« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

ГРИП ВІДСТУПАЄ

ГРИП ВІДСТУПАЄ

Офіційно оголошено, що в Україні завершилась епі­демія грипу та гострих респіраторних інфекцій.

За словами виконуючого обов’язки голови Держав­ної санітарно-епідеміоло­гічної служби Святослава Протаса, у жодному з регіонів не­має перевищення так званого по­рогового рівня епідемзахворю­вання. Тільки в окремих районах зберігається підвищений рівень захворюваності. Зокрема, у 56 на­вчальних закладах України досі не відновлено навчання.

За даними Міністерства охоро­ни здоров’я, епідемія грипу три­вала в країні 4 тижні і забрала життя 326 осіб. Це лабораторно підтверджені летальні випадки від свинячого гри­пу. Загалом було за­реєстровано майже 4 млн хворих на грип та ГРВІ.

Епідемія грипу цієї зими посунула на задній план усі інші проблеми, ко­трих в сфері нашої охорони здоров’я ви­стачає. Ситуацію з епідемією усклад­нила й потужна хви­ля паніки довкола грипу. Люди не дові­ряли офіційній статистиці, поши­рювали чутки про тисячі смер­тей, про вакцини, які ніде в світі не використовуються, а Україна їх закупила за великі гроші.

З вакцинацією населення за­вжди були проблеми. Нинішньо­го сезону – особливо. З початку епідсезону вакциновано лише 125 тис. осіб, що становить 0,3% загальної кількості населення. Водночас в Україні нараховуєть­ся 9 млн осіб, які підпадають під визначення «група ризику», тобто потребують обов’язкового ще­плення від грипу.

Грип такого штаму виник 2009 року. Тоді він набув пандемічно­го стану. Впродовж 6 місяців по­ширився на більш ніж 200 країн світу. В історії Всесвітньої органі­зації охорони здоров’я це було найшвидкіше поширення грипу. Тоді також уперше в історії ВООЗ було оголошено найвищий рівень пандемії. Але з 2010 року цей штам став звичайним сезонним. Відтак настороженість до нього дещо ослабла. І серед українців також. Причому найбільше ви­падків захворювання на грип фік­сували саме в тих регіонах, які епідемія 2009 року оминула.

Велика кількість летальних випадків серед українців, на пере­конання медичних експертів, пов’язана з низьким рівнем дові­ри до Уряду. Коли у населення низький рівень довіри до вико­навчої влади, автоматично це по­ширюється й на офіційну медици­ну. Населення вдається до народ­них методів лікування і до ліка­рів звертається зазвичай тоді, коли і народна, і офіційна меди­цина безсилі. Далася взнаки й ма­теріальна скрута українців. Тради­ційний набір пре­паратів від грипу коштував ниніш­нього сезону не менше 500 грн, що не кожному по кишені.

Медики ж попе­реджають, що в Україні можливі друга та третя хви­лі розвитку епіде­мії ГРВІ та грипу, в тому числі А/Н1N1.

 

НОВІ ГАЗОВІ НОРМИ

Кабінет Міністрів вирі­шив установити норму споживання газу для побутових спожива­чів, у яких не встановлено лі­чильники, на рівні 4,4 кубо­метра на людину. Міністр енергетики Володимир Дем­чишин повідомив, що в квіт­ні 2015 року норму знизили з 6 кубометрів до 3, але це рі­шення скасували в судах за позовами облгазів.

Чому Уряд зупинився на по­значці 4,4 кубометра газу на людину? Узяли середнє зна­чення, пояснив міністр. Бо, за його словами, реальна норма споживання протягом опалювального сезону ближ­че до 6, а в неопалювальний – менше 3.

На засіданні Уряду Прем’єр- міністр Арсеній Яценюк за­пропонував скасувати поста­нову № 619 від 1996 року, в якій було прописано норму 6 кубометрів, і прийняти нову – з нормою 4,4 кубометра.

«І тоді протягом 2 тижнів до моменту забезпечення всіх споживачів України лічиль­никами природного газу вне­сти розбивку по нормах для кожного окремого облгазу, і всі відразу заметушаться і швидко почнуть ставити лі­чильники», – сказав він.

За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, він має на­мір підписати цю постанову відразу після погодження Мінфіном. Своєю чергою мі­ністр фінансів Наталія Яресь­ко попросила надати їй 24 го­дини на погодження.

У квітні 2015 року Уряд вдвічі знизив нормативи споживан­ня газу для населення без лі­чильників. Якщо раніше нор­матив споживання газу домо­господарств, які використо­вують тільки газову плиту за наявності центрального опа­лення, становив 6 куб. м/міс на одну людину, то після зни­ження − 3 куб. м. Для домо­господарств з плитою і без центрального опалення нор­матив було знижено з 9 до 4,5 куб. м, а з плитою та водо­нагрівачем − з 18 до 9 куб. м. Цю постанову було оскарже­но судом. Нині, заявляють у Кабінеті Міністрів, треба оперативно прийняти іншу постанову, яка дозволить врегулювати це питання.

Поки що обласні газопоста­чальні компанії мають намір виставляти платіжки за став­кою 6 кубометрів на людину.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Дмитро МАРУНИЧ, директор Інституту енергетичних дослі­джень:

«Малозабезпеченим сім’ям доведеться компенсувати опла­ту за газ, спожитий понад норму, із своєї кишені. Раніше в лю­дини було, грубо ка­жучи, 6 куб. м, і на цей розмір нарахо­вувалася субсидія. Тепер цей обсяг об­межиться на 3 куб. м. Для тих, хто отри­мує субсидію, це, звісно, погано».

Олександр САВ­ЧЕНКО, економіст, колишній заступник голови Нацбанку:

«Вартість газу для населення могла б бути іншою, якби влада провадила ро­зумну політику та реальні реформи в цій галузі. Уряд не зацікавлений у зде­шевленні енергоно­сіїв для населення. Завдяки високим ко­мунальним плате­жам він хоче напо­внити бюджет і за­латати всі діри в ньому».

Марія ЯКОВЛЕВА, член колегії Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, експерт з енергетики та газу:

«Щоб встано­вити індивідуальні лі­чильники газу всім споживачам, необхід­но 8 млрд грн. Однак бюджет на лічильни­ки не критичний, по­рівняно з 46 млрд за­планованих субсидій. Якби впроваджува­лись реальні рефор­ми, питання повсюд­ного встановлення лі­чильників постало б іще 2 роки тому».

05.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання