, зокрема Євро­пейського Союзу, створи­ли інструмент захисту людини, яка не має по­страждати внаслідок не­платоспроможності під­приємства-боржника. Це гарантійні установи, що виплачують заборговану працівникам зарплату».

 

УРЯД МАЄ ВИРОБИТИ ЦІЛІСНЕ БАЧЕННЯ РОЗВИТКУ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

Кабінет Міні­стрів дозво­лив додатково виділити 200 млн грн на ви­плату заробіт­ної плати шах­тарям держав­них шахт.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, відповід­не рішення було ухвалено на засі­данні Уряду 27 липня. Прокоментувати це рі­шення ми попросили Голову СПО об’єднань профспілок, Голову ФПУ Григорія Осового:

«Справді, ця підтримка сьогодні є вкрай на­гальною і необхідною. За даними профспілок, загальна сума заборго­ваності із зарплат шах­тарським ко­лективам ста­новить понад 500 млн гри­вень. Проте зрозуміло, що ці одноразові ін’єкції не ви­рішують про­блеми в ціло­му. Уряд має виробити ці­лісне бачення розвитку цієї стратегічної галузі еконо­міки, прове­дення структурних ре­форм, які об’єктивно назріли. Необхідно ви­значити спільне бачен­ня кардинальних ре­форм разом із проф­спілками, які діють у цій галузі, і подати на розгляд Уряду таку стратегію». Голова ФПУ наголосив, що по­передній Уряд займав­ся цим питанням. На розгляд Кабміну навіть було винесено програ­му структурних ре­форм і забезпечення розвитку галузі до 2018 року. На цей період мі­ністр енергетики про­сив державної підтрим­ки. На жаль, попередній Уряд на це не пого­дився. Таким чином, шахтарі не по­бачили свої перспективи, перспективи своїх підпри­ємств.

«Зараз Уряд по­вернувся до цього питання, – зазначив Гри­горій Осовий. – Такі програмні засади мають бути напрацьо­вані, розгляну­ті у профільно­му Комітеті та подані на роз­гляд під час за­сідання Уряду. У зв’язку з цим ще раз хочу наголосити на важливості соціаль­ного діалогу з проф­спілками, які зайняті у цій галузі, тому що кожна людина при ре­формуванні чи закрит­ті шахти має бути пра­цевлаштована».

05.08.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання