« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ДЕЛЕГАЦІЯ ФПУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ПРОФСПІЛКОВІЙ ЗУСТРІЧІ З КЕРІВНИЦТВОМ МВФ І СВІТОВОГО БАНКУ

ДЕЛЕГАЦІЯ ФПУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ПРОФСПІЛКОВІЙ ЗУСТРІЧІ З КЕРІВНИЦТВОМ МВФ І СВІТОВОГО БАНКУ

7–9 лютого у штаб-квартирі МВФ у м. Вашингтоні (США) відбулася зу­стріч високого рівня представників Міжнародної конфедерації профспі­лок, глобальних профспілок, най­впливовіших національних профцен­трів, серед яких Федерація профспі­лок України, з керівництвом Міжна­родного валютного фонду і Світово­го банку.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, під час зустрічі з керівництвом МВФ і Світо­вого банку Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий зазна­чив, що дискусії профспілок з керівниками служб і керівництвом МВФ засвідчили спорід­неність філософії та цінностей сторін. Це, зо­крема, стосується зниження рівня бідності, не­рівності, сталого економічного зростання, збільшення робочих місць, ефективного функ­ціонування ринку праці. Водночас тактика, методи і політика досягнення зазначе­них цілей мають відмінності.

Григорій Осовий висловив думку, що під час дискусії за участю чле­нів правління МВФ і Світового банку потрібно не лише знайти спільні цілі, а й при їх реалізації просунутися в бік співробітни­цтва, яке могло б дати більший синергетичний ефект. Голова ФПУ підкреслив, що Україна співпрацює з МВФ та Світовим банком з 1992 року. На підтримку реформ було залучено досить великі ресурси. Обсяг боргу та його обслуго­вування складає понад півтора ВВП кра­їни. Проте ефекту від цього суспільство не відчуло. Подібну ж ситуацію зазначали у своїх виступах колеги з інших країн, які взаємоді­ють з міжнародними фінансовими установами. Економіка продовжує хворіти, робочі місця скорочено, рівень доходів внаслідок інфляцій­них процесів знизився – все це викликає неза­доволення людей. Більш того, вони розуміють, що борги будуть віддавати не уряди, які пози­чали, а працівники і бізнес. 17 млрд дол. США Україна запозичує за Меморандумом про еко­номічну та фінансову політику, підписаним у 2014 році. Половину коштів вже отримано.

Григорій Осовий висловив впевненість, що МВФ та Світовий банк є достатньо компетент­ними в питаннях реформ. Водночас умови і критерії фінансування втручаються у сфери соціальної політики, регулювання ринку пра­ці, трудових відносин, заробітної плати, соці­ального і пенсійного страхування, що, за за­гальносвітовою практикою, є сферою взаємо­дії сторін соціального діалогу. Саме таку по­зицію займає МОП.

Голова ФПУ висловив думку, що такі питан­ня не повинні вирішуватися урядами з МВФ за спиною профспілок. Тим більше диктуватися, а деякі й нав’язуватися, як наприклад, пресинг щодо підвищення пенсійного віку, заморожу­вання зарплат та пенсій, лібералізації трудо­вих відносин тощо. Ці питання мають бути ви­нятковою сферою компетенції і регулювання сторін на національному рівні. І навіть якщо вони висуваються як умови меморандумів щодо надання кредитів, їм мають обов’язково передувати консультації, діалог із сторонами, що представляють працівників, роботодавців, які, за національним законодавством, є пред­ставниками інтересів відповідних груп. Проф­спілки не можуть допустити, щоб права й ін­тереси мільйонів спілчан ігнорувалися.

Крім того, необхідно враховувати ситуацію, коли, наприклад в Україні, часто змінюються уряди. Один підписував меморандуми чи давав зобов’язання на певних умовах, а наступний – укладав з профспілками і роботодавцями колек­тивну угоду на національному рівні, яка скори­гує окремі положення меморандуму. Однак МВФ категорично заперечує проти цього, не сприймає аргументів і навіть блокує виділення чергового траншу. Профспіл­ки вважають неприйнятним, зокрема, підвищення пенсійного віку, коли умов для цього не створено, введення накопичувальної пенсійної системи, зміну диференційованої шкали опо­даткування доходів на плоску рівно­велику при колосальній нерівності, яка існує в країні, зменшення на 40% кількості працівників, які мають право на пільгове забезпечення, тоді як шкідли­ві і небезпечні умови праці на шахтах, у ме­талургії, хімічному виробництві не усунено. Усе це призводить до прямого порушення прав і, звичайно, на такі порушення працівники відпо­відають акціями протесту, страйками, трудови­ми конфліктами, що не сприяє сталому розвитку. Проте профспілки змушені так діяти, якщо кон­сультативно-переговорний механізм не працює.

За словами Григорія Осового, Постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше реа­гує й організовує зустрічі з місією на прохання ФПУ. Думку профспілок уважно вислуховують, але жодних коректив у політику не вноситься. Отже, це проста формальність, а не партнер­ство. Тому профспілки закликають керівні ор­гани передбачати на етапах формування відпо­відних програм і планів фінансової підтримки України залучення до діалогу профспілок і ро­ботодавців для узгодження позицій і дій, які б створювали кращі умови для реалізації проек­тів. Акценти фінансування мають бути зміще­ні з підтримки фінансово-банківського сектору на реальний, виробничий, де формується наці­ональний дохід і ресурси споживання.

Голова ФПУ подякував МКП за запрошення взяти участь у дебатах на такому високому рівні, а також висловив сподівання, що запропоновані ідеї, бачення, пропозиції профспілок будуть вті­лені в життя і використані в практичній діяль­ності МВФ та Світового банку.

Голова ФПУ Григорій Осовий і генеральний секретар МКП Шаран Барроу, яка очолюва­ла міжнародну профспілкову делегацію, обмінялись думками щодо подальшого розви­тку контактів та необхідності залучення профспілок до діалогу й обговорення суспільно важливих проектів з міжнародними фінансовими установами.

Шаран Барроу зазначила, що МКП уважно стежить за подіями в Україні і сподівається на стабілізацію ситуації та розвиток профспілкового руху на демократичних засадах.

Із свого боку, Григорій Осовий поінформував про дії ФПУ на захист прав та інтересів пра­цівників, відносини профспілок з представництвами МВФ та Світового банку в Україні.

Виконавчий секретар Пан’європейської регіональної ради Антон Леппік побажав укра­їнським профспілкам успіхів у їх діяльності.

 

ЗАЯВА ФПУ ПРОЛУНАЛА В ООН

«Подолання бідності, підвищення рівня жит­тя населення, державних соціальних стан­дартів і якості життя, викорінення соці­альної несправедливості в Україні є пріо­ритетними завданнями ФПУ.

Результатом співпраці соціальних партнерів за участю на­уково-дослідних інститутів і міжнародних експертів стало прийняття Кабінетом Міністрів України розпорядження «Про схвалення Стратегії подолання бідності». Метою Стра­тегії, яку передбачено реалізувати до 2020 року, є поетапне зниження в Україні масштабів бідності, соціального відчу­ження і впровадження нових механізмів її запобігання...

З липня 2016 року Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за підтримки ООН розпочато консульта­ції щодо адаптації та локалізації порядку денного в галу­зі сталого розвитку до 2030 року та 17 цілей у галузі стало­го розвитку в Україні. За результатами обговорень у робо­чих групах адаптації цілей № 1 (викорінення бідності в усіх її формах) і № 10 (зменшення нерівності всередині країн і між країнами) враховано пропозицію профспілок про доповнення цілі № 1 завданням щодо зменшення бід­ності серед працюючого населення.

Також результатом послідовної роботи профспілок, спря­мованої на підвищення життєвого рівня всіх верств насе­лення, стала ратифікація Україною Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення, а також затвердження Урядом оновлених наборів продуктів харчу­вання, непродовольчих товарів і послуг для основних соці­альних і демографічних груп населення, на основі яких ви­значається величина прожиткового мінімуму.

У 2016 році завдяки співпраці профспілок з Урядом і парла­ментом здійснено низку кроків у сфері соціального захисту, посилено соціальний діалог з профспілками та роботодав­цями. Підписано Генеральну угоду на 2016–2017 роки між ро­ботодавцями, профспілками і Кабінетом Міністрів України.

Проте в умовах радикального підвищення цін (тарифів) на основні соціально значущі товари і послуги в минулому році, несумісного з рівнем підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій, це не ті результати, які можуть задовольнити профспілки...

Нова хвиля економічної кризи в 2014–2015 роках, окупація Криму та агресія Російської Федерації на сході країни при­звели до значних втрат на ринку праці України – понад 2 млн людей.

Новим викликом для профспілок стали питання соціально-економічного захисту внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО.

Перехід від неформальної до формальної зайнятості є од­ним з ключових завдань у процесі забезпечення гідної праці в Україні.

Збільшення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати вдві­чі стало першим кроком у реалізації домовленостей соці­альних партнерів та початковою фазою реформування оплати праці.

У перспективі основними завданнями і цілями ФПУ зали­шаються: підвищення основних державних соціальних стандартів і гарантій; встановлення економічно обґрунто­ваних цін (тарифів) для населення на товари і послуги; за­безпечення ефективного соціального захисту вразливих ка­тегорій населення; встановлення розміру базового соціаль­ного державного стандарту – прожиткового мінімуму на основі актуалізованих наборів продуктів харчування, не­продовольчих товарів і послуг та зміна методології його формування; збереження і розвиток трудового потенціалу; співпраця з парламентськими фракціями щодо підтрим­ки соціально значущих законопроектів».

18.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання