« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спорт

Визнання і шана переможцям

Визнання і шана переможцям

Володимир ПОЛЄТАЄВ

спеціально для «ПВ»

 На зламі років при­йнято визначати й відзначати кращих. Тож Асоціація спор­тивних журналістів України (АСЖУ) про­вела традиційний, тринадцятий за лі­ком, конкурс «Під­сумки спортивного року». Уньому взя­ли участь 538 фа­хівців з України, а також ті, хто живе та працює за кор­доном. Масштаб­не опитування дало змогу виявити най­більш знакові, на думку профільних «акул пера», спор­тивні події 2012 року та найкращі команди, спортсме­нів і тренерів.

Рік, що минув, виявив­ся надзвичайно наси­ченим і багато в чому успішним для спор­тивної України. Стар­тувавши в січні в австрій­ському Інсбруку першою зимовою юнацькою Олімпі­адою, він продовжився чу­дово організованим і прове­деним на високому рівні фі­нальним турніром чемпіо­нату Європи з футболу, а вершиною його були ХХХ літні Олімпійські ігри в Лондоні. Там українські ат­лети виступили у цілому гідно, здобувши в гострому суперництві 20 медалей (6 золотих, 5 срібних і 9 бронзових). Усі олімпійці, які брали участь у головних змаганнях сучасності, за­слуговують на добрі слова. Та все таки особливо слід відзначити тих, хто приніс Україні медалі найвищого ґатунку. Це Яна Шемякіна (фехтування), Василь Лома­ченко та Олександр Усик (бокс), Олексій Торохтій (важка атлетика), Юрій Че­бан (каное) та жіноча чет­вірка парна у складі Яни Дементьєвої, Анастасії Ко­женкової, Наталії Довгодь­ко та Катерини Тарасенко (академічне веслування).

Більшість із них потра­пили до складеної журна­лістами ТОП–10 кращих спортсменів України 2012 року. В цілому вона вигля­дає так:

Яна Шемякіна (фехтування)

Василь Ломаченко (бокс)

Олексій Торохтій (важка  атлетика)

Олександр Усик (бокс)

Юрій Чебан (веслування  на байдарках і каное)

Інна Осипенко-Радомська (веслування на байдарках і каное)

Валерій Андрейцев (боротьба вільна)

Олена Костевич (кульова стрільба)

Олександр П’ятниця (легка атлетика)

Анна Ушеніна (шахи).

Визначаючи кращі ко­манди року, представники мас-медіа знову таки звер­нули увагу на результати атлетів, які вони показали у Лондоні. Тож кращими командами року названі збірна України з боксу, яка здобула на Олімпіаді в Лондоні 5 медалей (2 золо­ті, 1 срібну та 2 бронзові) та жіночу четвірку парну з академічного веслування у складі Яни Дементьєвої, Анастасії Коженкової, На­талії Довгодько і Катерини Тарасенко.

Кращими наставниками року названі представники Львівщини – тренер олім­пійської чемпіонки зі шпаги Яни Шемякіної Андрій Орлі­ковський і головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський.

 

 

 РІВНЯННЯ НА ХАРЛАН І ЛОМАЧЕНКА

 Упродовж 2012 року вітчизняні атлети здобули для Украї­ни на Олімпійських іграх, чемпіонатах і розіграшах Кубка світу та Європи по­над 600 медалей різного ґатунку. Тим часом фізкультурні організації, підбива­ючи підсумки мину­лого сезону, не лише рахують медалі, а й визначають найкра­щих спортсменів, які зробили вагомий внесок у загальнона­ціональну перемогу українського спорту.

 Микола Моторний

спеціально для «ПВ»

Так, фізкультурно-спортивне товариство «Ко­лос» оприлюднило власний рейтинг най­кращих спортсменів минуло­го року. Цього разу список очолив дворазовий олімпій­ський чемпіон з боксу Ва­силь Ломаченко. За ним ідуть призери лондонської Олімпіади–2012 Тарас Ше­лестюк (бокс), Олена Косте­вич (кульова стрільба), Ольга Саладуха (легка атлетика), а також Олексій Пригоров (стрибки у воду), Тетяна Гамера-Ширко (легка атлети­ка), Юлія Паратова (важка ат­летика), Сергій Чеканов (ака­демічне веслування), Сергій Гринь (академічне веслуван­ня) і Наталія Добринська (легка атлетика).

У«Колосі» завжди завжди чільне місце посідають зимо­ві види спорту. Тож до п’ятірки найкращих спортсменів увійшли Олена Підгрудна (бі­атлон), а також представни­ки Харківщини Андрій При­ма (біатлон), Марія Долгопо­лова (шорт-трек), Олексан­дра Назарова (фігурне катан­ня) та Максим Нікітін (фігур­не катання).

Рейтинг спорттовариства «Спартак» очолила представ­ниця Миколаєва Ольга Хар­лан, бронзова призерка лон­донської Олімпіади–2012 із фехтування на шаблях. Друге місце посів бронзовий меда­ліст змагань зі спортивної гім­настики Ігор Радивілов, тре­тьою стала бронзова призер­ка лондонської Олімпіади з важкої атлетики Юлія Калина. Також до списку кращих уві­йшли легкоатлетки Єлизавета Бризгіна та Аліна Логвиненко, велосипедистка Любов Шулі­ка, борчині Ірина Мерлені та Наталія Синишин, представ­ниці художньої гімнастики Ві­кторія Гудим, Олена Дми­траш, Вікторія Мазур та Аліна Максименко.

 

ДЕЛЬ БОСКЕ – ТРЕНЕР РОКУ

У Цюріху на церемонії вручення «Зо­лотого м’яча» оголошено ім’я кращо­го тренера року за версією FIFА. Ним визнано наставника національної збірної Іспанії Вісенте Дель Боске.

Нагадаємо, що під керівництвом Дель Боске піре­нейці цьогоріч ви­грали чемпіонат Європи з футболу, який проходив в Україні та Польщі. Рані­ше, 2010 року, під його орудою збірна Іспанії ви­грала чемпіонат світу.

На почесне звання пре­тендували також голо­вний тренер «Реала» Жозе Моурінью та екс-тренер «Барселони» Хо­сеп Гвардіола. Втім, випе­редити Вісенте Дель Бос­ке шансів у них фактично не було. Адже за нього висловилися 34,51% рес­пондентів, тоді як за пор­тугальського наставника Королівського клубу про­голосувало 20,49%, а ко­лишньому головному тренеру каталонців відда­ли голоси лише 12,91% опитаних.

 

LA LIGA ДОМІНУЄ

 Під час урочистої церемонії вручен­ня «Золотого м’яча» у Цюриху та­кож було оголошено склад «команди мрії» 2012 року, яку визначили у ре­зультаті опитування FIFАі FIFPro.

FIFPro, профспілка гравців, запросила 50 000 професійних гравців з усього сві­ту, щоб визначити кращу команду минулого року. Отож до All-Star команди 2012 року потрапили во­ротар Ікер Касільяс (Іспа­нія, «Реал»); захисники Дані Алвес (Бразилія, «Барселона»), Марсело (Бразилія, «Реал»), Жерар Піке (Іспанія, «Барсело­на»), Серхіо Рамос (Іспа­нія, «Реал»); півзахисники Хабі Алонсо (Іспанія, «Реал»), Андрес Іньєста (Іспанія, «Барселона»), Хаві (Іспанія, «Барсело­на»); нападники Кріштіа­ну Роналду (Португалія, «Реал»), Ліонель Мессі (Аргентина, «Барсело­на»), Радамель Фалькао (Колумбія, «Атлетіко»).

Прикметно, що всі гравці «команди мрії»–2012 представляють іспан­ський чемпіонат.

 

 

 МЕССІ  НЕПЕРЕВЕРШЕНИЙ

 Форвард «Барселони» і збірної Аргентини Ліонель Мессі тріумфував в опитуванні, дані якого оприлюднив офіційний сайт FIFА. Аргентинця вважають кращим грав­цем минулого року 41,6% головних тренерів і капітанів збірних, що входять до FIFА, серед яких і проводилося опитування. Відтак спортсмен став пер­шим гравцем в історії, у колекції якого виявиться чотири «Золоті м’ячі».

Мессі випередив із помітним запасом свого основного конкурента, форварда «Реала» і збірної Португалії Кріштіану Роналду: за порту­гальця проголосували 23,68% респондентів. Третім за підсумками 2012 року став півзахисник «Барселони» і збірної Іспанії Андрес Іньєс­та (10,91%), на четвертій сходинці розташувався ще один каталонець Хаві (4,08 %), замкнув чільну п’ятірку форвард мадридського «Атлеті­ко» Радамель Фалькао (3,67%).

10.01.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання