« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

Як звучить музика Європи?

Як звучить музика Європи?

  У липні 2018 року народна хорова капела «Дніпро» Київського національ­ного університету ім. Т. Шевченка представляла Україну на Міжнародному хоровому фестивалі ім. Гавріла Мусісецького у румунському місті Ясси та 36-му Міжнародному хоровому фестивалі в грецькому місті Превеза.

У румунському місті Ясси народна хо­рова капела «Дніпро» мала два кон­церти: у вишуканій бібліотеці універ­ситету Міхая Емінеску та стародавній православній церкві, де виступили багато церковних хорів з різних країн. Надзви­чайно тепло румунці зустрічали виступи хорової капели «Дніпро». Одні підспівували, інші підхо­дили після виступу й дякували за українську піс­ню. Особливо здивував дитячий церковний хор «Бранко» із сербського міста Ніш, який під час вечері виконав чотири пісні українською мовою, настільки добре вимовляючи українські слова, наче вони цю мову знають з дитинства!

Саме ж місто Ясси гомоніло старими трамва­ями, в яких ще збереглися дерев’яні сидіння й вузенькі столики між пасажирами, ліричними піснеспівами румунських хорів, від яких аж му­рашки по шкірі, тихим дзюрчанням мілководної річки Бахлуй, що протікає в середмісті, джазо­вими мелодіями вуличних музикантів. Навіть мова тамтешніх мешканців, якщо надто не до­слухатися, віддалено нагадує суміш україн­ських слів.

Подальший шлях пролягав транзитом через Болгарію – країну з мальовничою природою, ви­сокодуховною просторою й різноархітектурною столицею Софією, передзвонами столичних дзві­ниць, високими скелястими горами.

Знайомство з Грецією розпочалося з колорит­ного міста Салоніки. А вже наступного дня діс­талися до кінцевої точки маршруту. Місто Пре­веза – справжня перлина біля моря, із старим пор­том та активним нічним життям. Узагалі, лише після заходу сонця місто оживає. Денна спека змушує насолоджуватися відпочинком у прохо­лодних кав’ярнях та під парасолями на пляжі.

Цьогоріч 36-й Міжнародний хоровий фести­валь у м. Превезі приймав 25 країн-учасниць, се­ред яких – Колумбія, Угорщина, Чехія, Сербія, Німеччина, Польща, Естонія, Україна, Америка, Ізраїль, Болгарія тощо, загалом понад 2 тис. учасників з усього світу, і тривав чотири насиче­них конкурсних дні.

Організували фестиваль на найвищому рівні, залучивши до цього понад 150 волонтерів, які ак­тивно допомагали всім колективам вирішувати будь-які проблемні ситуації.

На самому фестивалі панувала тепла дружня атмосфера між хористами, керівниками, організа­торами, журі та волонтерами. Окремо хочеться від­значити професійність та неупередженість журі, члени якого дуже відповідально підійшли до оці­нювання конкурсантів, а своїми порадами поспри­яли колективам у подальшому творчому зростанні та вдосконаленні вокальної майстерності.

Незважаючи на високий рівень виконання багатьох хорів і, відповідно, неабияку конкурен­цію, народна хорова капела «Дніпро» привезла з гастролей почесне срібло одразу в двох номіна­ціях: «Змішані хори» (чоловічий та жіночий склад) та «Вільний вибір програми».

Під час гастролей трапився один цікавий ви­падок, пов’язаний із славетним твором Миколи Леонтовича «Щедрик», знаним у всьому світі. Саме хоровий осередок Університету Святого Володимира, як до 1918 року називався нинішній Київський університет ім. Т. Шевченка, вперше 102 роки тому виконав цей світовий шедевр під орудою самого Миколи Дмитровича Леонтови­ча. І зараз «Щедрик» є одним з творів-візитівок хорової капели. Проте не всі добре знають істо­рію. Тим паче українську. І от підходить до Іри­ни Душейко, художнього керівника хорової ка­пели «Дніпро», художній керівник жіночого хору Partners in Praise з Міннеаполіса (США) Джулія Фахей та й каже: «Ваша версія нашого хіта «Carol of the Bells» – просто фантастична! Нам дуже сподобалося!». І яке ж було здивуван­ня, коли американці дізналися, що цей хіт пер­винно – український, а твір в оригіналі має назву «Щедрик» і звучить в Європі та світі значно час­тіше таки українською мовою!

Окремо хочеться зазначити, що першість пе­реважно здобули ті хори, які кожен твір конкурс­ного виступу перетворили на справжній перфо­манс, де музика поєднувалася з рухами, переста­новкою хористів, використанням автентичних інструментів, майстерним володінням голосом, який передавав усі відтінки настрою – від траге­дії до радості.

Такий фестиваль дійсно диктує певний стиль хорового мистецтва в Європі й світі, де впродовж стількох десятиліть незмінними залишаються два критерії: затамований подих слухачів протя­гом усього виступу й захоплення від хорового спі­ву. І надзвичайно приємно, що Народна хорова капела «Дніпро» Київського національного уні­верситету ім. Т. Шевченка не одне десятиріччя тішить слухачів у різних куточках світу новими та найкращими творами українських композито­рів, які стали класикою і полюбилися багатьом.

Цьогоріч усі запрошуються на святкування 175-річчя хорової капели «Дніпро», що відбудеть­ся у Великій залі Музичної академії 3 грудня 2018 року о 19.00. Хористи Дніпра здивують не тільки акапельною музикою. Також планується виконання «Реквієму» Моцарта разом з хором Вільнюського університету, солістами Націо­нальної опери України та зведеним оркестром під керівництвом швейцарського диригента Сільвіо Вілера.

Часи змінюються, сторіччя минають, а хоро­ва капела «Дніпро» несе у співі радість і любов крізь віки…

ОЛЕКСАНДР КОЗИНЕЦЬ,

СПЕЦІАЛЬНО ДЛЯ «ПВ»

 


Гран-прі ансамблю народного танцю «Забава»

Народний аматорський колектив профспілок України – Ансамбль народного танцю «Забава» блис­куче переміг на Міжнародному фестивалі-конкурсі народного танцю «Козацькому роду нема пе­реводу» у м. Хмельницькому, який проходив у жовтні 2018 року в Хмельницькій обласній філармонії.

О рганізатор та засновник – дитяча студія Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармо­нії, керівник та директор фести­валю – Сергій Качуринець.

Мета фестивалю-конкурсу – створити для дітей та молоді атмосферу творчого спілкування, вия­вити нові таланти, ознайомити із зразками націо­нальної культури різних куточків України та на­родної хореографії інших народів, а також вихо­вувати молоде покоління в дусі відданості Бать­ківщині та українському народу через відроджен­ня національних і загальнолюдських духовних та моральних цінностей, зберегти і популяризувати звичаї та обряди українського козацтва.

У фестивалі брали участь понад 25 танцюваль­них колективів з усіх куточків України, а також колективи з Китайської Народної Республіки.

На суд журі було представлено три хореографіч­них композиції з діючого репертуару ансамблю: «Дівочий козачок», «Ніжинські забави», «Гопак».

У номінації «V вікова категорія» учасники ан­самблю «Забава» змагалися з колективами Наці­онального педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Миколаївської філії Київського національного університету культури і мис­тецтв. Колектив настільки вразив членів журі та глядачів артистизмом, рівнем хореографічної підготовки, що отримав найвищу нагороду фес­тивалю-конкурсу – Гран-прі!

Вітаємо всіх учасників та керівника ансамб­лю з перемогою, бажаємо творчого зростання та подальших перемог!

ВІТАЛІЙ КОПИШ,

М.ЧЕРНІГІВ

19.11.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання