« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

Найтриваліші свята в Японії, або Як проводять вихідні дні найбільші трудоголіки в світі

Найтриваліші свята в Японії, або Як проводять вихідні дні найбільші трудоголіки в світі

  Коли четверо українських журналістів, які в переддень чергових роковин аварії на ЧАЕС торік були інформацій­ними партнерами семінару Японського проекту «Дякує­мо тобі, Україно!» (його про­вела асоціація «Фонд за без­пеку продуктів харчування та життя»), дістали запрошення відвідати Країну Вранішнього Сонця, здивуванню творчих працівників не було меж.

С емінар, нагадаємо, стосувався важливої теми як для україн­ців, так і для японців: у них же на архіпелазі з’явилася своя «чорнобильська зона» після аварії 2011 року на АЕС «Фукусіма-1». Інозем­ні гості в Україні ділилися досвідом, як ви­рощувати чисті від радіонуклідів харчові продукти навіть на заражених цезієм тери­торіях і як зберегти здоров’я, відмовившись від вживання в їжу лісових грибів та ягід, що активно накопичують «радіацію». А в Японії людям цікаво знати про заходи з по­долання наслідків атомної катастрофи в Чорнобилі – відповідні лекції запропонува­ли прочитати журналістам з Києва в містах Хіросімі й Нагасакі. Втім, про це має бути окрема публікація, а поки що – враження гостей від далекої країни, яку небезпідстав­но вважають населеною трудоголіками.

Іноземні колеги (фонд очолює Ковака Джунічі, редактор журналу) запропонували надзвичайно цікаву й насичену програму перебування. Особливістю її було те, що ми мали прибути до Японії 30 грудня, коли ді­лове життя в країні вже майже зупинялося. Пан Ковака так і написав нам наприкінці червня: «З 29 грудня по 3 січня (за винятком сфери обслуговування) японці не працюють. Зазвичай наприкінці року роблять приби­рання, а 1 січня, скуштувавши особливих страв, ідуть до синтоїстського храму (святи­лища). Японія стає несхожою на звичайну Японію. Ви побачите японців такими, якими їх не побачити зазвичай».

І дійсно, так і сталось. Уже 30 грудня в пе­реповнених вагонах токійського метрополі­тену ми мали змогу спостерігати, як місце­ве населення вирушило в передсвяткових справах уже не в традиційних для цієї краї­ни ділових костюмах з краватками, а в де­мократичному, переважно спортивному, вбранні. У вагонах підземки – тепло, сидін­ня навіть з підігрівом. Тут пасажирам з ді­тьми особливо комфортно, бо ж для них пе­редбачено спеціальні місця, на яких ще ма­ють право сидіти вагітні й інваліди. Решті ж пасажирів туди – зась. До речі, за 16 днів нашого перебування ми лише двічі були свідками, коли хтось зайняв ці спеціальні місця. Звільняючи їх, винуватці з поклоном вибачались, а ті, хто робив зауваження, ро­били це теж з легеньким поклоном і усміха­ючись. Взагалі за цей час ми лише раз почу­ли шум у вагоні метро, а прислухавшись, зрозуміли: так поводилися двоє нетверезих чоловіків і жінка, які з’ясовували стосунки російською мовою… Добре, що вони ви­йшли на наступній же зупинці під докірли­ві погляди пасажирів.

Того дня, 31 грудня, на площі перед стан­цією метро «Сібуя» в Токіо ми побували дві­чі. Вдень, коли тут було багато туристів і місцевих родин з дітьми (люди фотографу­валися коло відомої скульптури собачки Хатіко, яка є символом вірності й відданос­ті в Японії), і вдруге – після 23.00, коли на основному місці зустрічі Нового року в сто­лиці зібралися переважно туристи з різних країн світу та молодь.

За кілька днів, 4 січня, знайомий ще з ки­ївського семінару журналіст Сахара Цуто­му, вирушаючи за кермом власного мікро­автобуса до префектури Фукусіма, заува­жив: завтра зворотний шлях долатимемо довше. Пояснення тут одне: з-поза меж мега­поліса японці повертатимуться до своїх до­мівок. Початок 2019-го видався для багатьох тамтешніх жителів напрочуд щедрим на відпочинок, адже там, де графік роботи сприятливий, вихідні за вдалим збігом об­ставин тривали аж до понеділка 7 січня. Саме цей збіг ставив під загрозу й проведен­ня деяких запланованих робочих заходів де­легації журналістів і наших японських парт­нерів. Лише допомога співробітників По­сольства України в Японії та особистий авто­ритет Надзвичайного і Повноважного Посла України Ігоря Харченка сприяли тому, що 9 січня відбулася зустріч з мером Хіросіми Ка­дзумі Матсуї, а через день нас прийняв мер Нагасакі Томігіса Тауе. Відбулися й прес- конференції з місцевими журналістами, а в Нагасакі – ще й з власкорами провідних ЗМІ країни, акредитованих у мерії.

Ділові костюми з краватками на чолові­ках, строгі чорні сукні на жінках ми вже по­бачили в транспорті 7 січня в древній столи­ці Кіото – місті-побратимі Києва. Відтоді у вагонах метро чи коридорах офісів зустрі­чали сотні людей із зосередженим виразом обличчя, замисленим поглядом, але ж і з не­змінними привітними усмішками під час спілкування.

Вважається, що японці – справжні трудо­голіки. Тут заведено приходити на роботу щонайменше за півгодини до початку робо­чого дня й працювати 15–18 годин без пере­рви на обід. У японській мові навіть є спеці­альне слово «кароші», яке позначає… смерть від перевтоми. Щороку з цим діагно­зом помирають близько 10 тис. людей.

Закон про трудові стандарти в Японії ви­значає умови праці, тривалість робочого часу, надання відпустки. Остання, до речі, за­лежить від стажу роботи, але в цілому є дуже короткою. Отож лише від особистого ставлен­ня до власного здоров’я та способу життя, можна сказати, залежить доля людини.

Для японців важливо почуватися части­ною команди. Корпоративний дух, культу­ра співпраці задля досягнення результату, коректність у відносинах між співробітни­ками, самодисципліна й відповідальність, мабуть, і є визначальними в досягненні вра­жаючих результатів у науково-технічному прогресі країни.

ЛЮДМИЛА МЕХ,

ПРЕЗИДЕНТ ВБФ «ЖУРНАЛІСТСЬКА ІНІЦІАТИВА»,

СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ «ПВ»

ФОТО СЕРГІЯ ШЕВЧЕНКА

 

Центр соціальних послуг дає додаткову знижку на фітнес

Центр соціальних послуг – за здоровий спосіб життя і активний відпочинок. А тому з перших днів нового 2019 року продовжив роботу із за­лучення нових партнерів до програми «Соціаль­ний профспілковий квиток». Відтепер, за умо­вами програми, профспілчани Києва та області матимуть змогу займатися фітнесом і активно проводити дозвілля з додатковими знижками у семи фітнес-клубах мережі «СпортЛенд».


З окрема, в програмі беруть участь клу­би, розташовані за адресами:

• «СпортЛенд» Дарниця: просп. Соборності, 2/1-А (ТЦ «Дарниця»);

• «СпортЛенд» Лівобережна: вул. Микільсько-Слобідська, 1-А, ЖК «Микільський Град»;

• «СпортЛенд» Мінська: вул. Бережанська, 22;

• «СпортЛенд» Воскресен­ський: б-р Перова, 36 (ТРЦ «Квадрат NEO»);

• «СпортЛенд» Позняки: просп. Петра Григоренка, 23 (ЖК «Абрикос»);

• «СпортЛенд» Оболонь: вул. Маршала Малиновського, 12 (ТРЦ «Метрополіс»);

• «СпортЛенд» Троєщина: вул. Оноре де Бальзака, 91/29-А (ТЦ Квадрат).

Власники нових проф­спілкових квитків отрима­ють знижку 5% від вартості клубних карт мережі, в тому числі й від акційної ціни у поточному періоді.

Мережа фітнес-клубів «СпортЛенд» – це тренажер­ні зали, оснащені сучасним обладнанням, професійна лі­нія тренажерів Johnson Fitness і MATRIX, кардіотеа­три, студії групових про­грам, йоги та боксу, танцю­вальні та аеробні класи. А також масажні та космето­логічні кабінети, солярії, фітнес-бари та безкоштовні фінські сауни в кожній роз­дягальні.

ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

Клуб активного розвитку дитини – новий партнер програми

У 2019 році учасники програми «Соціаль­ний профспілковий квиток» з Києва та області, які прагнуть долучити до спор­тивного життя членів своєї сім’ї, зможуть оформити із знижкою клубну карту в київ­ському Kinder Club (просп. Петра Григоренка, 23, ЖК «Абрикос»).

Н овий клуб актив­ного розвитку ди­тини Kinder Club – це унікальний заклад, що пропо­нує великий вибір занять для дітей від 1 до 12 років за різ­номанітними фітнес- і розви­ваючими напрямами: гімнас­тика, акробатика, футбол, танці, хореографія, а також різні єдиноборства та бойові мистецтва.

Для всебічного розвитку творчих та інтелектуальних зді­бностей маленьких відвідувачів у клубі працюють кваліфіковані викладачі, тренери, вихователі, психологи, а також творча май­стерня. Для комфортного до­звілля малечі між тренування­ми є чудова ігрова кімната.

ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

06.02.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання