« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Що відбувається?

Якщо уряд не йде до профспілок, то ми йдемо на уряд

Якщо уряд не йде до профспілок, то ми йдемо на уряд

 «Ні бідності в Україні!!!», «Зупинити антисоціаль­ну агресію!!!», «STOP наступу на трудові права!!!», «Реформи на користь людей, а не олігархів!!!», «За гідну працю і справедливу зарплату!!!», «Лю­дина праці – найвища цінність країни!!!», «Ми – не німа робоча сила, ми – громадяни України», «Нам зарплату не копійки, ми трудящі – не жебра­ки» – під такими гаслами 15 жовтня профспілки провели попереджувальну акцію протесту під сті­нами Кабінету Міністрів України в рамках дій за гідну працю та боротьби з бідністю, у якій взяли участь понад 3 тисячі активістів.

 Профспілки України ухвалили рішення про проведення пу­блічних акцій 7 жовтня на Всеукраїнському форумі профспілок «За гідну працю і добробут людини», а також схвалили Резолюцію (стор. 2) та Вимоги до Кабі­нету Міністрів України з питань за­хисту соціально-трудових і профспіл­кових прав та інтересів працівників.

15 жовтня представники з усіх регі­онів країни та галузей економіки зі­бралися, аби сказати рішуче «НІ» зу­божінню багатомільйонної армії тру­дівників, які щоденною самовідданою працею створюють промисловий по­тенціал, забезпечують продовольчу безпеку й обороноздатність країни.

«Що привело нас до Уряду? Це дер­жавна політика жорстких соціаль­них обмежень, яка далека від кон­ституційних норм соціальної спра­ведливості. Це жорсткий наступ на трудові права і згортання державних гарантій, – зазначив у своєму висту­пі Голова Федерації професійних спі­лок України Григорій Осовий. – Па­діння реальної заробітної плати, по­ширення безробіття, зарплатні бор­ги, різке підвищення цін і тарифів, масштабне знецінення трудових до­ходів та заощаджень унаслідок обва­лу гривні – це прямий шлях до бід­ності. На трудовому фронті щорічно гине майже 1 тис. працівників і по­над 10 тис. стають інвалідами. Це більше, ніж втрати військових під час АТО на сході. Чи це турбує Уряд? Напевно, ні. Тому що планується скорочення асигнування на охорону праці, зменшення грошової компен­сації постраждалим та сім’ям заги­блих працівників. Хіба цього хотіли люди від нової влади після Майда­ну? Звичайно, ні. Федерація профспі­лок України рішуче виступає проти такої антисоціальної політики і ви­суває до влади вимоги повернутися обличчям до людей».

Григорій Осовий наголосив, що зро­бивши доленосний вибір на користь європейської інтеграції разом з між­народним профспілковим рухом, ми  зобов’язані, діючи солідарно, забезпе­чити справедливе ставлення до люди­ни праці, змінити її життя на краще, в тому числі і в Україні.

«Соромно сказати, що за рівнем за­робітної плати Україна на останньо­му місці в Європі. Хіба цього заслу­жили освічені, кваліфіковані україн­ські робітники, аграрії, інженери, на­уковці? Звичайно, що ні, і так не має бути в цивілізованій країні!

Або таке: за результатами обсте­ження Міжнародною конфедерацією профспілок у 139 країнах світу, Укра­їна, на жаль, потрапила до останньої групи країн, де відсутні гарантії прав профспілок. За нами лише де­кілька африканських країн. Куди ж далі таке терпіти!» – із прикрістю за­значив Голова ФПУ.

Активісти рішуче виступили і про­ти руйнування системи соціального страхування робітників як демокра­тичного інституту самоврядування за участі профспілок, а також вима­гають від влади відкликати з Парла­менту антисоціальний законопроект 5080 і сісти за стіл переговорів з проф­спілками та роботодавцями.

В умовах загрози цілісності краї­ни, активних військових дій на сході профспілки до цього часу утримува­лися від публічної критики влади та протестних дій. Більш того, робили все можливе, аби допомогти нашій армії. Однак продовження тотально­го наступу на законні права праців­ників і профспілок, відсутність ре­зультативного соціального діалогу не залишили іншого вибору, як діяти в інший спосіб.

Тож під стінами Кабінету Міні­стрів профспілки виступили проти:

– скорочення робочих місць і замо­рожування заробітних плат і пенсій;

– економії бюджетних коштів ви­ключно за рахунок працюючого на­селення, пенсіонерів, членів їхніх сімей;

– підвищення цін і тарифів в умо­вах падіння реальних доходів;

– безправ’я людей у трудових від­носинах, поширення нелегальної за­йнятості без законного захисту та безпеки праці;

– позбавлення працівників та їх­ніх дітей санаторно-курортного ліку­вання й оздоровлення, руйнації в ці­лому досі ефективної самоврядної системи соціального страхування;

– вибірковості Уряду в проведенні соціального діалогу та ухвалення суспільно важливих рішень без ура­хування позиції профспілок.

Професійні спілки України вима­гали:

– зберегти і створити достатню кількість сучасних робочих місць, особливо для молоді;

– не допустити припинення робо­ти державних підприємств через об­меження в енергоресурсах;

– погасити зарплатні борги і за­безпечити виплати застрахованим особам у системі загальнообов’язкового державного соціального стра­хування, зокрема в зоні проведення АТО, підтримати законодавчі пропо­зиції профспілок щодо надійного за­хисту права працівника на своєчас­не отримання винагороди за працю;

– жорстко боротися з тіньовою економікою та ухиленням від спла­ти податків;

– підвищити з 1 січня 2015 року рі­вень мінімальної заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік і відновити повноцінну індекса­цію трудових доходів, пенсій і соці­альних виплат;

– ліквідувати дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери і зайнятих на державній служ­бі та в органах місцевого самовряду­вання;

– повернути державним інспекці­ям скасоване право вільного доступу до робочих місць для гарантованого захисту трудових прав, життя та здоров’я кожного працівника;

– при проведенні економічних ре­форм забезпечити поступове досяг­нення європейських соціальних стандартів;

– забезпечити ефективний соці­альний діалог із профспілками та розпочати переговори з укладення нової Генеральної угоди, галузевих і територіальних угод, виходячи із засад, оголошених Президентом України в Стратегії реформ 2020 та Угоді про асоціацію Україна–ЄС.

«Ганьба такому Кабміну, який не може проводити соціальний діалог», – лунало звідусіль. Тож профспілки закликають Уряд невідкладно розпо­чати діалог із соціальними партне­рами для визначення практичних за­вдань, строків, індикаторів та меха­нізмів реалізації основної мети ре­форм – досягнення європейських стандартів життя, передусім у сфе­рах зайнятості, оплати, безпеки пра­ці, оподаткування, соціального роз­витку, ефективного використання виробничого та трудового потенціа­лу країни задля успішної конкурен­ції на світових ринках.

Делегати передали уповноваже­ним вимоги до Кабінету Міністрів, звернення до Верховної Ради Украї­ни і Глави держави й обіцяли повер­нутися, якщо влада не повернеться обличчям до простих людей.

20.10.2014


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання