« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Реакція профспілок у зв’язку з наступом на соціальні права громадян

Реакція профспілок у зв’язку з наступом на соціальні права громадян

 ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

У листі ЦК профспілки керів­никам територіальних організа­цій зазначається: «Як стало відо­мо, в процесі підготовки Програ­ми дій Уряду на 2015–2017 роки її розробники пропонують внести зміни до законів та провести низ­ку реформ, реалізація яких значно обмежить соціальні права, гаран­товані Конституцією України, зо­крема на гідну оплату праці, осві­ту, пенсійне забезпечення. За останній час доходи населення України, в тому числі наших спіл­чан, скоротилися втричі, зростає заборгованість із заробітної пла­ти. Урядом проігноровані вимоги профспілок, висунуті на Всеукра­їнській попереджувальній акції, що відбулася в жовтні 2014 року». На думку спілчан, більшості не­популярних обмежень влада мо­гла б уникнути, зменшивши ви­трати на управлінські структури та змусивши поділитися надпри­бутками олігархів, отриманими ними, в основному, за підтримки колишнього режиму.

ОСВІТЯНИ

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України направив звернення до Президента України Петра Порошенка, висловивши глибоке обурення намірами влади обмежити трудові та соціально-економічні права й інтереси осві­тян, права громадян на безоплат­ну освіту, медичне, пенсійне за­безпечення, знизити освітній рі­вень молоді. У зверненні містить­ся заклик до Президента України, як гаранта Конституції, забезпе­чити дотримання конституційних прав громадян, не допустити при­йняття антисоціальних та анти­конституційних законів, оскільки їх реалізація може спровокувати соціальний вибух.

УКРВУГЛЕПРОФСПІЛКА

Профспілка підготувала інфор­маційний лист про наміри Уряду щодо введення жорсткої економії бюджетних коштів за рахунок на­селення України, в якому зазнача­ється: «Черговим пакетом бю­джетних ініціатив Уряд, без будь-якого обговорення з громадськіс­тю, планує пустити «під ніж» практично всі соціальні права, га­рантовані Конституцією України: безкоштовні медицину й освіту, пенсійне забезпечення, а також інші й без того жалюгідні пільги, які не наважувалися скасовувати попередні уряди. При цьому в черговий раз «антикризові» ініціати­ви розроблені з грубим порушенням законодав­ства України та Гене­ральної угоди, без участі соціальних партнерів та урахування позиції профспілок». Пропону­ється обговорити інфор­мацію в трудових колективах і на позмінних зборах висловити своє ставлення до зазначених «нова­цій» Уряду.

ЗАКАРПАТТЯ

Профспілки вимагають від Уряду згадати цивілізований, єв­ропейський шлях формування державних рішень – невідкладно розпочати консультації з робото­давцями і профспілками, щоб ра­зом проаналізувати наявні в еко­номіці ресурси, використати аль­тернативні джерела наповнення бюджету, приступити до виведен­ня з незаконного використання 4,5 млн нелегальних працівників, детінізації понад 200 млрд заро­бітної плати, що може дати не менше 100 млрд додаткових над­ходжень до бюджету, пенсійного та інших соціальних фондів.

На переконання профспілок, та­кими заходами мають бути запро­вадження податку на багатство, розширення об’єктів оподаткуван­ня рентною платою, збільшення податку на дивіденди, запрова­дження податку з валового доходу великих підприємств для забезпе­чення обороноздатності України, збільшення акцизів на шкідливі для здоров’я товари, застосування механізмів з протидії ухиленню від сплати податків, продаж неефективного та збиткового дер­жавного майна, декларування не тільки доходів, а й витрат.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА

Члени президії ради профспі­лок Івано-Франківської області, обговоривши на засіданні Програ­му дій Уряду, прийняту Верхо­вною Радою України, висловили рішучий протест проти бюджет­них ініціатив Кабінету Міністрів щодо скорочення соці­альних прав населення. «Викликає обурення, що ці «антикризові» пропозиції розроблені без обговорення з гро­мадськістю та враху­вання позиції профспі­лок. Незважаючи на га­лопуючий ріст цін, зу­божіння абсолютної більшості громадян України, пи­тання справедливої оплати праці та наближеної до реалій вартості «прожиткового кошика» відкида­ються під приводом недоречності їх розгляду під час військових дій. Обурює те, що Уряд Арсенія Яце­нюка навіть не пропонує для на­повнення бюджету шлях справед­ливого податкового навантажен­ня на надприбутки олігархів».

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Президія Київської обласної ради профспілок надіслала Звер­нення до народних депутатів Вер­ховної Ради України VIII скликан­ня, в якому від імені 240-тисячного загону членів профспілок області висловлює занепокоєння еконо­мічною ситуацією в країні. Проф­спілкові організації області з обу­ренням сприйняли продовження урядової політики «затягування пасків», що вже трансформується в безстрокову шокову терапію для українців, серед яких три чверті – незаможні, бідні та злиденні гро­мадяни. Члени президії підтрима­ли заяву ФПУ в зв’язку з намірами Уряду посилити економію бюджет­них коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій на­селення України та закликали членські організації облпрофради, членів профспілок взяти участь у проведенні всеукраїнської акції протесту 23 грудня 2014 року.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

У заяві Чернівецької обласної ради профспілок, надісланій на­родним депутатам України, зокре­ма, зазначається, що профспілки з обуренням сприйняли продо­вження урядової політики «затя­гування пасків», яка вже транс­формувалася в безстрокову шоко­ву терапію для українців, серед яких 83,6% – незаможні, бідні і злиденні громадяни. «Заявляємо, що профспілки використають всі наявні в них права і можливості для захисту людини праці та за­стерігаємо недалекоглядних мож­новладців і урядових чиновників щодо їх відповідальності перед законом і громадянами України!», – наголошується в заяві.

 

 ПЛАТФОРМІ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА – БУТИ!

 10 грудня на засіданні Кабінету Міністрів України було розглянуто питання підготовки та проведення засідань окремих двосторонніх органів асоціації між Україною та ЄС, де визна­чено склад Ради асоціації та Комітету асоціації від урядової сторони. Днями вже українська частина розпочинає роботу з відповідни­ми європейськими структурами, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 Як відомо, Угода про асоціацію між Украї­ною та ЄС передбачає створення такої інсти­туції, як Платформа грома­дянського суспільства, до складу якої увійдуть пред­ставники громадських орга­нізацій України, а з боку ЄС – Європейський соціально-економічний комітет, що складається з представників профспілок, об’єднань робо­тодавців та інших громад­ських організацій.

На засіданні Уряду Голова Спільного представницько­го органу профспілок Григо­рій Осовий поінформував про те, що створення Плат­форми громадських органі­зацій розпочалося ще в травні, проте процес і досі не завершено через суттєві розбіжності в самому полі української частини. Це ви­кликає занепокоєння не тільки в профспілок, а й у Європейського соціально-економічного комітету.

Прем’єр-міністр України Ар­сеній Яценюк під час засі­дання зазначив, що форму­вання такої інституції, як Платформа громадянського суспільства є справою самої громадськості, але й держа­ві слід докласти максимум зусиль для завершення створення цієї інституції.

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання