« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ВІДНИНІ БЕЗ ПЕТРОВСЬКОГО

ВІДНИНІ БЕЗ ПЕТРОВСЬКОГО

Минулий четвер у Верховній Раді символічно назва­ли «чистим», адже депутати більшіс­тю голосів схвали­ли топонімічне очищення України від радянських назв.

Разом з Дніпропетровськом та Дніпродзержин­ськом Рада дала нові назви більш ніж 300 населеним пунктам України. Залишилось перейменувати близько 10 населених пунктів і місто Кіровоград. Дні­продзержинськ від 20 травня 2016 року назива­тиметься Кам’янське, Артемове – Залізне, Комсомольськ – Горіш­ні Плавні, Кузнецовськ – Вараш, Ульянівка – Благовіщенське, Цюру­пинськ – Олешки.

Якщо зміну назви більшості населених пунктів суспільство сприйняло спокійно, до­вкола перейменування Дніпропетровська роз­горілися неабиякі при­страсті. 247 депутат­ських голосів набралося за нову назву – Дніпро. Власне, цим ім’ям жите­лі регіонального центру величають місто впро­довж кількох десяти­літь, попри незгоду мешканців Запоріжжя, бо їхнє місто теж стоїть на березі головної вод­ної артерії України.

Перейменування Дні­пропетровська, у межах тотальної декомуніза­ції, тривало довго і су­проводжувалося серією скандалів. Проти повер­нення місту колишньої назви «Катеринослав», скасованої в 1926 році за­ради вшанування Григо­рія Петровського, рішу­че виступили патріо­тично налаштовані дні­пряни. Аргумент: будь-яка згадка про імпера­трицю означала б добро­вільне повернення в рабство. Не набула по­пулярності і назва «Сі­чеслав», хоча мешканці міста віддали цьому ва­ріанту значно більше го­лосів, аніж Дніпру.

На засіданні профіль­ного парламентського комітету обговорювала­ся також пропозиція де­путата від опозиції Олександра Вілкула. Він пропонував залиши­ти стару назву, але тлу­мачити другу частину по-іншому. Аби місто носило ім’я не Петров­ського, а святого Петра. Депутати ідею не схва­лили. Але й до думки містян прислухалися неохоче. Адже якщо ві­рити дослідженням, лише 5% мешканців ви­словилися за «Дніпро».

Мер Дніпра Борис Фі­латов хоч і привітав го­родян з новим ім’ям, на­звав перейменування міста «несвоєчасним і суперечливим». Більш того, Дніпропетровська область поки залиша­ється. Щоб змінити цю назву, необхідно вноси­ти поправки до Консти­туції.

Загалом декомуніза­цію мали б завершити ще в лютому нинішньо­го року. Та в більшості випадків затримка пов’язана з тим, що міс­цеві ради й адміністра­ції та Інститут націо­нальної пам’яті мають різні точки зору на те, якою повинна бути нова назва того чи іншого на­селеного пункту. Місце­ву владу більше непоко­їть, в яку суму виллєть­ся зміна вивіски.


ЦІНА ПЕРЕМОГИ

Тріумф української спі­вачки Джамали на Єв­робаченні нинішнього року завдав Україні клопоту. Адже нам те­пер приймати учасників пісенного конкурсу на­ступного року. Відтак бізнес-проект для України на часі.

Наша країна вже має досвід влаштовувати Євробачення у рідних стінах після виступу Руслани 2005 року. Тоді витра­ти на проведення конкурсу в Києві сягнули 11 млн дол. Нині середній їх розмір зріс у рази. До слова, для нинішньої господарки пісенного свята Швеції конкурс коштував близько 1 млрд грн – 43 млн дол. Тож міністр фінансів Олександр Данилюк припус­тив, що через значні витрати Україна може передати право на проведення Євробачення іншій країні. «Через специфі­ку своєї роботи я повинен ду­мати про бюджет. Закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди Євробачення та нага­дую, що проект має бути фі­нансово обґрунтованим. 1 млрд грн – це величезна сума», – наголосив міністр.

Передача естафети іншій країні – не така вже й рідкіс­на процедура. Світу відомі кілька прикладів передаван­ня права на проведення цього конкурсу. Приміром, Фран­ція у 1960 році передала його Британії.

Однак застереження глави Мінфіну сприйняли неоднозначно як в Уряді, так і сус­пільстві. Віце-прем’єр-міністр України Павло Розен­ко впевнений, що Україна гідно проведе Євробачен­ня–2017 попри складну еконо­мічну ситуацію. «Україна буде проводити Євробачення на своїй території. І зробить це на найвищому рівні. Інші варіанти навіть не обговорю­ються», – зазначив чиновник.

Наразі вже кілька міст всту­пили в боротьбу за проведен­ня конкурсу та виявили ба­жання приймати гостей: Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Херсон. Проведення в Украї­ні футбольного чемпіонату 2012 року довело, що країна здатна приймати зарубіжних гостей на найвищому рівні. Нині у нас цілий рік попере­ду, аби стати по-справжньому європейською країною. Аби учасники й гості не від­чули різниці між Києвом і Стокгольмом.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Геннадій ЗУБКО, віце-прем’єр-міністр регіонального роз­витку, будівництва та ЖКГ України:

«Невже ви думаєте, що Україна втратить шанс провести Єв­робачення у себе, довівши що наша країна є сьогодні ін­вестиційно прива­бливою державою, яка здійснює рефор­ми і готова залучати інвестиції з усього світу ще й через пі­сенний конкурс, че­рез представлення країни».

Яніка МЕРИЛО, радник міністра інфраструктури України:

«Євробачення – це не просто крутий за­хід, а реальна рекла­ма країни та стиму­лювання туризму, нові інвестиції, робо­чі місця. Бюджет по­рівняно з тим, що неефективно витра­чається, не такий вже й високий. Від­так я не дуже б дра­матизувала питання: «А чи є гроші?».

Борис КУШНІРУК, голова експертно- аналітичної ради «Украналітцентру»:

«Великих зарубіж­них інвестицій на організацію музич­ного конкурсу Євро­бачення в 2017 році очікувати не варто. Вкладатися інвесто­ру, особливо інозем­ному, немає у що. Внутрішній інвестор може і повинен ак­тивізуватися у сфері готельного обслуго­вування та іншої су­провідної інфра­структури».

28.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання