« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

«УНІВЕРСАЛЬНІ СОЛДАТИ» ТВі. Ведучі каналу ТВі: «Ми відрізняємося ексклюзивною інформацією та інформативними гостями»

«УНІВЕРСАЛЬНІ СОЛДАТИ» ТВі. Ведучі каналу ТВі: «Ми відрізняємося ексклюзивною інформацією та інформативними гостями»

Андрій Годованець і На­талка Лятуринска – про «наскрізний» ефір, втому від політики, люстрацію журналістів і безцінність ексклюзивів

– Якими якостями, на ваш по­гляд, має володіти телеведу­чий? Це «універсальний сол­дат» чи «вузькопрофільний спеціаліст»?

Андрій: «Універсальний сол­дат», звісно ж. Але у наш час інформаційних технологій по­няття «універсальний солдат» вимагає працювати у своєму сегменті понад 8 годин на добу. Ти вранці встаєш – перегляда­єш стрічку новин. Упродовж дня ти маєш звичний робочий режим. Увечері приходиш до­дому – відстежуєш, що сталося за останні кілька годин, і готу­єшся до завтрашнього дня. А якщо врахувати, що новини бе­реш не лише з українських джерел, а й Reuters, CNN, BBC тощо, то робоче навантаження справді значне. У якийсь мо­мент ти розумієш, що не жи­веш, не насолоджуєшся жит­тям, а працюєш. Це стає твоєю повсякденністю. Інколи навіть важко відрізнити роботу від відпочинку. (Сміється). Хоча багатьом такий стиль цілком підходить. Мені він теж імпонує.

Наталка: Я на сто відсотків упевнена, що це «універсаль­ний солдат». Ведучий має розу­міти весь процес створення но­вин. Я свого часу була й журна­лістом, і редактором, і гостьо­вим редактором. Це дуже допо­магає швидко орієнтуватися в ситуації, дає розуміння того, як можна подати певний матері­ал, де взяти коментарі. Веду­чий, мені здається, ще має вмі­ти швидко реагувати на зміну подій – коли, наприклад, під час випуску новин актуаль­ність новини змінюється на­віть протягом одного ефіру.

– Що, на ваш погляд, потрібно зробити, аби інформаційна служба ТВі почала реально конкурувати з великими теле­каналами?

Андрій: Складно відповісти. Якщо ми навіть не маємо ре­сурсів, аби відправити свою знімальну групу у Крим, то як ми можемо конкурувати з кана­лами, де не бракує фінансуван­ня? Крім того, у нас бракує журналістів. На інших каналах окремі групи знімають цікаві, аналітичні матеріали. Це по­требує багато часу, тож ми сво­їм ресурсом поки можемо хіба що покривати основні, повсяк­денні теми, але не «лізти» у глибоку аналітику.

Наталка: Конкуренція – це до­бре. Але у випадку з ТВі нам потрібно йти власним шляхом. Мені здається, що ТВі має влас­ного глядача і зайняв свою нішу. Зараз нам не потрібно бігти за кимось, а звертати ува­гу на удосконалення власного продукту: підвищувати профе­сійний рівень, отримувати яко­мога більше ексклюзиву і вмі­ти його подавати глядачеві.

– Які ваші враження від на­скрізного ефіру, який запрова­див ТВі? Чи не нівелює ця ідея інформаційну складову теле­каналу?

Андрій: Проект щойно розпо­чався, тож складно давати оцінку після одного тижня ро­боти. Але в цілому мені подоба­ється. Пересічний глядач дізна­ється чимало корисної інфор­мації. Ми запрошуємо цікавих гостей, намагаємося приверну­ти увагу глядача ексклюзивни­ми матеріалами. Такий проект давно потрібен був на каналі. Тож з точки розвитку, «наскріз­ний» ефір є важливим доповне­нням до сітки мовлення і аж ніяк не суперечить інформацій­ному позиціонуванню.

Наталка: Ідея гарна. Наскріз­ний ефір якраз насичує інфор­маційну складову. Головне – мати цікавих гостей і постійно подавати свіжу інформацію. Я бачу, як працює редакторський склад «ТВого дня». («ТВій день» – так називається денний «наскрізний» ефір ТВі – Ред.). Дівчата молодці – як бджілки постійно щось шукають, когось запрошують. Та й режисерам, операторам постійно треба бути в тонусі. Звісно, молодці і колеги-ведучі ефіру.

– Чим, на ваш погляд, ТВі має відрізняться від решти україн­ських каналів в умовах, коли практично всі ЗМі почали по­давати більш-менш об’єктивну інформацію?

Андрій: З приходом опозиції до влади ми втрачаємо ту нішу, яку займали свого часу. Тож потрібно переформатовувати­ся, шукати ексклюзиви, яких не буде на інших каналах. Але знову ж таки, все це потребує потужніших, ніж у нас є, ресур­сів, фінансування тощо.

Наталка: Я працювала на різ­них каналах і мене тішить, що на ТВі від мене не вимагають подавати інформацію так, як комусь вигідно. Відрізнятися ми маємо ексклюзивною ін­формацією та інформативними гостями.

– Чи потрібна люстрація жур­налістів, котрі до революції «обслуговували» владу?

Андрій: Журналіст це насампе­ред – об’єктивність. Це як у владі – ти міністр, депутат чи суддя, ти повинен служити лю­дям. А якщо ти «продався» за гроші, то до тебе застосовують люстрацію. Так само і з журна­лістами. На нас лежить не мен­ша відповідальність – ми фор­муємо думку глядачів. Тож я вважаю, що журналіст, продав­шись одного разу за гроші, більше не має працювати у цій сфері.

Наталка: Мені важко відпові­сти на це запитання. Я думаю, що кожен має пройти персо­нальну люстрацію. Ті, хто не міг працювати в умовах контролю і тиску, пішли. І пра­вильно зробили. А ті, хто рані­ше співав оди владі Янукови­ча, а зараз змінили свою рито­рику, нехай відповідають самі за себе і перед своїм гля­дачем.

– На ваш погляд, чи довго збе­рігатиметься підвищена увага аудиторії до політичних подій у країні та чи виправдане пе­реформатування каналу в сус­пільно-інформаційний? (Рані­ше генпродюсер каналу Ва­дим Гарнаєв ставив перед со­бою завдання робити ТВі більш розважальним).

Андрій: Увага до політики українцям була притаманна за­вжди. Коли влітку минулого року я повернувся в Україну, то помітив, що українці добре обі­знані з політичним життям країни. Вони можуть дискуту­вати з тобою на безліч тем, по­тім аргументувати все це і ро­бити свої аналітичні висновки. Але останні кілька місяців були надто насиченими. Гадаю, люди змучилися від усього цьо­го. Зараз їм, окрім політики, потрібне щось на противагу.

Наталка: На мою думку, рішен­ня про наповнення нашого ефі­ру більш серйозним контентом – крок правильний. На жаль, наше суспільство надто заполі­тизоване, та й події останніх місяців не дають розслабитися. В автобусах, метро, на вулиці – повсюди розмови лише про внутрішню і зовнішню політи­ку. Деякі телеканали навіть по­закривали розважальні форма­ти, бо ті не мають відповідних рейтингів. Це свідчить про за­цікавленість аудиторії. Зараз на часі політика.

  • ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!

Чи бажаєте ви дивитися більше телевізійних каналів за ті самі гроші, що сплачуєте зараз? Якщо у вас аналогове, а не кабельне телебачення, зробити це доволі просто.

Увімкніть телевізор. На пульті натисніть кнопку «Meню», тоді виберіть опцію «Пошук / Налаштування каналів». При цьому тип підключення потрібно вибрати «Аналоговий», а вид по­шуку каналів – «Автоматичний». Після завершення пошуку у вашому списку з’явиться велика кількість каналів, про доступ­ність яких ви навіть не підозрювали, у тому числі й канал ТВі.

06.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання