« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ВІКТОР ТУРМАНОВ, ГОЛОВА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ: «ВУГІЛЬНУ ГАЛУЗЬ НАМАГАЮТЬСЯ НАХАБНО ЗНИЩИТИ»

ВІКТОР ТУРМАНОВ, ГОЛОВА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ: «ВУГІЛЬНУ ГАЛУЗЬ НАМАГАЮТЬСЯ НАХАБНО ЗНИЩИТИ»

«Ситуація у вугільній га­лузі, м’яко кажучи, дуже складна. Наразі шахтарі у регіонах, зокрема на Волині, перекривають автошляхи, проводять мітинги під стінами обладміністрацій. Бюджет на наступний рік – катастрофічний, у ньому державна підтримка галузі відсутня, що говорить про те, що вугільну промисловість намага­ються нахабно знищити.

Тому ми й проводимо Всеукраїн­ську попереджувальну акцію про­тесту у м. Києві за участю близько 1200 шахтарів – представників тру­дових колективів вугледобувних підприємств з усіх підконтрольних Україні регіонів.

Ми сподіваємося на зустріч з Го­ловою Верховної Ради. Сподіваємо­ся, що наша акція в переддень роз­гляду бюджету парламентом змо­же вплинути на депутатів та керів­ників держави, що нам вдасться до­стукатися до влади. Звичайно, є де­путати, що підтримують нас і, спо­діваюсь, візьмуть участь в акції протесту. Зокрема, в парламенті створено міжфракційне об’єднання «Врятуймо вугільну галузь!», до якого ввійшли 23 депутати з різних регіонів сходу та заходу. Але якщо питання не буде вирішено, я знаю настрої наших шахтарів... Вони дуже жорстко налаштовані й мов­чати не будуть.

Вугільна промисловість є осно­вою теплової генерації України. Щоб забезпечити її стабільну робо­ту, не допустити закриття вугледо­бувних підприємств, необхідне до­статнє фінансування. Але влада або не розуміє цього, або свідомо знищує вугільні шахти...

Як у цьому році, так і в наступно­му (з огляду на проект бюджету на 2016 рік) відбувається порушення Коаліційної угоди, де чітко пропи­сано, що починаючи з 2015 року дер­жавна підтримка вугільних під­приємств буде зменшуватися по­ступово, протягом 5 років, на 20% щорічно. Але вже в 2015 році з бю­джету галузі ця стаття була викрес­лена. Нам доводилося в січні та бе­резні проводити акції протесту біля Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Ми зустрічалися з Прем’єр-міністром, і під час зустрі­чі порушували всі ці питання, які турбують шахтарів та вугільну га­лузь. Тоді ми довели владі, що держпідтримка вкрай потрібна для галузі. Нам вдалося повернути цей напрямок фінансування. Кошти на нього були перерозподілені з ін­ших статей бюджету галузі, що до­зволило виплачувати заробітну плату шахтарям.

У проекті бюджету на наступний рік держпідтримка вугільної галу­зі знову не передбачена. Ми, почи­наючи з червня, зверталися безпо­середньо до Прем’єр-міністра щодо бюджету–2016. Давали розрахунки Міненерговугілля. Потрібно виді­лити близько 6 млрд грн на вугіль­ну галузь, щоб вона більш або менш нормально функціонувала. Але влада знову ігнорує шахтарів.

Працюючи у вугільній галузі май­же 50 років, хочу сказати, що такого зневажливого та хамського ставлен­ня до шахтарської професії я ніколи не зустрічав. Були проблеми, склад­нощі, але вдавалося знайти компроміс та вирішити пи­тання.

Щодо ДП «Волинь­вугілля», то там нині функціонують три шахти, дві з яких уже майже вичерпали свої запаси. А це означає, що через деякий час звідси будуть вивільнені робітни­ки, яких потрібно вла­штувати на інші вугільні під­приємства. Ви­рішити цю проблему може за­пуск шах­ти «Но­вово­лин­ська № 10». Цьогоріч за підтримки губернатора області нам вдалося домогтися виділення коштів на продовження будівництва, але їх не вистачає для його завершення. У бюджеті галузі на 2016 рік видатки на фінансування будівництва теж відсутні. Таким чином, постало серйозне для регіону питання соці­ального характеру.

До речі, закриття шахт і вивіль­нення працівників, подальше тех­нічне переоснащення підприємств та інші питання, пов’язані з функ­ціонуванням вугільних підпри­ємств, містяться у відповідних Концепції та Програмі розвитку ву­гільної галузі. Остання вже давно напрацьована Міненерговугіллям, але Кабінет Міністрів її і досі не розглянув та не затвердив. А доки ці документи не будуть прийняті, а також не буде виділено під них до­статнього фінансування, профспіл­ка не дасть згоду на будь-яку ре­організацію в галузі».

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Заборгованість із зарплати шахтарям ДП складає по­над 800 млн грн (за 2 місяці), з яких 300 млн грн начеб­то відшукали. Залишається ще 500 млн. Але грошей на фінансування зарплати за листопад – грудень немає та­кож. Отже, виходить понад 1 млрд грн зарплатного бор­гу станом на 1 січня 2016 року.

 

ШАХТАРІ ВИМАГАЮТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СТАБІЛЬНУ РОБОТУ ВУГЛЕДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

23 грудня трудові колективи підприємств ву­гільної галузі вийшли на акцію протесту з ви­могою забезпечити стабільну роботу вугле­добувних підприємств. Федерація профспі­лок України, її галузеві та регіональні член­ські організації активно підтримали проф­спілкові об’єднання шахтарів, вирушивши під стіни органів влади пліч-о-пліч з ними.

Акція протесту роз­почалася біля бу­динку Верховної Ради України, про­довжилася біля будівлі Уряду, Міністерства енер­гетики та вугільної про­мисловості, а також Націо­нальної комісії, що здій­снює державне регулюван­ня у сферах енергетики та комунальних послуг.

Трудові колективи вимага­ють:

– погасити заборгованість із заробітної плати за 2015 рік працівникам підприємств галузі та забезпечити по­дальшу регулярну її випла­ту згідно законодавства;

– забезпечити підвищення тарифних ставок та посадо­вих окладів працівникам підприємств галузі та галу­зеві мінімальні гарантії з оплати праці відповідно до законодавчо встановленої мінімальної зарплати та положень Галузевої угоди;

– прийняти ЗУ «Про Дер­жавний бюджет України на 2016 рік», яким передбачи­ти бюджетне фінансування вугільної галузі, чим забез­печити стабільну роботу вугледобувних підпри­ємств, а також завершення будівництва шахти «Ново­волинська № 10»;

– погасити заборгованість енергоринку за спожиту електроенергію, вироблену з українського вугілля, а також забезпечити своєчас­ність розрахунків за від­вантажене вугілля;

– терміново вирішити питан­ня щодо підвищення ціни на вугілля і вдосконалити дію­чий механізм формування тарифів на енергоносії;

– відновити раніше скасо­вані соціально-трудові га­рантії працівникам вугіль­ної галузі, передбачені Гір­ничим законом та Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці»;

– припинити ігнорування та формальний підхід до вимог і пропозицій галузе­вих профспілок, розпочати відкритий і дієвий соціаль­ний діалог з галузевими профспілками.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Григорій ОСОВИЙ, Голова ФПУ:

«Конституція гарантує тим, хто працює, своєчасну виплату зарплати, чому вона не виплачується шахтарям та працівни­кам інших сфер економіки? Чи можемо ми, профспілки, миритися далі з таким станом? Ні! Ми не дозволимо знущатися над людиною, яка працює і створює внутріш­ній національний продукт!».

30.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання