« на головну 19.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

За укол від перемоги

За укол від перемоги

13–14 квітня столиця України приймала чемпі­онат світу з фехтування. Упродовж двох днів під да­хом найбільшої критої спортивної арени країни – київського Палацу спор­ту 148 спортсменів з 25 країн світу виборювали нагороди змагань.

У рік Олімпійських ігор чемпіонат світу проводить­ся серед команд у тих видах зброї, які не входять до програ­ми Олімпіади. Цього разу це шабля жіноча та шпага чоловіча. У чоловіків-шпажистів були представ­лені 23 команди, в жіночій шаблі претендували на нагороди 14 команд.

Головні наші сподіван­ня покладалися на золо­тий олімпійський квартет пекінського зразка в скла­ді Ольги Харлан, Олени Хомрової, Галини Пундик та Ольги Жовнір. Аби діс­татися фіналу, нашим ді­вчатам довелося спочатку схрестити шаблі в чверть­фіналі із суперницями з Польщі. У підсумку госпо­дарки змагань тріумфува­ли з рахунком 45:40. А вже в півфіналі на українок че­кала зустріч із іменитіши­ми суперницями – амери­канками, де роль «першої скрипки» грає легендарна Меріел Загуніс. Утім, пере­фразовуючи відоме вітчиз­няне прислів’я, гуртом і Загуніс бити легше. Тож Харлан і К° здобули пере­могу над «зірково-смугастою» збірною (45:41) і, та­ким чином, отримали пра­во битися за золоті нагоро­ди чемпіонату.

У вирішальному поє­динку суперницями «синьо-жовтих» стала збір­на Росії. Саме з росіянка­ми останніми роками в нас триває запекла боротьба у цьому виді програми, тож спортсменки добре знали одна одну. А лідери ко­манд – Ольга Харлан і Со­фія Велика – майже на кожному турнірі високого ґатунку схрещують шаблі одна з одною.

Фінал змагань з фехту­вання на шаблях серед жі­нок став справжньою окра­сою чемпіонату. До остан­нього уколу доля золотих нагород залишалася неви­значеною. Попервах зусил­лями лідера нашої збірної українки повели в рахун­ку, але вже в середині ко­мандного двобою вперед вирвалися росіянки. Хар­лан взялася рятувати ста­новище і знову повернула лідерство господаркам турніру. Її почин підтри­мала було Олена Хомрова, яка в протистоянні з Софі­єю Великою повела в ра­хунку, але кінцівку своєї дуелі Хомрова змазала, до­зволивши росіянкам знову вирватися вперед.

Надалі напруга матчу наростала по висхідній, до­поки в очній дуелі не зі­йшлися лідери збірних. Ольга Харлан майже дове­ла матч до перемоги, але… Трохи нашій олімпійській чемпіонці не вистачило чи то талану, чи то віри у влас­ні сили, чи то суддівської прихильності. За рахунку 44:43 на користь наших ді­вчат Харлан намагалася відпрацювати аж надто обережно, натомість Вели­кій втрачати було вже ні­чого, тож вона зрівняла ра­хунок. У наступній сутичці судді не віддали очко жод­ній із суперниць і призна­чили перегравання. В яко­му вирішальний укол арбі­три зарахували росіянці…

Тож росіянки з міні­мальним рахунком (45:44) обіграли українок і вибо­роли «золото» чемпіонату світу. У «втішному» фіна­лі американки не залиши­ли італійкам жодного шансу на бронзові нагоро­ди, здобувши впевнену пе­ремогу 45:36.

Натомість наша чоло­віча збірна з фехтування на шпагах у складі Дми­тра Карюченка, Анатолія Герея, Максима Хвороста та Богдана Нікішина, на жаль, поборотися за меда­лі на «домашньому» чем­піонаті світу не змогла. Українці в першому ж ра­унді змагань поступилися голландцям – 39:45. У цій дисципліні перемогу свят­кували американці, які в фіналі перемогли шпа­жистів Франції (44:37). У боротьбі за «бронзу» зі­йшлися італійці з угорця­ми, й останні доволі легко здолали апеннінців (45:37). До речі, наступний чемпі­онат світу прийматиме якраз столиця Угорщини Будапешт у 2013 році.

 

НАГОРОДИ З ШАНХАЯ

У китайському Шанхаї на першому етапі Кубка світу зі стрільби з лука українці здобули нагороди в індивіду­альній та командній першості. Дмитро Грачов в інди­відуальному заліку здобув срібну нагороду, а в командно­му українські «робінгуди» фінішували на третій сходин­ці п’єдесталу пошани.

В індивідуальних змаган­нях у стрільбі з класично­го лука українець Дмитро Грачов поступився лише переможцеві останніх двох фіналів Кубка світу американцю Бреді Еллісо­ну. Третій результат пока­зав представник Малайзії Чен Чу Сян.

А от у командній першості Дмитро разом із колегами по збірній Маркіяном Івашком і Віктором Руба­ном здобули «бронзу». У боротьбі за третю сходин­ку п’єдесталу пошани наші хлопці перестріляли корейських лучників – 221:217. Причому варто зазначити, що досі в очних зустрічах суперни­ків перевага була на боці азійської дружини. По­первах наші хлопці пове­ли в рахунку, але корейці після другої перестрілки зрівняли рахунок – 108:108. Але в наступному підході до стрілкової лінії українці відправили су­перників у нокдаун, прак­тично суціль вибиваючи десятки. Корейці в остан­ній спробі дещо скороти­ли різницю в очках, однак посунути «синьо-жовту» дружину з бронзової схо­динки п’єдесталу пошани так і не спромоглися. Чем­піонами стала команда США, «срібло» дісталося французам.

Жіноча збірна України в складі Юлії Захарченко, Катерини Палехи і Лідії Сі­ченікової зупинилася за крок до медалі. У «втішно­му» фіналі наші дівчата боролися з господарками змагань. Досі суперниці шість разів зустрічалися на змаганнях найвищого рівня, і лише минулого року на універсіаді пере­мога залишилася за нами. На жаль, не вдалося укра­їнкам підправити невтіш­ну статистику і в Шанхаї. Їх провальний старт дозво­лив китайським лучницям отримати впевнену пере­могу (217:206), а відтак і завоювати «бронзу».

 

 

ПЕТЕРБУРЗЬКА «БРОНЗА» НІКІТІНА

У російському Санкт-Петербурзі завершився чемпіонат Європи зі стрибків на батуті, подвій­ному міні-трампі та акробатичній доріжці.

На цих континентальних змаганнях уперше розігру­вали нагороди одночасно дорослі, молодь та юніори. Турнір у Петербурзі засвід­чив, що в Україні підростає гідна зміна нинішнім спор­тивним героям. Так, жіноча команда була третьою на акробатичній доріжці, а ко­манда українських юніорок тріумфувала в стрибках на батуті. У цьому ж виді про­грами Ганна Тарновська стала бронзовою призер­кою чемпіонату Європи, а от у змаганнях на батуті се­ред спортсменів віком до 21 року одразу дві українки зійшли на п’єдестал поша­ни: «золото» отримала Ва­лентина Ляховська, «брон­зу» – Діана Ключник.

Головна ж наша надія – олім­пійський чемпіон Юрій Нікі­тін в індивідуальних стриб­ках набрав 59,320 бала і став бронзовим призером чемпі­онату зі стрибків на батуті. Перше і друге місця на п’єдесталі пошани здобули господарі змагань – росіяни Дмитро Ушаков (60,305) і Микита Федоренко (59,510).

 

ІЗ ЦЗІБО – ІЗ «ЗОЛОТОМ» ТА «СРІБЛОМ»

У китайському Цзібо відбувся четвертий етап Кубка світу зі спортивної гімнастики.

Наші спортсмени поверта­ються додому з двома наго­родами. Золоту медаль в опорному стрибку виборов Ігор Радівілов, який у під­сумку набрав 16,125 бала. Другим у цій вправі фінішу­вав американець Стів Ле­жендр (15,687), третім – ру­мун Флавіуш Коці (15,512).

А от у змаганнях на попере­чині Микола Куксенков до найвищої сходинки п’єдесталу пошани не дотягнув. Із сумою 15,375 бала наш атлет програв 0,9 бала господарю змагань, чемпіону світу 2010 року Чжану Ченлуну. «Брон­зу» здобув канадець Джек­сон Пейн (14,850).

 

 

ІТАЛІЙСЬКА «БРОНЗА» РІЗАТДІНОВОЇ

Італійське місто Пеза­ро приймало другий етап Кубка світу з ху­дожньої гімнастики.

Змагання зібрали представ­ницький склад учасниць. Але й на тлі іменитих конку­ренток не загубилася наша Ганна Різатдінова. Українка в багатоборстві посіла по­чесне сьоме місце, а от у вправах із м’ячем навіть пробилася на п’єдестал по­шани! З результатом 28,050 бала Ганна була третьою. А тріумфувала в цьому виді програми (утім, як у багато­борстві) олімпійська чемпі­онка Євгенія Канаєва з Росії (28,950). «Срібло» також в активі росіянки Дар’ї Дми­трієвої (28,850).

Сторінку підготував Володимир ПОЛЄТАЄВ, спеціально для «ПВ»

24.04.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання