« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Зупиніть інфекційний геноцид нації!

Зупиніть інфекційний геноцид нації!

 12 листопада працівники закладу охорони здоров’я – державної установи «Ки­ївський міський лабора­торний центр Держсане­підслужби України», серед яких лікарі-епідеміологи, санітарні фельдшери, ін­женери та лаборанти, при­йшли під стіни Кабміну на маніфестацію проти реорга­нізації Державної санепід­служби України.

 Наразі Уряд прийняв рішен­ня щодо об’єднання абсо­лютно різних за родом ді­яльності центральних ор­ганів виконавчої влади всупереч загальноєвропейській стратегії єдиного медичного про­стору. При цьому пріоритет віддано не життю і здоров’ю людини як най­вищій соціальній цінності, а засо­бам для її існування – їжі та безпеці тварин і рослин. Унаслідок рефор­мування частина функцій Держав­ної СЕС України будуть розпороше­ні по різних міністерствах і відом­ствах, а частина взагалі скасову­ються. Реалізація даної постанови призведе до руйнації профілактич­ного напрямку галузі охорони здоров’я і, як наслідок, підвищення показників інфекційної, професій­ної захворюваності, особливо з ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гепатитів. Наслідком такого рішен­ня буде антисанітарія та епідемії, насамперед у зоні бойових дій, де вже сьогодні існують передумови для виникнення спалахів таких осо­бливо небезпечних інфекцій, як хо­лера, червоний тиф тощо. Мільйони наших громадян, особливо в сіль­ській місцевості, втратять доступ до соціальних послуг у сфері гро­мадського здоров’я (безпеки прожи­вання, харчування і водопостачан­ня, праці і відпочинку, навчання і виховання, радіаційної та епідеміч­ної), що неминуче призведе до соці­альної напруги в суспільстві.

Саме тому сотні працівників прийшли під стіни Кабміну з ви­могами внести зміни до постано­ви Уряду від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи централь­них органів виконавчої влади» в частині збереження функцій із за­безпечення формування та реалі­зації державної політики в сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. Також протестувальники вимагали вне­сти зміни до проекту держбюдже­ту на 2015 рік, передбачивши фі­нансування та забезпечення сані­тарного та епідемічного благопо­луччя населення держави.

  •  КОМЕНТУЮТЬ УЧАСНИКИ АКЦІЇ

 Лариса КАНАРОВСЬКА,

голова ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я:

«На прикладі Києва ми можемо сказати, що сьогодні із 100 по­мерлих кожного дня один помирає від ак­тивної форми туберку­льозу. Щодня в столи­ці одна людина зара­жається активною формою туберкульозу. Наступає епідемія ту­беркульозу, гепатиту, інших інфекційних за­хворювань. Я, звичай­но ж, за збереження служби СЕС, адже якщо їх не стане, ми не знатимемо ні про стан води, ні продуктів харчування, ні довкіл­ля. СЕС стоять на варті здоров’я. Їх знищення сьогодні просто не­припустиме. Вони – захисники нашого епідблагополуччя. Тому мета нашої акції дуже проста – не до­пустити ліквідації СЕС».

 Валерій ГЕЙКО,

керівник лабораторної служби СЕС Деснянського району м. Києва:

«Ми збентежені з при­воду знищення СЕС, а разом з нею й біоло­гічного захисту всієї країни. На жаль, нас не чують у Кабміні. При тому, що всі роз­винені країни працю­ють над зміцненням цієї складової захисту держави, в нас відбу­вається планомірне її знищення. Хто назве нас європейською державою, якщо не матимемо такої скла­дової, як епідеміоло­гічний захист своєї те­риторії? Тому наша ви­мога – захист здоров’я усієї країни. Зупинимо інфекційний геноцид нації!».

 Юлій Жигалов,

директор державної установи «Київський міський лабораторний центр Державної СЕС України»:

«Лихоманка Ебола – одна з особливо небез­печних інфекцій, що має в 96% летальні на­слідки. Це те, що нині на слуху. Ймовірність поширення цієї інфек­ції, в тому числі в Украї­ні, існує. Ми бачимо, що, за статистикою, в європейських країнах вже є такі випадки. Це одна з інфекцій. Але ж існує і багато інших, які мають в Україні статус епідемій: туберкульоз, поширення СНІДу, інші захворювання, які по­трібно ліквідовувати. Протягом 90 років санепідслужба працювала, і її робота мала пози­тивні наслідки. Ми ро­зуміємо, що на сьогодні складна економічна си­туація, проходять ре­форми, які ми також підтримуємо, але, так би мовити, рубати з плеча теж неправиль­но. Ми наразі опинили­ся в повітрі й не знає­мо, що буде далі…».

Світлана Білецька,

завідувач організацій­ного відділу держав­ної установи «Київський міський лабораторний центр Державної санепід­служби України»:

«Збереження профі­лактичного напрямку медицини – запорука збереження здоров’я нації. На сьогодні май­бутнього в профілак­тичної медицини не­має, тому що нас прак­тично всіх з 1 січня ви­ганяють на вулицю, влаштуватися на робо­ту санітарному лікарю дуже складно. Ми вдячні раді Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я і Федерації профспілок України за те, що вони нас під­тримують. Ми вже втретє під стінами Ка­бінету Міністрів. Хочу звернути увагу, що в лютому 2014 року при­йнято Закон «Про вве­дення мораторію на ліквідацію та реоргані­зацію закладів охоро­ни здоров’я». Питання ж у тому, чому цей за­кон нас не захищає?».

 Олена СИДОРЕНКО,

голова профспілкової організації Деснянського міжрайонного відділу лабораторних досліджень:

«Сьогодні ми прийшли під Кабмін вимагати внесення змін або від­міни постанови № 442 саме в сфері забезпе­чення санітарного бла­гополуччя. Наш Уряд ставить на перше міс­це не здоров’я людей, а продукти харчуван­ня, тваринництво, на­томість профілактич­ній медицині не нада­ється будь-якого зна­чення. І це в той час, коли на території Укра­їни йде війна і створю­ється осередок для ін­фекційних захворю­вань, поширення осо­бливо небезпечних ін­фекцій. Вже давно наше суспільство забу­ло про такі хвороби, як чума, холера... Ми хочемо отримати чітку відповідь на запитан­ня: що буде далі із службою? Хто буде ви­конувати функції із за­безпечення здоров’я українців, які сьогодні виконуємо ми?».

14.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання