« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Дії профспілок в умовах катастрофічного падіння рівня життя населення

Дії профспілок в умовах катастрофічного падіння рівня життя населення

Члени Президії ФПУ визнали неприпусти­мим та антисоціальним підвищення цін і тарифів в умовах замороження розмі­рів основних державних соціальних стан­дартів і гарантій, значного обмеження со­ціальних прав громадян, гарантованих Конституцією України, падіння реальної за­робітної плати, скорочення робочих місць тощо. На цьому наголошували учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулося 2 квітня у Києві.

АНТИСОЦІАЛЬНЕ ПІДВИЩЕННЯ ЦІНІ ТАРИФІВ

Обговорюючи дії ФПУ в умо­вах стрімкого підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населен­ня, члени Президії зазначили, що зростання цін в умовах за­мороження основних держав­них соціальних стандартів та гарантій – мінімальної заро­бітної плати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії за віком, базового тарифного розряду ЄТС, а також посилен­ня податкового тиску на дохо­ди та зростання масової забор­гованості з виплати заробітної плати призвели до катастро­фічного падіння рівня життя більшості громадян країни.

Задля недопущення знижен­ня життєвого рівня населення ФПУ, її членські організації до­магаються від влади забезпе­чення відкритості та прозорос­ті державної політики встанов­лення цін і тарифів на соціаль­но важливі товари та послуги, їх економічної обґрунтованос­ті, конструктивного діалогу під час ухвалення соціально важ­ливих рішень з питань тариф­ної політики, запровадження ефективних упереджувальних заходів соціального захисту вразливих категорій населення та насамперед збільшення рів­ня оплати праці.

За результатами обговорен­ня прийнято рішення вимага­ти від Уряду проведення пар­ламентських слухань з питань стану реалізації конституцій­них прав працівників, дотри­мання положень конвенцій МОП та Європейської соціаль­ної хартії (переглянутої) щодо забезпечення достатнього життєвого рівня працівника та членів його сім’ї; стану та пер­спектив проведення реформ у соціально-економічній сфері на шляху до євроінтеграції та їх вплив на рівень життя насе­лення; економічної доктрини розвитку України.

Учасники засідання також вирішили створити загально­профспілковий штаб солідар­них дій на захист конститу­ційних прав працівників та руху до європейських трудових норм, керівником якого став перший заступник Голо­ви СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇ У ВИЩИХ ЕШЕЛОНАХ ВЛАДИ

Під час засідання Президії ФПУ наголошувалося на необ­хідності боротьби з корупцією.

Антисоціальна політика Уряду призвела до значного зростання рівня бідності (за даними експертів Інституту демографії та соціальних до­сліджень – у 1,5 раза та стано­вить 30%).

Замість того, аби запрова­джувати ефективне реформу­вання соціально-економічної сфери для стабілізації роботи підприємств, пошуку ефектив­них засобів наповнення дер­жавного бюджету та бороть­би з корупцією, Уряд прово­дить агресивну політику жор­сткої економії та «затягуван­ня» пасків, беручи антинарод­ні зобов’язання для отримання від Міжнародного валютного фонду кредитів, за які згодом доведеться розплачуватися пе­ресічним українцям, зокрема зниженням рівня життя.

За результатами обговорен­ня та з метою посилення бо­ротьби з корупцією було ви­рішено доповнити постанову «Про дії Федерації профспілок України в умовах багатократ­ного стрімкого підвищення цін і тарифів та катастрофіч­ного падіння рівня життя на­селення» пунктом такого зміс­ту: «Посилити боротьбу з проя­вами корупції у вищих ешело­нах влади з метою унеможлив­лення розкрадання коштів на державному, регіональному та місцевому рівнях…». Від­повідне звернення голів Все­українських галузевих проф­спілок та територіальних профоб’єднань надіслано голо­ві Верховної Ради України Во­лодимиру Гройсману.

ОСНОВНІ НАПРЯМИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ–2016

У рамках соціального діа­логу Міністерство фінансів України надіслало до СПО об’єднань профспілок проект Основних напрямів бюджет­ної політики на 2016 рік.

Як було зазначено, у член­ських організаціях ФПУ ви­кликає неприйняття Урядова позиція, що простежується у цьому проекті, а саме: соці­альні аспекти бюджетної полі­тики не визначаються як стра­тегічно вагомі, а підвищення основних дежавних соціаль­них гарантій планується «на основі зростання показників реального сектору економіки та індексу споживчих цін… та з урахуванням фінансових можливостей бюджету».

На думку профспілок, фак­тично документ стратегічно­го розвитку країни, запропо­нований Мінфіном, не міс­тить соціальних маяків та не визначає реальних орієнтирів розвитку соціальної політи­ки, а тому залишається незро­зумілим для суспільства.

Відстоюючи інтереси пра­цюючих та ветеранів праці, реалізуючи завдання, визна­чені VI з’їздом ФПУ та цільо­вими програмами, керуючись Порядком участі представни­ків сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної полі­тики, профспілковою сторо­ною своєчасно (у терміни, ви­значені Порядком) надіслано до Міністерства фінансів про­позиції та зауваження до про­екту Основних напрямів бю­джетної політики на 2016 рік.

Члени Президії розглянули та прийняли відповідні рішен­ня з питань «Про Вимоги до Кабінету Міністрів України та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні сто­совно невиконання законодав­ства про працю та положень Генеральної угоди на 2010–2012 роки відповідно до Зако­ну України «Про порядок вирі­шення колективних трудових спорів (конфліктів)», «Про стан профспілкового руху та ста­тистичні звіти всеукраїнських профспілок і профоб’єднань за 2014 рік», «Про відзначення Дня міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня» тощо.

Також було вирішено про­вести дев’яте засідання Ради Федерації професійних спілок України 25 червня ц. р. у Києві.

Серед інших, у засіданні Президії ФПУ взяли участь на­родні обранці – депутати Вер­ховної Ради України Сергій Ка­плін та Анатолій Матвієнко.

Сергій Кондрюк, заступник Голови ФПУ:

«Сніжним комом зростає заборго­ваність із заро­бітної плати. Тим часом ані Уряд, ані робо­тодавці не хо­чуть робити жодного кроку для захисту пра­цівника. Наші пропозиції щодо компенсацій, по­силення відпові­дальності робо­тодавця, ство­рення гарантій­них фондів захис­ту працівника відхилені як такі, що начебто не на часі».

 

В УКРАЇНІ СТВОРЕНО НОВИЙ ФОНДСОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ

Відповідно до прийнятого у грудні 2014 року Верховною Радою Закону Украї­ни «Про внесення змін до деяких законо­давчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування та легалізації фонду опла­ти праці» передбачено об’єднання в один новий фонд Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фон­ду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних за­хворювань, повідомляє прес-служба Фонду соціального страхування України.

Сторони соціального ді­алогу, серед яких представники держа­ви, роботодавців та профспілок, протягом двох місяців спільної роботи пого­дили модель об’єднання зга­даних фондів, а також по­дальшу роботу єдиного Фон­ду соціального страхування України.

3 квітня відбулося перше установче засідання Правлін­ня, на якому був затвердже­ний Статут Фонду, обрано Го­лову Правління та директора виконавчої дирекції Фонду.

Головою Правління Фонду од­ностайно обрано представни­ка від сторони роботодавців – заступника голови Ради Фе­дерації роботодавців України, народного депутата 3-го, 6-го та 7-го скликань Олега Шев­чука. Голова Правління Фонду матиме двох заступників. Це заступник Голови Федерації професійних спілок України Володимир Саєнко та заступ­ник міністра соціальної полі­тики України Валерій Яро­шенко.

Директором виконавчої ди­рекції Фонду соціального страхування України був об­раний Євген Баженков.

На думку новообраного голо­ви Правління Олега Шевчука, ключовим завданням нового Фонду буде суттєве скорочен­ня адміністративних витрат з одночасним покращенням якості обслуговування.

«Ми розуміємо, що процес об’єднання структур двох фондів непростий. Можуть спостерігатися певні пробле­ми з якістю надання послуг соціального захисту. Саме тому Правлінню та виконав­чій дирекції треба буде вирі­шувати надважливе завдан­ня – якомога швидше здій­снити оптимізацію адміні­стративних структур, до того ж максимально ефективно та безболісно для застрахо­ваних осіб», – сказав Олег Шевчук.

Новообраний голова Прав­ління наголосив, що керівни­цтво Фонду, його майбутні працівники мають чітко усві­домлювати, що відтепер усі процеси щодо прийняття рі­шень, надто з фінансових пи­тань, будуть максимально прозорими та публічними. «Будь-які прояви корупцій­них дій можна нівелювати виключно через публічні ме­ханізми. Саме для цього при виконавчій дирекції Фонду буде створено Громадську раду», – наголосив голова Правління.

У свою чергу, директор вико­навчої дирекції Фонду соці­ального страхування України Євген Баженков запевнив, що всі рішення приймати­муться консенсусом, після ґрунтовних консультацій зі сторонами соціального діа­логу. «Я свідомий того, що просто не буде. Як показує практика, погодження у тристоронньому форматі не бу­ває легким. Але сьогодні держава, роботодавці та профспілки розуміють необ­хідність розвитку Фонду, його перспективи. Ми при­йматимемо всі рішення кон­сенсусом, але при цьому ключовим принципом вирі­шення кадрових питань буде рівень професіоналізму кан­дидатів», – зазначив Євген Баженков. ­

11.04.2015


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання