« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

КОМУ СУБСИДІЯ «НЕ СВІТИТЬ»?

КОМУ СУБСИДІЯ «НЕ СВІТИТЬ»?

Українцям все частіше від­мовляють у наданні субси­дій. Це не панічні плітки, а перевірені дані. Кількість відмов у наданні субсидії громадянам на оплату жит­лово-комунальних послуг порівняно з минулим роком зросла вдвічі. Себто кожен другий може не сподіватись на компенсацію.

У профільному міністерстві вва­жають такий показник логіч­ним і очікуваним. Міністр со­ціальної політики Андрій Рева заявив: «Кількість людей, що бажають отримати субсидії, зросла в чотири рази, а зростання відмов – в два рази. Це прийнятний показник».

Чиновники пояснюють: головна причина, через яку громадянам мо­жуть відмовити у наданні адресної державної допомоги – здійснення ве­ликої покупки на суму від 50 тис. грн і більше. Факт придбання «обнови», що коштує 2 тис. доларів, слід обов’язково задекларувати у відпо­відній заяві. До заяв комісія ставити­меться не просто уважно, а й прискі­пливо.

«Для з’ясування правдивості да­них соціальні інспектори звертають­ся до фіскальних служб. Усе відсте­жується й обчислюється. І відсоток відмов якраз пов’язаний з відповід­ними висновками комісій», – зазна­чили в Мінсоцполітики.

Експерт з питань енергетики Ін­ституту суспільно-економічних до­сліджень Оксана Короткевич не під­тримує таку позицію міністерства. На її думку, в Україні сьогодні немає цивілізованого механізму субсиду­вання, а діючі моделі – це просто роз­давання бюджетних коштів. Тож усю цю систему потрібно змінювати, пе­реконана аналітик.

На енергетичному ринку країни – легка паніка. Експерти прогнозу­ють шквал звернень за субсидіями з початком опалювального сезону. Тоді кількість відмов зросте ще від­сотків на 40. В Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України на замовлення профільного парламентського комітету здійсни­ли аналіз, наскільки населення може самотужки впоратись з таки­ми високими тарифами. За висно­вками науковців, за умови підви­щення тарифів і незмінного рівня доходів в опалювальний сезон 2016– 2017 років на субсидії претендувати­муть понад 70% домогосподарств. За приблизними підрахунками, на це знадобиться майже 75 млрд грн на квартал.

Вчені не прогнозують, скільком людям відмовлять в отриманні суб­сидій. Такого замовлення їм не над­ходило. Однак вони радять державі формувати таку політику доходів, за якої працююче населення не потра­плятиме до когорти нужденних і не стоятиме з простягнутою рукою до Уряду.

  • КОМЕНТАР

ЕЛЛА ЛІБАНОВА, ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ ДЕМОГРАФІЇ І СОЦІАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ:

«Ми перекладаємо тягар з тих, хто є бідним, на тих, хто начебто не має бути вразливим. Це по них б’є найбільше. Але в мене претензії до про­грами субсидій – вони погано стимулюють до економії. Ми фактично не привчаємо економити ані населення, ані постачальників послуг. Коли стіль­ки людей отримують субсидії, тут щось не так».

 

ПОБРАТИСЯ ЗА ДОБУ

Відтепер у шести містах України мож­на укласти шлюб протягом доби. Згідно з пілотним проектом Кабміну, такий сервіс буде надаватися в Марі­уполі та Сєвєродонецьку, Києві, Львові, Одесі та Херсоні. В останньо­му – для українських громадян з Кри­му, які могли б протягом доби виїхати, отримати свідоцтво про шлюб і по­вернутися. «Так позбудемося «ра­дянщини» та зайвих бюрократичних процедур», – заявив міністр юстиції Павло Петренко. І повідомив, що з на­ступного року така експрес-послуга пошириться на всю країну.

Експерти поки що досить стримано відре­агували на новації Мін’юсту. Єдине, що не викликає у них сумнівів, так це те, що така послуга буде дуже доречною у прифронтових містах. Та чи вплине це на міц­ність українських сімей, у аналітиків впевне­ності немає. Політолог Кость Бондаренко зауважив, що в УРСР існувала практика екс­прес-шлюбів. Та її довелося скасувати в 30-х роках минулого століття, бо вслід за екстре­ним укладанням шлюбу виникла величезна хвиля експрес-розлучень.

На переконання аналітика, слід спершу на за­конодавчому рівні передбачити можливість лише в певних випадках реєструвати шлюб за прискореною процедурою, і лише після цього вводити експрес-шлюби повсюдно.

«У законі має бути чітко прописано, хто і за яких обставин має право на екстрене одру­ження. Якщо парі потрібно, наприклад, швид­ко вирішити якісь майнові питання – це одне. А якщо, наприклад, 17-річні «Ромео і Джу­льєтта» потай від батьків захотіли одружити­ся, а потім це призводить до серйозних ката­клізмів усередині їх сімей – це вже зовсім інше. Поспіх у справі одруження не завжди корисний», – наголошує політолог.

Водночас сімейні психологи вважають, що деяким людям процедура реєстрації шлюбу за одну добу може, врешті-решт, допомогти зважитись на одруження. На їхню думку, саме через небажання вплутуватися в паперо­ву тяганину і так довго чекати реєстрації шлюбу багато людей взагалі не прагнуть одружуватись. При цьому експерти вважа­ють, що потрібно заснувати і експрес-розлу­чення, тому що іноді бюрократія необґрунто­вано затягує цей процес.

  • КОМЕНТАР

Ігор АЛЕКСЄЄВ, радник міністра юсти­ції, народний депутат України:

«Законодавство має відображати ті сус­пільні відносини, які виникли в державі. Ми хочемо просто це закріпити на зако­нодавчому рівні.

Це ще одна ініціатива, яка усуває бюро­кратію та черги, створює сприятливі можливості для громадян в отриманні послуг. Місцеві громади зацікав­лені у цій ініціативі. Ми сподіваємося, що вона буде успішною, а пілотний проект буде поширений і на інші міста. Ми бачимо успішне голосування з реєстраційних законів, реформи виконавчої служби, комплексного за­кону про судоустрій і статус суддів – це ті реформи, де є плідна співпраця і нормальний фаховий діалог між ви­конавчою та законодавчою гілками влади. А анонсова­ний законопроект про реєстрацію актів цивільного ста­ну – це та реформа, яка дуже необхідна країні, адже до­зволяє змінити архаїчну систему реєстрації актів цивіль­ного стану».

30.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання