« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ФПУ ЗДОБУЛА ЧЕРГОВУ СУДОВУ ПЕРЕМОГУ, ВІДСТОЯВШИ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА БАЗУ «СВЯТОШИН»

ФПУ ЗДОБУЛА ЧЕРГОВУ СУДОВУ ПЕРЕМОГУ, ВІДСТОЯВШИ ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА БАЗУ «СВЯТОШИН»

У продовж 3 років департамент корпоратив­них прав та майна ФПУ, заступник Голо­ви ФПУ Володимир Саєнко, пройшов­ши понад 30 судових засідань, виборюва­ли не лише приміщення, а й, насамперед, захища­ли законні права сотень дітей і підлітків на занят­тя фізичною культурою і спортом. Надані Верхо­вному Суду України юристами ФПУ аргументи схилили чашу терезів правосуддя на користь профспілок, визнавши за ФПУ право приватної власності на цей об’єкт. Таким чином, у Верховно­му Суді України прийнято справедливе рішення, що поставило остаточну крапку в цьому питанні.


Ця судова перемога стала для профспілок черговою, раніше вдалося відстояти пансіонат «Шацькі озера».

ГНУЧКА СОРОК ПЕРША

«Право приватної власності є непорушним» – із статті 41 Конституції України. «Визнати за держа­вою в особі Фонду державного майна України пра­во власності на профспілковий майновий об’єкт» – вільна цитата із судових рішень різних інстанцій щодо передачі лікувально-оздоровчих, туристич­них, культурно-освітніх закладів, які раніше пра­цювали в інтересах людини праці, у розпоряджен­ня Фонду державного майна України.

Протистояння ФПУ з органами прокуратури і Фондом державного майна триває 6 років – біль­ше 200 судових справ у господарських судах по всій Україні, починаючи з 2011 року, ставили під загрозу не лише право власності ФПУ, а й існу­вання значної частки всієї системи санаторно- курортного оздоровлення та реабілітаційного лікування в Україні.

Станом на 2013 рік більша частина таких справ уже перебували на перегляді у Вищому господарському суді України.

З прийняттям у 2015 році відповідного меха­нізму процес із зміни власності майна профспі­лок на державну почав ще більше нагадувати розділення вкраденого: за ним профспілкові об’єкти віддають Мінекономрозвитку, а те про­понує відібрану, наприклад, оздоровницю кож­ному з відомств по черзі – кому знадобиться. Якщо приміщення та територія виявляються не­потрібними жодному з міністерств України, об’єкт віддають до управління Фонду держмайна України, який готує вже колишній лікувальний заклад, який щороку надавав допомогу тисячам людей, на продаж. Процес «повернення держав­ного майна», як його називають позивачі, рука­ми виконавчої влади зробив з держави грабіжни­ка, який забирає не лише майно, а й потенціал розвитку системи охорони здоров’я та можли­вість збереження життів – лікування в профспіл­кових оздоровницях вберігає від інвалідності після інсультів, значно зменшує лікарняний пе­ріод та навіть дозволяє знову почати ходити піс­ля тривалої неможливості встати з візка.

На час прийняття механізму «повернення дер­жавного майна» ФПУ вже доводилось не лише відстоювати об’єкти, їх трудові колективи і права пацієнтів на лікування, а й боротись за вимушено переміщених осіб, яким з 2014-го дають прихис­ток профспілкові санаторії всієї України, а також за воїнів АТО, що проходять в них реабілітацію.

«Мета профспілкового майна ніколи не змі­нювалась: це використання його в інтересах лю­дини праці та її сім’ї, в інтересах людей з обме­женими можливостями. Це не просто приміщен­ня та території, йдеться про унікальну медичну базу, найкращий і найкваліфікованіший персо­нал, про мільйони, вкладені у розвиток та осу­часнення, аби людина могла отримати ефектив­ну допомогу. Не закордоном та навіть не в Укра­їні в приватних закладах за комерційною ціною, бо не кожен може собі це дозволити із сьогодніш­нім рівнем заробітних плат і пенсійних виплат. Профспілкові оздоровниці забезпечують найкра­щу допомогу, яку за пільговими путівками люди отримують навіть безкоштовно. Злочин намага­тись їх цього позбавити», – вважає заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

БАЗА ОЛІМПІЙСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ

Сьогодні деякі профспілкові об’єкти програ­ні остаточно, по деяких триває боротьба. А де­які, завдяки високій професійній майстерності фахівців профільного департаменту під керів­ництвом заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка, вдалось зберегти.

Чергової перемоги юристам ФПУ вдалось до­сягти цього місяця – Верховний Суд України ви­знав за профспілками законне право власності на Учбово-спортивну базу олімпійської підготовки «Святошин», за яку боролись з грудня 2014 року.

Прокуратура подала позов до суду щодо витре­бування майна однієї з кращих спортивних баз олімпійської підготовки, колектив якої було на­городжено Грамотою Кабінету Міністрів України «За вагомий внесок у створення належних умов для підготовки провідних українських спортсме­нів до участі в міжнародних змаганнях, розвиток фізичної культури та спорту». Однак, попри зна­чні досягнення і тисячі випускників та олімпій­ських чемпіонів, які проходили навчання саме тут, у «Святошині», об’єкт у спортсменів планува­ли відібрати.

Зміна власника означала для спортивної бази не лише реєстраційні зміни, а й загалом припинення функціонування – Фонд державно­го майна України, за яким органи прокуратури й намагались визнати «право державної влас­ності», не має повноважень щодо управління подібним закладом, а отже, як наслідок, його доля була б вирішена вельми прозаїчно: при­ватизація або передача для господарських по­треб одному з міністерств. І перший, і другий варіант передбачали б припинення функціону­вання бази олімпійської підготовки.

ТРИ РОКИ СУДУ

16.09.2015 рішенням Господарського суду м. Ки­єва заступнику прокурора міста було відмовлено у витребуванні майна Учбово-спортивної бази олім­пійської підготовки «Святошин» на користь Фонду держмайна України, а школу залишено у власності ФПУ. Тоді заступник прокурора подав апеляційну скаргу до Київського апеляційного господарського суду з вимогою про скасування рішення, прийнято­го на користь профспілок. За результатами розгля­ду заяви 14.12.2016 прийнято судове рішення про за­доволення позовних вимог у повному обсязі та пе­редачу спортивної бази ФДМУ.

Відстоюючи своє конституційне право на не­порушність приватної власності, ФПУ було по­дано касаційну скаргу до Вищого господарсько­го суду України, який 22.02.2017 необґрунтовано відмовив у задоволенні вимог та залишив без змін постанову апеляційної інстанції.

Однак, проведений юристами ФПУ аналіз пре­цедентних рішень Вищого господарського суду України виявив, що судді, ґрунтуючись на тотож­них обставинах та посилаючись на однакові нор­ми закону, доходили протилежних висновків. За­значене свідчить про неоднаковість застосування судом касаційної інстанції норм матеріального права, що є правовою підставою для перегляду су­дового рішення Верховним Судом України.

20.03.2017 ФПУ подала до Верховного Суду України заяву про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 22.02.2017 з вимо­гою щодо скасування неправосудних рішень ка­саційної та апеляційної інстанцій та зупинення виконання таких рішень з підстав неоднакового застосування норм матеріального права, що спри­чинило ухвалення різних за змістом судових рі­шень. Аргументована позиція департаменту кор­поративних прав та майна ФПУ була викладена на 14 аркушах, а на підтвердження до заяви було додано ще 15 документів.

Загалом у справі відбулось більше 30 засі­дань, кожне з яких вирішувало долю не лише майна спортивної бази, а й десятків вихователів і сотень вихованців.

07.06.2017 Судова палата у господарських справах Верховного Суду України скасувала рішення апеляційної та касаційної інстанцій і залишила в силі рішення суду першої інстан­ції, остаточно закріпивши право власності ФПУ на Учбово-спортивну базу олімпійської підготовки «Святошин».

Приватизувати спортивне майбутнє не вдалось.

Однак, на черзі – ще десятки спірних об’єктів, які належить відстояти ФПУ.

 

22.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання