« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ПРОФКОМ СТУДЕНТІВ УжНУ ВЛАШТУВАВ АКЦІЮ «1000 ЛИСТІВ УРЯДУ»

ПРОФКОМ СТУДЕНТІВ УжНУ ВЛАШТУВАВ АКЦІЮ «1000 ЛИСТІВ УРЯДУ»

Ще у вересні минулого року в лавах студентської спіль­ноти прокотилася хвиля не­вдоволення. Її спричинило свідоме небажання уряду пе­реглядати розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій.

Згідно із пунктом 6 статті 62 За­кону України «Про вищу осві­ту» від 01.07.2014 р. стипендія має прирівнюватися до розмі­ру прожиткового мінімуму з розра­хунку на одну особу на місяць і стано­вити не менш як 1350 гривень.

Бездіяльність уряду загострює со­ціальну напругу серед студентів, ба­гато хто з них змушений не думати про навчання, а шукати роботу, аби заробити на життя. Раніше казали, що студент має вчитися і підробляти, а зараз кажуть, що студент вимуше­ний працювати та підучуватись.

Студентство укотре вирішило на­гадати Прем’єру Арсенію Яценюку про борг і виконання доручення Пре­зидента за результатами петиції про збільшення розміру стипендії.

Нагадаємо, що тоді Президент до­ручив Прем’єр-міністру Арсенію Яце­нюку забезпечити всебічне та ґрун­товне опрацювання центральними органами виконавчої влади зазначе­ної пропозиції та за підсумками про­веденої роботи ухвалити рішення. Цей папірець загубився у високих ка­бінетах, а отже, петиція, яку 1 вересня минулого року студентські профспіл­ки зареєстрували до Президента України з вимогою підвищити розмір мінімальної академічної та соціаль­ної стипендій до розмі­ру прожиткового мі­німуму з розра­хунку на одну особу на мі­сяць, як запи­сано в пунк­ті 6 статті 62 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р., й д о с і не опрацьована і не розглянута належним чином. Необхідні 25 тисяч голосів були зібрані ра­ніше дедлайну голосування за петицію.

Через урядову затримку студенти-бюджетники щомісяця чекають на мізерні 825 гривень. І це тоді, коли сума вже давно мала би бути майже вдвічі більшою.

Профспілка студен­тів Ужгородського національного університету організувала акцію «1000 листів уря­ду», адре­совану без­посеред­ньо Прем’єр-міністрові України Арсе­нію Яценюку. Послання наді­слано до Кабіне­ту Міністрів Украї­ни 1 березня. Тепер сту­денти чекають на відповідь.

Далі буде.

Дар’я ЛАЗАРЄВА

 

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Ростислав ГОЛОВЧАНСЬКИЙ,

голова первинної профспілкової організації студентів Ужгородського національного університету:

«Згідно з ухваленим у 2014 році законом про збільшення соціальних ви­плат сума мінімальної академічної стипендії має відповідати рівню про­житкового мінімуму. Останній нині дорівнює 1368 гривням. Після опри­люднення закону минуло близько двох років, а відповідних змін не бачимо.

У керівництва студентської профспілкової організації університету виникла ідея, як можна зрушити з місця цей процес. Вирішили провести акцію «1000 листів уряду». З кожного факультету УжНУ були зібрані листи від студентів, які навчаються на бюджет­ній основі. У цих листах молодь скаржиться на невиконання високопосадовцями своїх обіцянок щодо збільшення суми мінімальної академічної стипендії. Текст скарги ми ухвалили на спеціальній нараді.

Ініціативою такої акції ми поділилися з представниками профспілкових організацій ін­ших українських вишів. Є чимало таких, що нас підтримали і не проти проведення ана­логічної акції у себе. Після отримання адресатом листів побачимо, чи матимемо якусь реакцію. Сподіваємось, що результати будуть позитивні».

 

21-22 КВІТНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ЗАСІДАННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО КЛУБУ «НОВЕ БАЧЕННЯ»

Інформуємо, що Профспілка праців­ників АПК України спільно з Молодіж­ною радою Федерації профспілок України за підтримки Фонду імені Фрідріха Еберта у 2016 році продо­вжують цикл засідань Профспілково­го клубу «Нове бачення». Перше засі­дання цього року відбудеться 21-22 квітня в Кам’янці-Подільському Хмельницької області.

Основна мета Профспілкового клубу – сприяння розвитку профспілкового руху України, створення платформи для навчання та обміну досвідом на актуальні профспілкові теми, модернізація і актуалізація профспілок у цілому.

Теми засідання:

1. Профспілка: роль та можливості в умовах сьогодення.

2. Створення якісного профспілкового проек­ту. Партнерство і пошук нових можливостей.

3. Профспілковий рух в Україні та світі. Євро­пейські профспілкові тенденції.

4. Законодавчі аспекти діяльності профспілок в Україні. Міжнародні конвенції, пов’язані з діяльністю профспілок.

Організатори запрошують до участі у засідан­ні клубу представників від профспілок, яким цікава та корисна запропонована тематика.

Витрати на проживання, харчування та роз­даткові матеріали здійснюються за рахунок організаторів.

Транспортні витрати сплачує сторона, яка від­ряджає учасника.

Катерина БАРИШЕВА,

голова Молодіжної ради ФПУ

18.03.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання