« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

ДОДАТКОВІ КОШТИ В БЮДЖЕТ СТУДЕНТСЬКОЇ ПРОФСПІЛКИ

ДОДАТКОВІ КОШТИ В БЮДЖЕТ СТУДЕНТСЬКОЇ ПРОФСПІЛКИ

Ініціативи студентів вража­ють своєю масштабністю. Та адміністрація вишу по­вторює одне й те саме: «Грошей немає». На допо­могу приходить профспіл­ка. Але як бути, якщо на фінансування проекту тре­ба буде викласти половину бюджету профспілки?

А ТИ ВСТУПИВ ДО ПРОФСПІЛКИ?

Щороку вересень у житті кож­ної студентської профспілки – га­ряча пора. Інформаційні буклети, агітація та креатив дають свої ре­зультати: студенти пишуть заяви і стають членами великих родин первинних профспілкових органі­зацій. Сюди ж студенти, аспіранти і докторанти сплачують свої пер­ші профспілкові внески.

КОПІЙКА ГРИВНЮ БЕРЕЖЕ

1% зі стипендії, або 100 гривень, – саме стільки становить міні­мальна сума, яку сплачує студент- бюджетник на рік до профспілки. З контрактниками трохи складні­ше, адже їм потрібно самостійно оплачувати освітні послуги, тому сума їхніх внесків часто менша за внесок студента-бюджетника.

Згідно з опитуванням бюджет середньостатистичної студент­ської профспілки становить 200– 300 тисяч гривень на рік. Ця цифра не стосується таких профспілок- велетнів, як КНУ ім. Т. Шевченка, КПІ, ХПІ, ХНУ ім. Каразіна, ЛНУ ім. І. Франка та багатьох інших.

На що витрачаються кошти сту­дентських профспілок? Насампе­ред це соціальний захист, надання матеріальної допомоги малозабез­печеним студентам, здешевлення вартості путівок для літнього та зимового відпочинку, новорічні подарунки студентським роди­нам. На другому місці – проведен­ня культурно-масової та спортив­ної роботи серед студентів. А от на студентські ініціативи і проекти залишається мізерна сума. Адже бюджет не гумовий.

НЕ ПАНАЦЕЯ, АЛЕ ДОПОМОГТИ МОЖЕ

Деякі студентські профспілки почали перебудовувати свої бю­джети під реальні вимоги студен­тів задовго до появи цієї статті. І продовжують робити це зараз. На сьогодні маємо позитивний до­свід залучення додаткових коштів за грантовими програмами на фі­нансування проектів у студент­ських профспілках КНЕУ ім. В. Гетьмана (голова – Ольга Ча­банюк), НТУУ «КПІ» (голова – Ан­дрій Гаврушкевич) та ін.

Відтак бюджет студентської профспілки може формуватися не лише із профспілкових внесків, і для вирішення глобальних за­вдань існують гранти.

НЕ ЦІЛЬ, А ЗАСІБ

Отримання гранту – не ціль, а засіб. Насамперед – самореаліза­ція студентів, а звідси й рейтинг профспілки серед студентів як ор­ганізації, яка вирішує завдання.

Первинні профспілкові органі­зації студентів мають як позитив­ний, так і негативний досвід робо­ти з фондами, і, як правило, сис­темного підходу до вирішення цієї проблеми не існує. Кожен фонд – це люди, які вимагають індивіду­ального звернення. Діяльність по фандрайзингу в цьому напрямі має доволі хаотичний характер, але систематизувати інформацію та спрямувати основні зусилля фандрайзера все ж таки можна.

РЕЦЕПТ УСПІХУ

Selfie, work space, start up… Чи­мало нового з’явилося останнім часом та набирає популярності се­ред студентів. Щоб вчорашні сту­денти були активними учасника­ми процесів студентських проф­спілок, сьогодні потрібно бути модними та бути в тренді.

«Залучення додаткових інвести­цій – це must have для студент­ських профкомів. Докладати зу­силь треба сьогодні», – вважає го­лова студентського профкому Одеського національного універ­ситету ім. І. Мечникова Вадим Пєнов.

ТОП-5 ПОСОЛЬСТВ, ЩО НАЙЧАСТІШЕ НАДАЮТЬ ГРАНТИ УКРАЇНЦЯМ

1. США.

2. Канади.

3. Франції.

4. Польщі.

5. Литви.

ТОП-5 САЙТІВ ДЛЯ ПОШУКУ ГРАНТІВ

Інформацію про закордонні фонди та особливості роботи з ними можна знайти на офіційних сайтах:

1. www.foundations.org

2. www.fundraisinginfo.com

3. www.grantstation.com

4. www.guidestar.org

5. www.fes.kiev.ua

Найчастіше із профспілками співпрацює Фонд ім. Фрідріха Еберта (сайт www.fes.kiev.ua). Діяльність фонду спрямована на підтримку європейської інтеграції, міжнародної співпраці, демократизації та розвитку соціального діалогу.

Інформація про гранти:

ФОНДИ та КОНСУЛЬТАЦІЙНІ ЦЕНТРИ ФОНДІВ Foundatkm Center та European Foundatkm Center- служби містять бібліотеки та бази даних, випускають довідники, мають можливість пересилки поштою по запиту. Звернення в FC здійснюється англійською мовою, в EFC - англійською та французькою мовами.

МІЖНАРОДНІ УРЯДОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ Активно фінансують гранти такі міжнародні урядові організації, як: ООН, Європейський Союз (ЄС), Рада Європи (РЄ), ЮНЕСКО, US AID, USIA та ін., які мають представництва в Україні.

МІНІСТЕРСТВА та ПРЕДСТАВНИЦТВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН Інформація про фонди в різних міністерствах України, консульствах та посольствах іноземних держав не є конфіденційною. У посольствах є ресурси: бібліотеки, культурні центри, читальні зали і приміщення для роботи науково- дослідного характеру, які можна використовувати.

ІНТЕРНЕТ та ЕЛЕКТРОННІ БІБЛІОТЕКИ РІЗНИХ КРАЇН Знайти інформацію можна за ключовими словами: Фонди, Філантропія, Освіта, Фінансування, Фандрайзинг, Гранти, Фінансова допомога тощо. Майже кожен фонд має свою інтернет-сторінку, що значно полегшує пошук шукачам грантів.

 

Покрокова інструкція роботи над грантом:

Здійснити пошук інформації в Інтернеті про конкурси, які проводяться на території регіону, округу чи країни.

Провести аналіз отриманої інформації: географія конкурсу, принципи відбору учасників, пріоритети, обмеження за статтями фінансування, терміни подачі заявок та вимоги до їх оформлення.

Порівняти отриману інформацію із ідеями профспілки та відповідність напрямів діяльності, визначених Статутом з напрямками конкурсу.

Створити робочу групу з активних студентів, аспірантів чи докторантів та організувати роботу над написанням гранту.

Оформити і подати заявку відповідно до вимог положення про конкур

 

 

ПРОФКОМ СТУДЕНТІВ КПІ – НА СТОРОЖІ ЯКОСТІ ОСВІТИ,

або ЯК КОМУНАЛКА ПІДРІЗАЄ ОСВІТУ

У студентському середовищі зростає невдо­волення. Студенти хочуть слухати лекції про сучасні наукові здобутки, проходити вироб­ничу практику не для галочки і не мають ба­жання мерзнути в холодних аудиторіях. Низький рівень стипендіального забезпе­чення не сприяє ефективності навчального процесу, а корупція відбиває будь-яке ба­жання вчитися. Масло у вогонь підливають постійні зміни в навчальних планах та пере­хід, а потім знову відхід від адаптованої до бідних українських реалій болонської систе­ми навчання. Гроші, які надходять від Мінос­віти та контрактників на рахунок університе­тів, «з’їдає» комуналка. Про розвиток уні­верситету годі й говорити. В таких умовах студенти губляться в постійному пошуку ви­ходу зі складних студентських буднів.

Для вирішення поточних питань студентські профспілки, в рамках соціального діалогу, зустрічаються з ректоратами вишів.

Так, 9 грудня відбулася відкрита зустріч профактиву та органів студентського самоврядуван­ня Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» з ректором Ми­хайлом Згуровським. На зустріч також були запро­шені представники «низових ініціатив» і студенти.

Під час розмови молодь порушувала різноманітні питання – від проблем щодо якості викладання, по­кращення роботи студентської поліклініки вишу до місць загального користування.

Профспілка студентів КПІ порушила питання про не­обхідність більшої інформованості студентів щодо ви­конання бюджету навчального закладу. Такий досвід для КПІ не новий. На сьогодні в Інтернеті кожен охо­чий може ознайомитися із загальним бюджетом уні­верситету. Пропозиція стосувалася бюджетів факуль­тетів та гуртожитків щодо планів ремонтних робіт та термінів їх виконання. У свою чергу, студентський профком узяв на себе зобов’язання зробити докладний моніторинг аудиторного стану корпусів (стан парт, стільців, ремонти, освітлення, опалення тощо).

Особливу увагу було приділено питанню безпеки сту­денів у зв’язку із погіршенням криміногенної ситуа­ції у студмістечку та в місті в цілому.

Керівництво університету надало вичерпні відповіді на запитання і критичні зауваження та проінформу­вало про завершення студентської розробки мобіль­ного додатка, де кожен студент матиме змогу через телефон оцінити якість викладання, що, у свою чер­гу, дасть змогу керівництву робити висновки й вжи­вати відповідних заходів. Подібне ноу-хау є новин­кою для українських студентів.

Сторони домовилися регулярно зустрічатися для контролю за виконанням домовленостей.

«Ректор університету висловив задоволення зростан­ням активності студентів та появою багатьох «низових ініціатив» і попросив під час вибору представників сту­дентів до вчених рад обирати справді тих, хто реально представлятиме позицію студентів. На думку ректора, «низові ініціативи» – дуже гарна справа, адже вони під­німають рейтинг вишу», – зазначив голова профкому студентів НТУУ «КПІ» Андрій Гаврушкевич.

Варто зауважити, що соцдіалог – справді дієва форма співпраці між профспілками та адміністраціями. Він створює майданчик для вирішення проблем членів профспілки та сприяє розвитку профспілкового руху.

19.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання