« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Громадськість захищає майно трудящих

Громадськість захищає майно трудящих

 Спробам захоплення чергових санаторно-курортних об’єктів, які належать профспілкам і в яких щорічно ліку­ються трудящі, члени їх сімей та постражда­лі на виробництві, стали на заваді сотні громад­ських активістів.

 

Як повідомляє Інформаційно-аналітичнийцентр ФПУ, без будь-якого страху, з почуттям обурення від попраної справедливості 9 грудня люди вийшли під стіни Верховного Суду України. За висо­кими мурами зібралися ті, хто упо­вноважений творити справедли­вість, вирішувати, чи законними є ті чи інші вчинки. Цього разу – на­магання окремих «спритників» по­збавити простих трудівників надії на те, що створене їх працею багат­ство, а саме профспілкові санато­рії, профілакторії, дитячі табори відпочинку, які роками будували­ся і утримувалися за рахунок вне­сків членів профспілок, й надалі слугуватиме людині праці.

Виступи учасників мітингу були дуже емоційними. «Нас хо­чуть позбавити останнього, що в нас лишилося, – нашого здоров’я і майбутнього наших дітей», – обу­рювалися представники громад­ських об’єднань «Всеукраїнська координаційна рада Майдану», «ЕкоПатріоти», ГО «Майдан-контроль», ВГО «Українська коор­динаційна рада» та ін. «Люди, які не можуть собі дозволити відпо­чивати в Туреччині чи Болгарії, повинні мати право відновити своє здоров’я в санаторіях та пан­сіонатах в Україні, – промовляли, звертаючись до суддів, митингу­вальники. – Судова влада не має бути «кишеньковою» і виконувати замовлення олігархів. Вимога на­шої мирної акції – не допустити свавілля судів, які хочуть узако­нити шлях виведення майна з під­порядкування профспілок, а отже, українського народу. Ми цього не дозволимо і лишаємо за собою право на масові акції протесту!».

Спілкуючись з учасниками протесту, вдалося з’ясувати, що на їхнє переконання, деякі «нечис­ті на руку» особи через систему корумпованих судів відбирають у профспілок їх майно: оздоровни­ці, бази відпочинку, аби зробити їх формально державною власніс­тю, а потім приватизувати «за ко­пійки». Вони переконані, що після цього об’єкти, побудовані за ко­шти простого народу, вже ніколи не будуть доступними пересічним громадянам: їх перепрофілюють у готелі, казино, перетворять на центри розваг та відпочинку для «товстосумів». Через це втратити роботу можуть понад 12 тис. уні­кальних фахівців – працівників санаторно-курортної галузі та ви­сококваліфікованих лікарів.

Під тиском людського гніву на засідання суду були допущені п’ятеро уповноважених представ­ників зібрання, які виклали пози­цію тих, хто скандував гасла на мо­розному повітрі. Результат акції – відкладення розгляду справи в суді, що було сприйнято як хоч і не­величка, але перемога громадських активістів. Небайдужість та єднан­ня людей знову перемогли, і це спо­нукає до нових рішучих дій заради відновлення справедливості.

 

 ЧОМУ МОП НЕ ВИСЛОВЛЮЄ СВІЙ ПРОТЕСТ У ТИХ ВИПАДКАХ, КОЛИ МВФ ВТРУЧАЄТЬСЯ У ВНУТРІШНЮ СОЦІАЛЬНУ ПОЛІТИКУ КРАЇНИ?

 Актуальні питання соціально-економічної ситуації в Україні, ролі профспі­лок у захисті законних прав та інтере­сів працівників обговорювалися під час зустрічі Голови СПО об’єднання проф­спілок, Голови ФПУ Григорія Осового з представниками місії Міжнародної ор­ганізації праці, що відбулася 8 грудня.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичнийцентр ФПУ, в зустрі­чі взяли участь заступник Го­лови ФПУ Сергій Українець, керівники департаментів та управлінь апарату ФПУ Ва­силь Шилов, Людмила Остапенко, Володимир Максимчук, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, представни­ки місії МОП: старший спе­ціаліст з питань соціального забезпечення Групи техніч­ної підтримки з питань гід­ної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Схід­ної Європи Кенічі Хіросе й експерт МОП з питань соці­ального забезпечення Кши­штоф Хагемайєр. Ця техніч­на місія прибула до України у відповідь на запит Мініс­терства соціальної політики до Генерального директора МОП та відповідні звернен­ня соціальних партнерів.

Серед запланованих захо­дів місії – зустрічі в Мініс­терстві соцполітики, про­фільному Комітеті Верхо­вної Ради з метою деталь­ного вивчення потреб України в сфері соціально­го забезпечення та пред­ставлення пропозицій щодо технічної допомоги мультидисциплінарній мі­сії МОП, запланованій на початок 2015 року.

Григорій Осовий поінфор­мував гостей про діяльність Федерації профспілок України, її членських орга­нізацій і висловив поба­жання, аби МОП більш ак­тивно захищала права й ін­тереси людини праці в умовах, коли МВФ вимагає від Уряду України здійсню­вати непопулярну антисо­ціальну економічну політи­ку. В останній час, наголо­сив профспілковий лідер, доходи населення скороти­лися втричі, зросли обсяги тіньової економіки, що призвело до абсурдної си­туації, коли на 13,5 млн пенсіонерів є лише 10 млн легальних працівників, що сплачують податки. «Чому МОП не висловлює свій протест у тих випадках, коли МВФ втручається у внутрішню соціальну полі­тику країни? Це має бути прерогатива соціальних партнерів. На зустрічі з ро­ботодавцями й урядовця­ми запитайте їх про це. Нині, за словами робото­давців, вони витрачають «на відкат» чиновникам від 120 до 180 млрд дола­рів. Завдяки цим грошам можна було б збільшити зарплату працівникам на 20%. Чи готові роботодавці й урядовці це зробити?», – запитав Григорій Осовий.

Насамкінець присутні ви­словили сподівання, що такі зустрічі стануть регулярни­ми і результативними.

12.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання