« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Григорій Осовий: «В Азербайджані діє цільова програма для оздоровлення та відпочинку трудящих»

Григорій Осовий: «В Азербайджані діє цільова програма для оздоровлення та відпочинку трудящих»

 Актуальні питання розвитку профспілкового руху та ролі соціального діа­логу у вирішенні проблем соціально-економічного захисту людини праці обговорили учасники виїзного засідання Виконкому Загальної конфеде­рації профспілок (ЗКП), яке відбулось у столиці Азербайджану. Профспіл­ки України у Баку представляв Голова ФПУ Григорій Осовий.

 Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

– Григорію Васильовичу, які саме питання було винесено на порядок денний засідання ЗКП?

– З доповіддю «Про стан мотива­ції і перспективи розвитку проф­спілкового руху в Азербайджані» виступив голова Конфедерації профспілок Азербайджану (КПА) Саттар Суліддін огли Мехбалієв. До речі, дуже добре, що КПА по­стійно порушує питання про над­бання кращих практик у сферах діяльності профспілок. Зокрема, хочу нагадати, що в 2011 році у Бу­динку профспілок у Києві теж від­булося виїзне засідання ЗКП, на якому вивчався досвід України щодо соціального діалогу.

Традиційним уже став розгляд на щорічних засіданнях ЗКП пи­тання «Про хід солідарної кампанії «Мінімальну заробітну плату – на рівень не нижче прожиткового мі­німуму». Під час обговорення цьо­го питання я висвітлив ситуацію по Україні. Було зазначено, що за­раз проводитиметься робота, пов’язана з підготовкою нових па­раметрів соціальної політики на 2015 рік, формуватиметься новий Держбюджет, тож профспілки по­ставили перед Урядом вимогу: як мінімум проіндексувати розмір мі­німальної зарплати на величину інфляції. А середньострокова мета – актуалізувати величи­ну споживчого кошика. Наші розрахунки показу­ють, що мінімальна зарплата має бути втричі ви­щою, ніж зараз є насправ­ді. Наше завдання – боро­тися за підвищення соці­альних стандартів, за те, щоб мінімальна зарпла­та була не меншою за прожитковий мінімум, а середня – відповідала гідній праці.

Під час засідання також було розглянуто питання про позицію профспілок щодо угод про вільну торгівлю послугами, про участь членських організацій ЗКП у про­веденні заходів до Всесвітнього дня дій за достойну працю, про до­свід роботи членських організа­цій ЗКП із молоддю та ін.

Учасники засідання також отримали інформаційні матеріа­ли стосовно нинішнього стану Бу­динку профспілок, відеоматеріа­ли про перебіг подій на Майдані під час Революції Гідності. Також було розповсюджено листівки про діяльність Благодійного фонду «Відродження Будинку профспі­лок». З боку колег – представників національних профспілкових об’єднань пролунали запевнення щодо фінансової підтримки відро­дження Будинку профспілок на Майдані Незалежності.

– А що Вас найбільше вразило під час візиту в Азербайджан?

– Учасники засідання Виконко­му ЗКП не тільки обговорили ак­туальні питання, що непокоять зараз профспілки, а й ознайоми­лися з практичною діяльністю азербайджанських профспілок щодо вирішення соціально-економічних проблем і з задово­ленням зауважили прогрес, який досягнуто за роки незалежності країни. Приміром, ми відвідали Будинок відпочинку для вчителів на березі Каспійського моря. Тут за короткий термін було зведено сучасний оздо­ровчий заклад на 250 місць, де вчитель спла­чуватиме за відпочинок лише 15% від вартості путівки. Більш того, вчитель має право при­їхати сюди разом із сім’єю. Тут є спальний корпус і котеджі. Басей­ни – відкритий і закритий. Тобто вся інфраструктура. І така робота ведеться також іншими профспіл­ками. Головне завдання – віднови­ти чи створити нову матеріальну базу для оздоровлення та відпо­чинку трудящих. В Азербайджані існує цільова програма, яку під патронатом Конфедерації проф­спілок здійснюють галузеві проф­спілки. Ми були вражені масш­табністю та динамічністю цього проекту.

У місті Габола нас ознайомили з діяльністю культурно-виховного центру імені Гейдара Алієва. Мета цих профспілкових центрів – відпочинок і виховання молоді. Там шикарна бібліотека, музей іс­торії краю, місця для відпочинку молоді. Сама будівля – це справ­жній палац. І ця робота ведеться по всій країні. Ось до чого всі ми маємо прагнути. А у нас навіть те, що було, зруйновано та розграбо­вано. Вважаю: те, що ми побачи­ли, не менш важливо за те, що ми обговорювали під час засідання.

Хочу наголосити, що створення таких центрів залучення людей, зокрема, молоді до культури та розвитку, відбувається з ініціати­ви профспілок за активної та від­чутної підтримки держави. Взага­лі, ми уявили, наскільки соціаль­ний діалог між профспілками і владою в Азербайджані є позитив­ним прикладом. До речі, про став­лення влади до профспілок свід­чить такий факт: керівництво ЗКП і голову КПА прийняв президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Співпраця профспілок та дер­жави помітна і в такій сфері, як житлове будівництво, зокрема мо­лодіжне та для біженців. Це мож­на пояснити стабільністю в країні і тим, що влада турбується про людей, про розвиток трудового по­тенціалу та створення матеріаль­ної бази для відпочинку і оздоров­лення людини праці.

 

 ПРЕДСТАВНИКИ ПРОФСПІЛОК ЗУСТРІЛИСЯ З МІНІСТРОМ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 Актуальні питання соціально-економічного захисту прав та інтересів праців­ників, розвитку соціального діалогу було обговорено під час робочої зустрічі пред­ставників СПО об’єднань профспілок на чолі з Головою СПО, Головою ФПУ Григо­рієм Осовим із міністром соціальної по­літики України Людмилою Денісовою, що відбулася 3 листопада, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ.

Як зазначив Григорій Осовий, профспілко­ва сторона, перш за все, акцентувала ува­гу міністра на те, що 7 жов­тня на Всеукраїнському фо­румі профспілок було вису­нуто вимоги до Уряду щодо покращення трудових і соці­альних гарантій працюючої людини. Профспілковий лі­дер наголосив, їх було пере­дано Уряду під час акції протесту 15 жовтня. Нато­мість отримали запевнення, що Уряд їх розгляне і дасть відповідь. Але досі відпові­ді не надійшло. У зв’язку з цим профспілкова сторона ще раз зауважила, що проф­спілки мають отримати від Кабміну чітку відповідь на вимоги, які були висунуті від імені всіх профспілок України.

Людмила Денісова запев­нила, що це буде зроблено. І назвала основною причи­ною того, що досі профспіл­ки не отримали відповідь, позачергові парламентські вибори, у яких брала участь і політична сила, яку очолює Прем’єр-міністр України. Вона наголосила, що споді­вається, що найближчим ча­сом буде сформована пар­ламентська коаліція, визна­чаться кандидатури на по­сади членів Уряду і вже но­вий його склад вирішувати­ме питання, які порушили профспілки.

Голова СПО профспілок по­інформував про те, що під час зустрічі було обговоре­но також питання реформу­вання системи соціального страхування, проаналізова­на поточна ситуація щодо забезпечення соціального страхування працівників. З боку представників проф­спілок наголошувалося, що відбуваються затримки ви­плат і неперерахування ко­штів, зокрема на санаторно-курортне лікування та оздо­ровлення. Це ставить у складне становище заклади цієї сфери, сприяє соціаль­ним протестам у трудових колективах, знижує якість їх роботи.

Як пояснила міністр, з її боку та з боку дирекції соці­ального Фонду своєчасно, відповідно до находження коштів, подаються платіжні доручення до державного Держказначейства, але, на жаль, дійсно, спостеріга­ються затримки. І тому профспілки повинні вирішу­вати ці питання з тими ін­ституціями, з вини яких це відбувається. Питання ви­плат у сфері соціального страхування у цьому році ускладнюється і прийняттям Закону про особливість ре­гулювання відносин на окремих територіях Доне­цької і Луганської областей, де підприємства-страхувальники звільнені від спла­ти єдиного соціального вне­ску. А це – додатковий дефі­цит соціальних фондів.

Людмила Денісова наголо­сила, що Мінсоцполітики стоїть на тому, щоб забезпе­чити стабільність системи соціального страхування, закликала не блокувати за­сідання соціальних фондів. На це профспілкова сторона запропонувала проводити раз на квартал наради за участю голів і виконавчих директорів соцфондів, щоб оперативно реагувати на ті чи інші події, які дискреди­тують або знижують рівень ефективності взаємодії сто­рін соціального діалогу. Мі­ністр цю ідею сприйняла та підтримала.

«Ця робоча зустріч показа­ла, що міністр соціальної політики з розумінням ста­виться до вимог профспілок і намагається зі свого боку зробити все можливе для розвитку соціального діало­гу, – зазначив Григорій Осо­вий. – Профспілкова сторо­на провела цю зустріч з ме­тою обговорити актуальні питання соціально-економічного захисту люди­ни праці з нинішнім міні­стром соціальної політики, який є найбільш вірогідною кандидатурою на цю поса­ду і в новому Уряді».

Докладніше читайте на сай­ті ФПУ www.fpsu.org.ua.

07.11.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання