« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Суспільство

Формула українського економічного дива

Формула українського економічного дива

 Нещодавно в Ялті відбув­ся міжнародний саміт (Ялтинська європейська стратегія (YES), в якому взяли участь близько 200 представників політич­них, ділових і громадсь­ких кіл з понад 20 країн світу. Його учасники обго­ворювали можливість повторення в Україні еко­номічного успіху Грузії, країн Південно-Східної Азії та Центральної Єв­ропи, які за короткий пе­ріод стали лідерами ре­гіону. Експерти й еконо­місти зі світовим ім’ям, єврочиновники, а також вітчизняні політики та бізнесмени розмірковували над питаннями, на чому має будуватися ук­раїнське економічне диво і чому його досі не відбулося.

 Зокрема, колишній заступник глави уряду Росії, екс-міністр фінансів Олексій Кудрін за­значив, що в Україні є аб­солютно всі економічні, природні та людські ре­сурси, щоб ставити перед собою амбітні завдання. «У даному випадку Украї­ні потрібно подолати слаб­кості, знайти внутрішні сили – виявити політичну волю, набути професіона­лізму», – сказав він.

У свою чергу, комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле вважає, що завдання Укра­їни полягає в тому, щоб створити прозору, засно­вану на певних правилах систему, яка б стимулюва­ла інвестиції і торгівлю, а також знизила рівень ко­рупції. «Реформи необхід­ні в багатьох галузях сус­пільного життя – судовій, митній та податковій сис­темах, а також в різних секторах, таких як тран­спорт, політика в сфері конкуренції та підприєм­ництва», – наголосив Фюле.

Професор економіки, банкір, який отримав Но­белівську премію миру за розвиток мікрокредиту­вання в Бангладеш, Му­хаммад Юнус упевнений, що для економічного руху вперед Україні варто зосе­редитися на створенні ін­ститутів, що вирішують соціальні проблеми, які сьогодні хвилюють сус­пільство і сповільнюють економічний прогрес.

«Особливо слід подбати про молодь. Саме в ній зо­середжений величезний запас креативності, ентузі­азму та драйву, здатних змінити суспільство на краще. Відкритість еконо­міки, що означає розши­рення зобов’язань і взаємо­відносин з іншими країна­ми, також може зіграти роль двигуна. Застосовую­чи ідеї і кращий практич­ний досвід з усього світу, можна вирішити багато со­ціальних проблем, які гальмують розвиток еконо­міки», – сказав він.

Професор Гарварда, ав­тор книги «Сходження гро­шей: історія фінансів сві­ту» Найл Фергюсон вважає, що для процвітання недо­статньо лише відкрити ринки для вільної торгівлі, віддати в приватну влас­ність держкорпорації і усу­нути жорсткі регуляторні норми. Країна має також поліпшувати свої інститу­ти. Це означає гарантію права власності, забезпе­чення верховенства закону для всіх громадян, подо­лання корупції, яка охопи­ла всі колишні радянські республіки. Крім того, Україна має величезний потенціал у сфері сільсько­го господарства і природ­них ресурсів, на які сьогод­ні існує величезний попит. «Той факт, що Україна за­лишається серед найбідні­ших країн Європи, є свід­ченням того, що ще багато слід зробити для модерні­зації її політичних та еко­номічних інститутів, а та­кож економічної політи­ки», – зазначив Найл Фер­гюсон.

Водночас Президент України Віктор Янукович у своєму виступі на саміті наголосив, що наша держа­ва може стати одним із сві­тових та економічних ліде­рів у посткризовому світі разом з іншими країнами: «Україна має унікальну можливість увійти в число лідерів світової економіки в найближче десятиліття». Проте, як зазначив Прези­дент, це можливо за умови здійснення реформ і ради­кальних трансформацій економіки, соціальної та гуманітарної сфери. За його словами, в найближ­чому десятилітті лідерство отримають «країни зерна і води», тобто ті, які мають великі продовольчі ресур­си і розвинений агросек­тор.

Представник україн­ської влади зазначив, що ключовими завданнями для країни є створення комфортного клімату для інвесторів, забезпечення права власності, боротьба з корупцією, дотримання верховенства права.

Зі свого боку, Федерація профспілок України розро­била проект «Дорожня кар­та входження України в топ-20», який у першому півріччі 2012 року був ши­роко презентований та на­правлений центральним органам виконавчої влади для використання в підго­товці прогнозних і про­грамних документів еконо­мічного і соціального роз­витку України на середньо­строковий період. Зазначе­ний проект спрямований на пошук шляхів для вхо­дження України до групи найбільш економічно роз­винених країн світу, що, в свою чергу, сприятиме роз­витку економіки, ринку праці та соціальної сфери, досягненню високого рівня та якості життя україн­ського суспільства.

Головною темою 9-ї Ял­тинської щорічної зустрічі («Український Давос») були ключові трансформа­ції, які вже сьогодні фор­мують майбутнє глобаль­ного світу. Дискусії велися навколо майбутнього сві­тової економіки, питань нового світопорядку та без­пеки, можливих моделей розвитку капіталізму. Осо­блива увага приділялася ролі інновацій та лідерства в трансформації економіки та суспільства. Також се­ред тем обговорення – май­бутнє Європейського сою­зу, енергетичні проблеми, внутрішні й зовнішні ви­клики, що постають перед Україною.

Вікторія ОКАРА-ПРАВДЕНКО,

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

Підготовлено за матеріалами журналу «Кореспондент»

 

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання