« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Трудовий ультиматум професійних спілок

Трудовий ультиматум професійних спілок

Громадянське суспільство, трудовий люд України після повалення корупційного режиму очікували на позитивні зміни в усіх сферах життя і просування країни курсом євроінтеграції. Минуло півтора року, однак покращення не відбулося. Навпаки, колиш­ні та нові проблеми усе більше затягують людей у бідність та злидні, віддаляють Україну від цивілізо­ваного розвитку. Висловити своє ставлення до уря­дової політики «затягування пасків», свою солідар­ність з тими, хто щоденно відстоює законні права та інтереси людини праці, 27 травня, 3 та 10 черв­ня під стіни будівлі Уряду приходили понад 1 тис. представників профспілкових організацій, трудо­вих колективів (читайте попередні випуски «ПВ»). А оскільки переговорний процес між профспілками та представниками Уряду, як стороною соціально­го діалогу, не приніс очікуваного результату, проф­спілки вимушені звернутися до народних депутатів, як представників обраної народом влади.

15 червня відбулося піке­тування Верховної Ради України національни­ми репрезентативними профоб’єднаннями: Фе­дерацією профспілок України, Фе­дерацією професійних спілок тран­спортників України, Конфедера­цією вільних профспілок України, Об’єднанням всеукраїнських проф­спілок і профоб’єднань «Єдність», Об’єднанням всеукраїнських авто­номних профспілок. А вже 16 черв­ня під стінами Верховної Ради проф­спілки зібрали багатотисячний мі­тинг, адже безпрецедентне еконо­мічне падіння, девальвація гривні, тотальна дорожнеча і зниження вод­ночас життєвого рівня людей удвічі викликали вкрай негативну реакцію трудівників, пенсіонерів, практично кожної української родини.

Що ж змушує людей знову й знову виходити на акції протесту? Зарпла­ти, пенсії, стипендії соціальні випла­ти втратили половину своєї вартості й опустилися до рівня найбідніших країн світу. Втрачено понад 1 млн ро­бочих місць, а загалом половина з 20 млн українців не мають офіційної, захищеної законом роботи. Молодь, випускники професійних закладів, попри гучні заяви влади, так і не по­бачили реальної перспективи пра­цевлаштування і мотивації праці в своїй країні.

Політика «затягування пасків» торкнулася лише простих людей. Україною і за її межами продовжу­ють безперешкодно рухатися багато­мільярдні корупційні та криміналь­ні фінансові потоки. Зароблене пра­цею українського народу, як і рані­ше, безсовісно грабується і вивозить­ся. Натомість працюючі громадяни, які створюють національний про­дукт, наповнюють бюджет держави, ветерани праці змушені рахувати кожну копійку, бо не вистачає навіть на харчування, доношують раніше придбані речі, а до аптеки можуть за­йти як до музею, щоб лише подиви­тись на життєво необхідні ліки.

Замість захисної індексації зарплат і пенсій влада при інфляції у 172% в черговий раз залізла до ки­ шень громадян, урізавши зарплати бюджетникам, обклавши податка­ми пенсії, скасувавши оздоровлення дітей та відновлення професійного здоров’я працівників. Дешевий укра­їнський газ, електроенергія, кому­нальні послуги поспіхом переводять­ся на світові ціни, попри те, що стрім­ко бідніюче населення не в змозі буде їх оплачувати. Програма субсидій не захищає від бідності.

На конструктивні пропозиції проф­спілок, інших громадських об’єднань Кабмін не реагує. Соціальні партнери не раз пропонували Уряду шляхом пе­реговорів, соціального діалогу визна­чити наявні ресурси економіки і спря­мувати їх на соціальний захист людей, підтримку секторів економіки, що за­безпечать створення робочих місць і конкурентоспроможність України, а також вивести з тіні 200 млрд зарплат, що принесе так потрібні 30 млрд що­річних додаткових надходжень до бю­джету та 70 млрд до Пенсійного фонду України. Навіть після проголошення Президентом України необхідності ін­дексації зарплат і пенсій негайно про­лунали заяви урядовців про непри­йнятність такого кроку.

Національні профспілкові об’єднання України попереджають: терпін­ня народу перебуває на межі соціаль­ного вибуху. За ним реально можливі масові страйки. Від імені 8 млн сво­їх членів – платників податків про­фесійні спілки України пред’являють трудовий ультиматум Кабінету Міні­стрів України і вимагають:

– зупинити антинародні законо­давчі ініціативи, які вже довели еко­номіку до глибокої стагнації, а народ до зубожіння;

– знизити вдвічі ціну на газ для на­селення, для чого спрямувати на по­треби домогосподарств виключно де­шевий український газ;

– затвердити й оприлюднити ре­альну програму створення робочих місць по секторах економіки, забез­печення роботою незайнятих та пер­шим робочим місцем молоді;

– невідкладно використати нако­пичені на казначейських рахунках кошти на проведення повної індекса­ції за 2014–2015 роки заробітних плат бюджетникам, стипендій і пенсій ве­теранам праці;

– провести соціальний діалог і ви­значити план щорічного поетапно­го наближення основних соціальних стандартів України (прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії тощо) до рівня європейських країн у рамках підготовки до інтеграції з ЄС.

Професійні спілки пропонують Верховній Раді України невідкладно:

– скасувати оподаткування та об­меження виплати пенсій працюючим та іншим пенсіонерам;

– прийняти закон про індексацію заробітних плат, пенсій та інших гро­шових доходів населення;

– законодавчо закріпити об’єктивне встановлення справедливого про­житкового мінімуму, як базового соці­ального стандарту, прийнявши закон;

– відновити фінансування за ра­хунок коштів соціального страху­вання програм літнього оздоров­лення дітей, санаторно-курортного лікування працюючих, підтримку санаторіїв-профілакторіїв підпри­ємств та навчальних закладів, при­йнявши закон;

– скасувати рентну плату на газ для населення;

– прийняти закон про обов’язкове спрямування видобутого в Україні газу виключно на потреби домогоспо­дарств та підприємств теплокомуненерго.

Під час акцій протесту лунали ви­ступи керівників ЦК всеукраїнських галузевих профспілок, Конфедерації вільних профспілок України, всеукра­їнського профспілкового об’єднання «Єдність», народних депутатів, пред­ставників трудових колективів.

  • ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

16 червня в Міністерстві соціальної політики України відбулась церемо­нія підписання Угоди про утворення примирної комісії для вирішення ко­лективного трудового спору між Спільним представницьким органом ре­презентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України. Свої підписи під документом поста­вили міністр соціальної політики Павло Розенко і перший заступник Голо­ви СПО профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Варто зазна­чити, що за одним з пунктів угоди, на час роботи примирної комісії сто­рони утримуються від проведення акцій протесту та прийняття рішень, що погіршують соціально-економічні та трудові права працівників.

20.06.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання