« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

УГОДА ПРО СТВОРЕННЯ СПО МАТИМЕ КРЕАТИВНИЙ ЗМІСТ ТА СОЦІАЛЬНЕ НАПОВНЕННЯ

УГОДА ПРО СТВОРЕННЯ СПО МАТИМЕ КРЕАТИВНИЙ ЗМІСТ ТА СОЦІАЛЬНЕ НАПОВНЕННЯ

Актуальні питання активного й ефективного захисту законних прав та інтересів людини праці, що мають знайти відображення в Угоді про утворення СПО репре­зентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, обгово­рили під час наради 1 серпня керівники репрезентативних об’єднань профспілок.

Я к повідомляє прес-центр ФПУ, вів нараду Голова СПО об’єднань профспілок, Голо­ва Федерації профспілок України Григорій Осовий.

У жвавій, гострій та конструктивній дискусії навколо пропозицій до проек­ту Угоди взяли участь голова Конфеде­рації вільних профспілок України Ми­хайло Волинець, голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспі­лок Анатолій Широков, голова всеукра­їнського профспілкового об’єднання «Єдність» Анатолій Онищук та його за­ступник Галина Колосюк, відповідаль­ний секретар Федерації профспілок транспортників України Володимир Мельник, керівник департаменту пра­вового захисту апарату ФПУ Ірина Ту­белець, керівник Управління соціаль­ного діалогу та колективно - договірно­го регулювання апарату ФПУ Олена Лобченко, її заступник, завідувач від­ділу соціального діалогу Валентина Приходько, заступник голови Проф­спілки працівників нафтової і газової промисловості Сергій Українець.

Зокрема, учасники дискусії обгово­рили питання про надання народним депутатам України пропозицій до за­конопроекту про внесення змін до де­яких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за до­держанням законодавства про працю та зайнятість населення (реєстр. № 6489), який прийнято в першому чи­танні. Також учасники наради опра­цювали пропозиції робочої групи до проекту Угоди про утворення нового СПО на національному рівні для ве­дення колективних переговорів щодо Генеральної угоди.

Нагадаємо, що перше засідання ро­бочої групи з підготовки проектів Уго­ди про утворення СПО об’єднань профспілок та Положення про СПО об’єднань профспілок відбулося 19 липня, що дає змогу розпочати ко­лективні переговори щодо нової Гене­ральної угоди на наступний період.

 

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ ДЛЯ ПРАЦЕЗДАТНОЇ ОСОБИ ЗАНИЖЕНИЙ НА 133,02%

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах червня 2017 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3050 грн (з урахуванням суми подат­ку на доходи фізичних осіб – 3499 грн), для дітей віком до 6 років – 2902 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 3522 грн, для працездатних осіб – 3159 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 3924 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 2580 грн.

Т аким чином, за інформацією департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ, офіційна вели­чина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на червень 2017 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожит­кового мінімуму на одну особу на 1426 грн, або на 87,81%, а для працездатної особи – на 2240 грн, або 133,02%.

 

ПРОФСПІЛКИ – ЗА ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ПРОЗОРІСТЬ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ

Актуальні проблеми системи охорони здоров’я, пошук нових ефективних шляхів її реформуван­ня в інтересах людей праці та роль у цьому про­цесі профспілок – ці та інші важливі питання, що турбують нині спілчан, усіх громадян Украї­ни, обговорили під час робочої зустрічі 2 серпня Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий та директор програм Центру солідарності АФП–КВП в Україні Трістан Масат.

Я к повідомляє прес - центр ФПУ, у зустрічі взяли участь голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, її заступник Ірина Швець, керівник департаменту охорони пра­ці ФПУ Юрій Андрієвський, керівник Управління соціаль­ного страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володи­мир Максимчук, працівники апарату ФПУ.

«На наше глибоке переконання, медична реформа в Украї­ні впливає не тільки на пацієнтів, а й на працівників ме­дичної галузі, – зазначив Трістан Масат. – Тому ми хотіли б почути про роль профспілок у цьому процесі, а саме: про іс­торію взаємовідносин профспілок з Міністерством охоро­ни здоров’я, а також їх зауваження та пропозиції до рефор­ми медичної галузі та системи охорони здоров’я в цілому».

Григорій Осовий поінформував про ситуацію, що склалась у вітчизняному секторі надання медичних послуг, та про дії Федерації профспілок України із забезпечення захисту конституційних, соціально - економічних прав та інтересів працюючої людини. «Нас, звичайно, цікавлять і турбують два важливих аспекти медичної реформи, – наголосив профспілковий лідер. – Це, по - перше, як будуть захищені під час проведення реформи права пацієнтів, і, по - друге, як будуть захищені права та інтереси самих працівників галу­зі. Ми поки що з боку Міністерства охорони здоров’я чітких та зрозумілих відповідей на ці запитання не отримали».

Голова ФПУ зазначив, що фахівці ФПУ спільно з фахівця­ми Профспілки працівників охорони здоров’я України під­готували та запропонували свої зауваження та пропозиції до медичної реформи, які було надіслано на адресу Мініс­терства охорони здоров’я та до парламентських фракцій.

 

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Вікторія КОВАЛЬ,

голова Профспілки працівників охорони здоров’я України:

«Наша позиція така: медична реформа має бути ефективною, прозорою, соці­ально наповненою. Але діалог з мініс­терством проходить дуже важко. До профспілкових ініціатив та пропозицій там не хочуть дослухатися. Документи, спрямовані на реформу­вання галузі, незважаючи на вимоги закону про соці­альний діалог, не узгоджуються з профспілками. Наша профспілка, Федерація профспілок України на­магаються відновити соціальний діалог, але зараз це дуже складно. Чому профспілки не сприймають цю реформу? По-перше, тому що до її розроблення не були залучені ні профспілки, ні роботодавці. Проф­спілка, яка представляє інтереси понад 700 тис. пра­цівників галузі, має право та обов’язок брати участь у процесі реформування цієї сфери. По-друге, ми не маємо чітких економічних висновків про те, як буде відбуватися ця реформа. Тому у профспілок до неї є чимало зауважень та пропозицій».

 

16.08.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання