« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Євроінтеграція – завдання для усього суспільства

Євроінтеграція – завдання для усього суспільства

16–17 квітня у Києві трива­ла Установча зустріч Плат­форми громадянського сус­пільства Україна–ЄС, на якій було започатковано гро­мадську платформу, що об’єднала роботодавців, профспілки та інші некомер­ційні організації з України та Європейського Союзу. Ра­зом вони здійснюватимуть моніторинг та робитимуть свій внесок у виконання умов євроінтеграції України.

Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Платформа громадянського суспільства складається з представників громад­ських організацій, асоціа­цій роботодавців та проф­спілкових об’єднань як з України, так і з ЄС, і покликана забезпечува­ти громадський контроль та сприя­ти імплементації Угоди. Платфор­ма збиратиметься двічі на рік, по­чергово у Брюсселі та Києві, і стане майданчиком для обміну думками щодо найважливіших питань, які турбують громадянське суспіль­ство в рамках процесу імплемента­ції. Платформа надаватиме свої ре­комендації Раді асоціації Україна–ЄС та іншим керівним органам вла­ди в Україні та ЄС, а також інфор­муватиме про них широку громад­ськість.

Спільний орган громадянського суспільства, створений відповідно до статей 469–470 Угоди про асоці­ацію, зібравшись на Установчу зу­стріч у Києві після складного річ­ного підготовчого процесу, оголо­сив про офіційний початок своєї ді­яльності.

На урочистому відкритті Уста­новчої зустрічі серед інших висту­пили тимчасовий координатор української сторони Платформи гро­мадянського суспільства Україна–ЄС Олександр Сушко, президент Офісу з питань Східної Європи Євро­пейського економічного та соціаль­ного комітету Анджей Адамчик, го­лова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, заступник міністра Кабінету Міністрів – директор Уря­дового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк, член ке­рівного комітету Форуму громадян­ського суспільства східного парт­нерства Кшиштоф Бобінські.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий у своєму виступі наголосив, що ФПУ підтри­мує паритетність у Платформі гро­мадянського суспільства. Він вва­жає, що для представництва у Плат­формі і права участі у виборчому процесі організація має відповіда­ти певним критеріям. Це насампе­ред те, що має діяти реальна орга­нізація. Вона має мати певну роз­галуженість, репрезентативність, чисельність та обов’язково брати участь у колективних переговорах. Григорій Осовий наголосив: «Одні­єю з важливих функцій профспілок є саме представництво і захист за­конних прав та інтересів працівни­ків. Участь в колективних діях на захист цих прав та інтересів – визна­на світовою профспілковою спіль­нотою діяльність професійних спі­лок». Григорій Осовий позитивно оцінив той факт, що в робочих гру­пах Платформи діє паритетність представництва груп інтересів і те, що спостерігається намагання зберегти формулу створення тема­тичних груп для того, аби мати не тільки представництво, а й реально працювати. Що стосується статусу керівників тематичних груп і тих, хто їх представлятиме, Голова ФПУ зазначив, що вирішено, що не менш ніж по одному представнику в кож­ній із шести груп будуть представ­ники груп інтересів, у тому числі профспілок, роботодавців. Це над­звичайно важливо, бо саме вирі­шення соціальних проблем, захист соціально-економічних прав та ін­тересів працівників є головним прі­оритетом для профспілок.

Учасники також подискутували та прийняли рішення щодо принци­пів діяльності Платформи грома­дянського суспільства, Регламен­ту, плану дій, її методів, цілей на 2015 рік та плану дій після Установ­чої зустрічі. Відбулися консульта­ції з українськими органами влади та представництвом ЄС щодо співпраці в рамках впровадження Уго­ди про асоціацію. Крім того, учас­ники обговорили прогрес в імпле­ментації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, розвиток відповід­них інституційних механізмів та форм для залучення громадянсько­го суспільства.

Найближчим часом складати­меться план дій до листопада 2015 року. Фіналізація регламенту три­ватиме до кінця квітня 2015 року.

 

ГЕНЕРАЛЬНА УГОДА МАЄ БУТИ ЕФЕКТИВНИМ ІНСТРУМЕНТОМ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

На цьому акцентували представники профспілкової сторони під час засідан­ня Спільної робочої комісії для веден­ня колективних переговорів і підготов­ки проекту Генеральної угоди на новий строк, що відбулося 20 квітня в Мініс­терстві соціальної політики України.

Як повідомляє Інформаційно–аналітичний центр ФПУ, вів засі­дання керівник групи повно­важних представників сторо­ни органів виконавчої влади, заступник міністра соціаль­ної політики Віктор Іванке­вич. У заході взяли участь та виступили керівник Робочої комісії об’єднань профспі­лок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк та керівник групи повноважних пред­ставників сторони робото­давців, заступник Голови Фе­дерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

Крім того, на заході також були присутні члени робочої групи сторони профспілок, роботодавців та органів ви­конавчої влади, представни­ки секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, фахівці міністерств та відомств. Учас­ники обговорили низку пи­тань щодо форми, змісту та строку дії Генеральної угоди на новий термін. До дискусії долучилися керівники сто­рін, керівники та члени ро­бочих груп. Вони обговорили питання строку дії Генераль­ної угоди, формат викладен­ня зобов’язань сторін у про­екті Генеральної угоди (спільні зобов’язання або розподілені за сторонами), строк ведення переговорів з підготовки проекту Генераль­ної угоди з урахуванням часу, що необхідний для вре­гулювання розбіжностей.

 

ШУКАЄМО НОВІ ФОРМИ СОЦІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА

Які чинники впливають на стан та ефектив­ність соціального діалогу в країні, що до­поможе вдосконалити систему соціаль­ного партнерства у державі і яким чином профспілкам слід змінити свою роботу – за обговорення цих непростих, але надзви­чайно важливих питань взялись учасники Профспілкового форуму агропромислового комплексу Київської області, який відбувся 21 квітня у приміщенні Київської ОДА.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, у Форумі взяв участь і виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, голова Київської ради профе­сійних спілок Валентин Коно­ненко. Відкриваючи захід, го­лова Київської обласної дер­жавної адміністрації Володи­мир Шандра привітав голів районних і первинних проф­спілкових організацій проф­спілки працівників АПК сіль­ськогосподарських підпри­ємств області.

Губернатор запевнив присут­ніх у тому, що він готовий до відкритого діалогу, розповів про власне бачення шляхів тристоронньої співпраці вла­ди, профспілок і представни­ків бізнесу. «Хотілося б поба­жати, щоб лави профспілок збільшувалися і профспілки ефективно захищали інтереси працівників. Люди мають від­чувати, що профспілка – саме та організація, яка, як дієва сторона соціального діалогу, здатна відстояти інтереси простого працівника. Проф­спілки мають бути в авангарді нашої спільної роботи, тоді країна неодмінно розвивати­меться», – наголосив Володи­мир Шандра.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк висловив переко­нання, що соціальний діалог, за європейським досвідом, є ефективним і напевно єди­ним механізмом унеможлив­лення соціальних потрясінь. Він згадав бурхливі події лис­топада 2013 року, які привели до Революції Гідності, однією із причин якої, на думку Сер­гія Кондрюка, стало багато­річне негідне ставлення до громадян України, передусім у сфері праці. Відтепер, за словами профспілкового ке­рівника, одним з головних за­вдань для реалізації ідеалів революції є консолідація вла­ди, профспілок та бізнесу.

Про стан соціально-партнерських відносин у Київській об­ласті розповів голова Київпрофради Валентин Кононен­ко, який позитивно оцінив укладення територіальної уго­ди про співпрацю між сторо­нами соцдіалогу, а також га­лузеві угоди, які також забез­печують соціальне партнер­ство. «На жаль, в області вже тривалий час не діє тристороння соціально-економічна рада, і це з вини урядової сто­рони, – сказав він. – Роботу ради потрібно поновлювати, тому що вона сприяє вирі­шенню багатьох проблем».

Під час виступів делегатів Фо­руму здебільшого йшлося про необхідність модернізації сільгоспвиробництва, налаго­дження переробки здобутої продукції, що сприятиме створенню нових робочих місць, а також неодноразово порушувалося питання про факти ліквідації профспілко­вих організацій, що останнім часом є неабиякою пробле­мою для підприємств агро­промислового комплексу, бо інвестори, в тому числі іно­земні, та керівники підпри­ємств перешкоджають діяль­ності профспілок на місцях.

Київська обласна профспілка працівників АПК спільно з де­партаментом агропромисло­вого розвитку Київської об­ласної державної адміністра­ції та Київською обласною ор­ганізацією профспілки пра­цівників харчової та перероб­ної промисловості, які висту­пили організаторами прове­дення профспілкового Фору­му, визначили такі його завдання:

– налагодження співпраці між Київською обласною проф­спілкою працівників агропро­мислового комплексу та Київ­ською обласною державною адміністрацією;

– визначення подальших спільних дій у сфері соціаль­ного захисту працівників під­приємств агропромислового комплексу задля зростання добробуту Київської області та розвитку демократичних засад здійснення самовряду­вання відповідно до європей­ських стандартів та цінностей.

За оцінкою голови Київської обласної профспілки праців­ників АПК Катерини Барише­вої, цього вдалося досягти: «Ми здатні вести соціальний діалог, і в цьому ми переко­налися сьогодні під час робо­ти Форуму, – сказала вона. – Тож нас чекає кропітка по­всякденна робота».

Основні завдання щодо пер­спектив співпраці викладено у Зверненні профспілки АПК до КОДА, яке Катерина Бари­шева у присутності делегатів передала губернатору Київщини.

28.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання