« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЛАНЦЮГОВА РЕАКЦІЯ

ЛАНЦЮГОВА РЕАКЦІЯ

Нинішнього літа холодна вода населенню влетить у копієчку – НКРЕКП підвищи­ла тарифи для низки водоканалів на 5–50%. Відповідне рішення комісія ухвали­ла тиждень тому. Заступник директора департаменту з регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Соломка пояснив розбіжність у тарифах: в середньому по Україні холод­на вода подорожчає на 15%.

Обґрунтовуючи зростання та­рифів, пред­ставники укра­їнських водоканалів ка­жуть, що ціна зросла че­рез підвищену вартість електроенергії. Частка витрат на електроенер­гію становить 35% вар­тості послуги водопостачання. Забір води, підйом, очищення, зне­зараження, транспорту­вання, водовідведення – усе працює на елек­триці, намагаються пе­реконати постачальни­ки води. Проте в Націо­нальній комісії вважа­ють, що електроенергія – не головна причина підвищення, бо її част­ка в тарифі зросла неіс­тотно. І радять поста­чальникам звертати увагу на обсяги води та модернізацію обладнан­ня. Експерти погоджу­ються: багато води про­сто втрачається в ста­рих трубах. А компанії працюють на старому обладнанні, яке не заощаджує електроенер­гію. За їхніми даними, формула розрахунку та­рифу технічно правиль­на. До слова, розрахову­ючи формулу, фахівці взяли до уваги, що в Україні підвищилась мінімальна заробітна плата, тож не стали втрачати моменту, аби тут же не відщипнути.

Глава «Київводокана­лу» Дмитро Новицький не поділяє розпачу киян від чергового тарифного божевілля. «Мешканці, які сплачували 70 грн, будуть платити 90–100 грн. Погодьтесь, на тлі подорожчання теплової і електроенергії – це просто смішні цифри», – стверджує чиновник. Тільки киянам, так само як і мешканцям інших міст, не до сміху. Бо по­дорожчання холодної води тільки на перший погляд видається несут­тєвим. Справді, йдеться про 3–4 грн. Але якщо врахувати витрати води на всю сім’ю, а також нові розцінки на гарячу воду, удар по кишені буде відчутним.

Своєю чергою екс­перти «Київводокана­лу» наводять ще один «залізний» аргумент на користь подорожчання: один літр води високої якості, який вони поста­чають мешканцям бага­топоверхівок, коштує всього одну копійку. Тоді як ціна води з тих же кулерів коливається в межах від 70 коп. до 1 грн.

Якщо врахувати, що у вересні поточного та бе­резні наступного року в черговий раз підвищать ціну на електроенергію, нинішнє подорожчання холодного душу – не останнє. Рік тому, з 1 травня холодна вода в Києві подорожчала на 40% після того, як набра­ли чинності нові тарифи на електроенергію.


ЗА СПРОЩЕНОЮ ПРОЦЕДУРОЮ

Президент Петро Поро­шенко підписав зміни до Закону України «Про лі­карські засоби», в якому йдеться про спрощення державної реєстрації лі­карських засобів.

Глава держави назвав ухвалення закону неор­динарною подією, до якої країна йшла довгі роки. Нагадав, який спротив чинили спрощенню реєстра­ції монополісти ринку ме­дичних препаратів. Під час зустрічі з представниками громадськості Президент оптимістично заявив, що пе­рекривається ще один канал фінансування корупції в Україні.

До того ж, на переконання експертів медичної галузі, це посилить конкуренцію на внутрішньому ринку ліків.

Закон пройшов хоч і недо­вгий, але складний шлях. Іні­ціатива спростити реєстрацію ліків належить очільнику Уряду Володимиру Гройсма­ну. У Верховній Раді законо­проект зареєстрували ще 20 квітня. Однак досить швидко пацієнтські організації збаг­нули, що версію дерегуляцій­ного документа спотворено, тож відважились на акцію «Зруйнуймо фармацевтичну завісу». За результатами акції Прем’єр провів низку нарад з експертами та громадськіс­тю, наслідком яких став онов­лений текст законопроекту, в якому не лишилося місця ко­рупційним складовим.

Законом спрощено механізм проведення державної реє­страції (перереєстрації) лі­карських засобів, у тому чис­лі медичних імунобіологіч­них препаратів, визначених статтею 2 ЗУ «Про лікарські засоби», застосування яких в Україні допускається тільки після такої реєстрації.

Закон, що спрощує реєстра­цію ліків з розвинених країн в Україні, має зробити якісні ліки доступнішими. Термін реєстрації чи відмови у ній для усіх ліків скоротиться з 30 до 10 днів. А ліки, зареєстро­вані компетентними органа­ми США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, ЄС, дозво­лено реєструвати в Україні за спрощеною процедурою.

Яким чином такі лікарські засоби приноситимуть ко­ристь пацієнтам України та здешевлять їх витрати на лі­кування, поки що не дуже зрозуміло, кажуть експерти. Їх непокоїть та обставина, що відтепер допуск на ринок може отримати будь-який лі­карський засіб, зареєстрова­ний у країні ЄС, навіть за на­ціональною процедурою.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Ольга СТЕФАНИ­ШИНА, виконавчий директор БФ «Паці­єнти України»:

«Спрощення реє­страції для якісних ліків – це перший крок до того, щоб дерегулювати фар­мацевтичний ринок і зробити ліки справді доступними для українців. Ми споді­ваємося, що влада прибере бюрокра­тичні бар’єри, коруп­ційні складові та врешті-решт дерегу­лює ринок лікар­ських засобів».

Олександр САЄН­КО, міністр Кабіне­ту Міністрів Украї­ни:

«Голосування у Раді довело, що дерегу­ляція ринку ліків – це питання не полі­тичних дискусій, це питання життя та здоров’я людей. У законі ми макси­мально спростили процедуру реєстра­ції ліків задля того, щоб українські паці­єнти отримували якісні препарати вчасно».

Ганна ПОГОДАЄВА, експерт комітету охорони здоров’я Американської тор­говельної палати:

«Те, що сьогодні по­дається як епохаль­на подія, не є такою. Частково це було зроблено два роки тому, і це нічого не змінило для тих лю­дей, які платять за препарати в аптеках із своєї кишені. У ци­вілізованих країнах сплачують страхова компанія і частково держава».

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання